Pienennä tekstin kokoa Suurenna tekstin kokoa Tulostettava versio

Rullaluistelu

Rullaluistelu on suosittu liikuntamuoto, jolla on lähes 200 000 harrastajaa Suomessa. Erilaisia rullaluistelukilpailuja ja -tapahtumia järjestetään vuosittain lähes joka puolella Suomea.

Rullaluistelun historia alkaa 1700-luvulta, jolloin kehitettiin ensimmäiset rullaluistimet. 1800-luvun puolivälissä syntyivät ensimmäiset quad-rullaluistimet, joissa renkaita on kaksi edessä ja kaksi takana vierekkäin. Inline-rullaluistimet eli luistimet, joissa renkaat ovat peräkkäin, kehitettiin 1960-luvulla, mutta niiden käyttö on yleistynyt runsaasti vasta 1990-luvun alusta lähtien ja nykyisin lähes kaikki rullaluistimet Suomessa ovat inline-luistimia.

Rullaluistelu on suositun kuntoilumuodon lisäksi myös kansainvälisesti harrastettu kilpailulaji. Suomen Luisteluliitto vastaa pikarullaluistelun, sauvarullaluistelun ja kuntorullaluistelun tapahtuma-, kilpailu- ja koulutustoiminnasta.

Kilpailuista lisää tapahtuma- ja kilpailukalenterista.


Pikarullaluistelu ja maratonrullaluistelu

Pikarullaluistelun SM-kilpailuita on järjestetty vuodesta 1959 lähtien ja MM-kilpailut jo vuodesta 1937 alkaen. MM-kilpailuissa osallistujamaita on viime vuosina ollut 50 - 70. Pikarullaluistelu oli ehdokkaana viralliseksi olympialajiksi vuoden 2016 olympialaisiin seitsemän muun lajin joukossa, mutta ei tullut valituksi syksyn 2009 äänestyksessä.

Kansainväliset arvokilpailut käydään sekä maantiellä (maraton), maantieradalla (noin 400 - 600 metrin asfalttirata) ja pistaradalla (200 metriä, kaarteista kallistettu ovaalirata). Talvisin rullaluistimilla kilpaillaan 100 metrin sisäradalla. Virallisia rullaluisteluratoja Suomessa on Helsingissä, Turussa, Lahdessa ja Kestilässä, mutta kilpailuja maantiellä ja maantieradalla voidaan järjestää myös muualla.

Useimmat rullaluistelukilpailut ovat yhteislähtöjä ja näin myös taktiikan ja joukkuestrategian osuus korostuu. Virallisia kilpailumuotoja ovat aika-ajo, joukkueaika-ajo, pistekilpailu, pudotuskilpailu, piste- ja pudotuskilpailu, yhteislähtökilpailu, aikarajoitteinen kilpailu (esim. 45 minuuttia + 5 kierrosta), viesti, takaa-ajo ja yhteispistekilpailu (usean matkan yhteispisteet).

Ratamatkat ovat pituudeltaan 200 m - 20 km ja maratonmatkat puolestaan yleensä 20 kilometristä jopa yli 100 kilometriin.

Lue lisää pika- ja maratonrullaluistelusta.


Sauvarullaluistelu

Sauvarullaluistelu on monille kuntoliikkujille tärkeä harrastus. Sauvarullaluistelussa käytetään rullaluistimien lisäksi sauvoja ja se onkin monen hiihtäjän suosima kesäharjoittelumuoto. Lue lisää sauvarullaluistelusta.