Historia

Rullaluistelun historia alkaa 1700-luvulta, jolloin kehitettiin ensimmäiset rullaluistimet. 1800-luvun puolivälissä syntyivät ensimmäiset quad-rullaluistimet, joissa renkaita on kaksi edessä ja kaksi takana vierekkäin. Inline-rullaluistimet eli luistimet, joissa renkaat ovat peräkkäin, kehitettiin 1960-luvulla, mutta niiden käyttö on yleistynyt runsaasti vasta 1990-luvun alusta lähtien ja nykyisin lähes kaikki rullaluistimet Suomessa ovat inline-luistimia.

Rullaluistelun maailmanmestaruuksista on kilpailtu vuodesta 1937 lähtien. Lajin hallitsevia maita ovat Korea, Taiwan, Kolumbia, Venezuela, USA, Italia, Ranska, Belgia ja Uusi-Seelanti. MM-kilpailuissa osallistujamaita on viime vuosina ollut 50 – 70. Suomalaisten paras arvokilpailusaavutus on neljäs sija EM-kilpailujen viestissä vuonna 2006. Pikarullaluistelun SM-kilpailuita on järjestetty vuodesta 1959.

Pikarullaluistelu oli ehdokkaana viralliseksi olympialajiksi vuoden 2016 olympialaisiin seitsemän muun lajin joukossa, mutta ei tullut valituksi syksyn 2009 äänestyksessä.