Perustietoa lajista

Rullaluistelun kansainväliset arvokilpailut käydään sekä maantiellä (maraton), maantieradalla (noin 400 – 600 metrin asfalttirata) ja pistaradalla (200 metriä, kaarteista kallistettu ovaalirata). Talvisin rullaluistimilla kilpaillaan 100 metrin sisäradalla.

Ratamatkat ovat pituudeltaan 200 m – 20 km ja maratonmatkat puolestaan yleensä 20 kilometristä jopa yli 100 kilometriin. MM-kilpailujen matkat pistaradalla ovat 300 m aika-ajo, 500 m, 1000 m, 10 km piste- ja pudotuskilpailu, 15 km pudotuskilpailu sekä 3 km viesti. Maantieradalla kilpaillaan 200 m aika-ajo, 500 m, 10 km pistekilpailu, 20 km pudotuskilpailu ja 5 km viesti. Maratonmatka on 42,195 km.

Maratonmatkat ovat suosittuja myös kuntoilijoiden keskuudessa. Maratonmatkat ovat yleensä 20 kilometristä jopa yli 100 kilometriin. Suosituin matka on 42,195 kilometriä, jolla myös käydään arvokilpailut. Maratonmatkoilla kilpaillaan myös kansainvälinen World Inline Cup, jossa kilpaillaan kansainvälisten tallien voimin. Suomessa käytävässä Finnish Inline Cupissa (FIC) kilpaillaan sekä maraton-, että ratamatkoilla.

Vauhdikas laji!
Useimmat rullaluistelukilpailut ovat yhteislähtöjä ja näin myös taktiikan ja joukkuestrategian osuus korostuu. Virallisia kilpailumuotoja ovat aika-ajo, joukkueaika-ajo, pistekilpailu, pudotuskilpailu, piste- ja pudotuskilpailu, yhteislähtökilpailu, aikarajoitteinen kilpailu (esim. 45 minuuttia + 5 kierrosta), viesti, takaa-ajo ja yhteispistekilpailu (usean matkan yhteispisteet).

Keskivauhti miesten kilpailuissa on yleensä noin 40 km/h. Loppukireissä vauhti on yli 50 km/h ja alamäessä vauhti voi olla jopa 90 km/h.

Varusteet
Suojavarusteista kypärä on pakollinen ja muita varusteita suositellaan erityisesti nuorille. Kilparullaluistimissa on yleensä neljä rengasta, joiden maksimihalkaisija on 110 mm. Juniorit käyttävät usein pienempiä renkaita. Kilpakenkä on matalavartinen ja valmistettu mm. hiilikuidusta ja nahkasta. Kisko, johon renkaat on kiinnitetty, valmistetaan yleensä alumiinista.

Kirjallisuusvinkit rullaluisteluvalmennukseen

Sauvarullaluistelu
Sauvarullaluistelu on monille kuntoliikkujille tärkeä harrastus. Sauvarullaluistelussa käytetään rullaluistimien lisäksi sauvoja ja se onkin monen hiihtäjän suosima kesäharjoittelumuoto. Lajissa järjestetään vuosittain SM-kilpailujen lisäksi myös muita kilpailuja.