Treenivinkit

Tältä sivulta löydät harjoitusohjelmia, joita kuntorullaluistelijat, junioriluistelijat ja master-luistelijat pystyvät käyttämään apuna omassa luisteluharrastuksessaan. Ohjelmien lisäksi julkaistaan tekniikkavinkkejä kuvien ja videoklippien avulla.

Tavoitteena on luoda kokonaisuus, joka avaa rullaluistelun maailmaa rullaluistelusta kiinnostuneille ja mahdollistaa lajiin tutustumisen. Lajin vanhoille harrastajille pyritään tuomaan uusia virikkeitä ja vinkkejä omaan harjoitteluun.

Lapset ja nuoret
Lasten ja nuorten harjoittelussa on tärkeä kiinnittää huomiota monipuolisuuteen. UKK-instituutin mukaan kaikkien 7-18-vuotiaiden tulisi liikkua vähintään 1-2 tuntia päivässä. Kilpaurheilusta kiinnostuneen nuoren tulisi kuitenkin harjoitella noin 20 tuntia viikossa.

Rullaluistelun lisäksi kesällä on hyvä muun muassa harrastaa uintia, juoksua, pyöräilyä ja erilaisia pallopelejä. Myös kuntopiiri- ja kuntosaliharjoittelua kannattaa sisällyttää harjoitteluun 1-2 kertaa viikossa ikä ja taitotaso huomioiden.

Kuntoilijat ja Master-luistelijat
Harjoittele monipuolisesti kestävyyslajeja peruskestävyysalueella. Hyviä lajeja peruskestävyyden kehittämiseen kesällä ovat kävely, juoksu, uinti, pyöräily ja rullaluistelu.

UKK-instituutin terveysliikunnan suosituksissa kerrotaan, että 18-64 -vuotiaat aikuiset voivat parantaa kestävyyskuntoa liikkumalla reippaasti vähintään 2t 30 minuuttia viikossa tai 1t 15 minuuttia rasittavasti. Lisäksi kahdesti viikossa on hyvä kehittää lihaskuntoa ja liikehallintaa esimerkiksi kuntopiiri- tai kuntosaliharjoittelulla.

Kun halutaan harjoitella enemmän tavoitteellisesti,  on määriä tärkeä nostaa selkeästi. Rullaluistelu on kestävyyslaji, jossa vaaditaan vahvaa peruskestävyyspohjaa. Tämän vuoksi PK-harjoittelusta koostuu suurin osa viikon harjoitusmäärästä.