Perustietoa lajista

Pohjimmiltaan kestävyyslaji
Luistimet
Luisteluasu
Valmennuskirjoja

Pikaluistelua harrastetaan Suomessa lähes koko maassa. Suomessa tunnetuin ja menestynein laji on pitkän radan pikaluistelu, mutta pikaluistelulajeihin kuuluvat myös jääkiekkokaukalossa luisteltava kaukalopikaluistelu eli Short Track, maratonluistelu, jossa voidaan kilpailla yli 10 kilometriä pitkillä matkoilla joko radalla tai luonnon jäällä sekä matkaluistelu.

Useimmilla paikkakunnilla Helsingistä Rovaniemelle on ulkoratoja, jotka soveltuvat pitkän radan pikaluisteluun. Parhaat mahdollisuudet pikaluistelun harrastamiseen on tekojääratapaikkakunnilla mm. Seinäjoella, Helsingissä, Porissa ja Jyväskylässä.

Pikaluistelu ei katso ikää, vaan sitä voi harrastaa siitä saakka, kun nilkat kestävät ja jatkaa mahdollisen kilpailu-uran jälkeen vielä mastersarjoissa. Seurat järjestävät jäsenilleen valmennustoimintaa, johon kuuluu muun muassa perusluistelukouluja ja pikaluistelukouluja. Kilpailutoiminta alkaa 11-vuotiaista lähtien. Joillakin paikkakunnilla on sarjoja jopa nuoremmille.

Harrastuksen aloittaminen ei vaadi suurta taloudellista panostusta. Useimmilla paikkakunnilla, joissa on pikaluistelurata, on myös toimiva luisteluseura, jonka harjoituksissa pikaluistimia pääsee kokeilemaan veloituksetta. Alkuinnostuksen saatuaan uusi harrastaja voi hankkia omat pikaluistimet.

Harrastus vaatii hieman pitkäjänteisyyttä ja ahkeraa tekniikan harjoittelua. Tekniikan varmasti oppii, jos on joskus harrastanut luistelua taitoluistimilla tai hokkareilla tai kesäisin viilettänyt rullaluistimilla. Harrastuksen aloittanut huomaa nopeasti omien taitojensa paranevan ja ennen kaikkea oman luistelunopeutensa lisääntyvän. Pikaluistelun voi toki aloittaa myös ensimmäisenä jääurheilulajina, jolloin jäähän täytyy ensin totutella uutena elementtinä.

Pohjimmiltaan kestävyyslaji
Pikaluistelu on pohjimmiltaan kestävyyslaji, koska lyhyinkin kilpailusuoritus kestää n. 36 sekuntia. Taidon ja nopeuden osuus pikaluistelussa on merkittävä, mutta luistelutekniikka on melko yksinkertainen. Taitoa on se, että pystyy optimaalisesti hyödyntämään hankitut fyysiset ominaisuudet. Vauhtia lisäävä voimantuotto lyhyillä matkoilla ja suorituksen taloudellisuus pitkillä matkoilla ovat tärkeät seikat. Luisteluasennon on oltava mahdollisimman aerodynaaminen.

Pikaluistelussa yleensä erikoistutaan tietyille matkoille. 500 metriä hallitsevat voimakkaat ja räjähtävät tyypit, kun taas 1000 m ja 1500 metriä hallitsevat luistelijat, joilla on enemmän kestävyysominaisuuksia. Näillä matkoilla voimaominaisuudet ovat myös erittäin ratkaisevassa asemassa. Pitkien matkojen luistelijoilla on erittäin hyvä voimakestävyyspohja sekä maksimaalinen hapenottokyky.

Luistimet
Pikaluistimia on kahdenlaisia – ns. perinteiset pikaluistimet, joissa terä on kiinni kengän kannassa sekä viime vuosina yleistyneet klaps-pikaluistimet, joissa terä on kiinni ainoastaan päkiän kohdalla saranamekanismilla. Klaps-pikaluistimissa terä aukeaa kantapäästä luistelijan potkaistessa itselleen vauhtia. Tämä sallii myös nilkan paremman ojentumisen, jolloin potkusta jäähän tulee pitempi. Aloittelijalle sopivat erinomaisesti perinteiset pikaluistimet, joissa on matala terä, joka auttaa oikean luistelutasapainon löytymisessä. Lapsille on tarjolla erilaisia harjoituspikaluistimia.

Luisteluasu
Pikaluistimien lisäksi harrastaja tarvitsee hyvän ja lämpimän ulkoiluasun, pipon ja hansikkaat. Taitojen parantuessa voi siirtyä ihonmyötäisempiin luisteluasusteisiin. Huippupikaluistelijat käyttävät täysin ihonmyötäistä luistelutrikoota, jossa ilmanvastus on mahdollisimman pieni.

Parhaat kisa-asut on valmistettu luistelijoiden mittojen mukaan ja ne on voitu testata tuulitunnelikokeissa. Puvut on valmistettu useasta erilaisesta materiaalista (esim. kumintapaisesta materiaalista) parantamaan asun aerodynamiikkaa. Luisteluasujen hinta vaihtelee 75 eurosta aina usean sadan euron mittatilauspukuihin.

Kansainvälisen luisteluliiton alaisissa kansainvälisissä kilpailuissa samaa kansallisuutta edustavilla luistelijoilla tulee olla identtiset kilpailuasut ja niistä tulee ilmetä kansallisuus.

Valmennuskirjoja
Kirjallisuusvinkkejä pikaluisteluvalmennukseen

  • Barry Publow: Speed on Skates: A Complete Technique, Training and Racing Guide for In-Line and Ice Skaters (tilattavissa esim. Amazonista)
  • Joseph Gustaitis: Speed Skating (tilattavissa esim. Amazonista)
  • Dianne Holum: Complete Handbook of Speed Skating (tilattavissa esim. Amazonista)
  • Handbook of Competitive Speed Skating (tilattavissa ISU:sta)

Lisäksi kannattaa tutustua Ellis Edge -sivustoon, jossa erityisesti luisteluvinkkiosastolla on paljon asiaa pikaluistelusta.