Masterluistelu

Maratonluistelun SM-kilpailut

Huom! Pikaluistelussa osallistujan sarja ei määräydy kalenteri/syntymävuoden mukaan, vaan kausittain 1.7. mennessä.

Maratonluistelun SM-kisoissa sarjan kilpailulla ei ole SM-arvoa, mikäli SM-sarjassa on alle kaksi ilmoittautunutta. Tällöin esim. mastersarjojen kilpailijat siirretään SM-kilpailuissa edelliseen ikäsarjaan.

Ratamaratonin SM-kilpailu
sarja, matka
Myl, M40, M45 – 30 km
M50, M55, M60, M65, M70, M75 – 20 km
Nyl, N40, N50 – 20 km

Järviluistelun SM-kilpailut
sarja, matka
Myl – 200 km
Nyl, M50, N50, M60 – 100 km

Myl, – 100 km
Nyl, M50, N50, M60 – 50 km


Pikaluistelun SM-kilpailusäännöt mastereille

1§ Kilpailuissa noudatetaan kansainvälisen luisteluliiton (ISU) sääntöjä pikaluistelukilpailuja varten ottamalla huomioon ne poikkeukset, jotka näissä säännöissä määrätään.

2§ Kilpailujen järjestäjänä voi olla yksi tai useampi Suomen Luisteluliiton jäsenseura.

3§ Kilpailujen järjestäjän on anottava järjestämisoikeus Suomen Luisteluliitolta. Anomuksessa on mainittava kilpailupaikka, -aika ja järjestäjä. Järjestämisoikeuden myöntäessään Suomen Luisteluliitto vahvistaa osanottomaksun suuruuden.

4§ Kilpailukutsu on julkaistava hyvissä ajoin Suomen Luisteluliiton julkaisemassa kilpailukalenterissa. Kilpailukutsussa on mainittava kilpailupaikka, -aika, -ohjelma (sarjat, matkat) ja ilmoittautumistapa, (ilmoittautuminen päättyy 5 vrk ennen kilpailupäivää), sekä osanotto-oikeuden ja osanottomaksun suuruus.

5§ Mikäli kilpailut joudutaan peruuttamaan, on siitä ilmoitettava osanottajille ja Suomen Luisteluliitolle viimeistään kahta vuorokautta ennen kilpailujen alkamista. Peruuttamisen syy on myös mainittava.

6§ Osanotto-oikeus kilpailuihin on Suomen Luisteluliiton jäsenseurojen jäsenillä. Kilpailijalla on oltava SLL:n lisenssi ja tarvittavat vakuutukset. Sarjat alkavat 30 ikävuodesta 5 vuoden välein. Osanotto-oikeus sarjoihin on kun kilpailija täyttää kilpailusarjan edellyttämän iän ennen 1.7.

Ulkomaalainen voi osallistua SM-kisaan, mikäli on asunut yhtäjaksoisesti vähintään 6kk Suomessa.

Mastereiden pikaluistelun SM-kisoissa sarjan kilpailulla ei ole SM-arvoa, mikäli ikäsarjassa on alle kaksi ilmoittautunutta. Tällöin kilpailijat siirretään SM-kilpailuissa nuorempaan ikäsarjaan.

7§ Ilmoittautumisaika kilpailuihin päättyy viisi vuorokautta ennen kilpailupäivää klo 17.00 mennessä.

8§ Kilpailut ovat yksi- tai kaksipäiväiset ja mestaruudet ratkaistaan yhteispistemestaruuksina joko yleisluistelijana tai sprintterinä.

Kilpailumatkat ja sarjat ovat:

 1. Sprintterit, yhteispisteet
  • 500m ja 1000m
 2. Yleisluistelijat, yhteispisteet
  • 500m ja1500m sekä 1000m ja 3000m mikäli kilpailut ovat kaksi päiväiset

  • 500 ja 3000m mikäli kilpailut ovat yksi päiväiset

  Luisteluliiton hallitus määrittelee vuosittain onko yleisluistelijoiden SM-kisat yksi vai kaksi päiväiset.

  Jokainen kilpailija voi osallistua myös yhdelle matkalle ilmoittautumisensa mukaan, jolloin hän ei osallistu mestaruuskilpailuun.

  9§ 3000 m:llä ja 1500 m:llä voidaan käyttää ns. kvartettilähtöä, mikäli kilpailujen järjestäjä niin haluaa. Kvartettilähdöllä tapahtuvassa kilpailuissa kaksi paria suorittaa kilpailunsa samanaikaisesti siten, että toisen parin lähtiessä on ensimmäinen pari luistellut noin puoli ratakierrosta. Kvartettilähdön käytöstä on ilmoitettava kilpailukutsussa tai viimeistään tuntia ennen kilpailujen alkua.

  10§ Suomen Luisteluliitto nimeää kilpailuihin edustajan ja hyväksyy ylituomarin. Ylituomarin on oltava vähintään kansallinen pikaluistelutuomari.

  11§ Ylituomarin ja kilpailunjohtajan hyväksymät kilpailupöytäkirjat ja ennätystiedot tulee lähettää Suomen Luisteluliittoon 14 vuorokauden kuluessa kilpailupäivästä.

  12§ Ylituomarilla on oikeus peruuttaa tai muuttaa kilpailumatkoja tai siirtää kilpailujen alkamista, mikäli lämpötila on alle –20 Cº tai muut olosuhteet muutoin niin vaativat.

  13§ Mastersarjojen Suomen ennätyksiksi hyväksytään kotimaassa SLL:n luvalla järjestetyissä kilpailuissa tehdyt tulokset seuraavin edellytyksin:

  1. Aika on otettava aina vähintään kahdella tarkkuutetulla kellolla, myös silloin, kun ajat otetaan sähköisesti.
  2. Ennätyksen synnyttyä ylituomari tarkastaa, että rata on virallisten mittaustodistusten mukainen.
  3. Samassa kilpailussa saavutetuista ennätystuloksista vahvistetaan ennätykseksi vain paras tulos.
  4. Ennätysilmoitus on tehtävä Suomen Luisteluliittoon 14 vuorokauden kuluessa kilpailujen järjestämisestä.

  14§ Päänsuojuksen (kypärä) käyttö on sallittu. Kypärän käyttöä suositellaan yli 60-vuotiaille