Kouluille

Pohjimmiltaan kestävyyslaji
Pikaluistelu on pohjimmiltaan kestävyyslaji, koska lyhyinkin kilpailusuoritus kestää n. 36 sekuntia. Taidon ja nopeuden osuus pikaluistelussa on merkittävä, mutta luistelutekniikka on melko yksinkertainen. Taitoa on se, että pystyy optimaalisesti hyödyntämään hankitut fyysiset ominaisuudet. Vauhtia lisäävä voimantuotto lyhyillä matkoilla ja suorituksen taloudellisuus pitkillä matkoilla ovat tärkeät seikat. Luisteluasennon on oltava mahdollisimman aerodynaaminen.

Pikaluistelussa yleensä erikoistutaan tietyille matkoille. 500 metriä hallitsevat voimakkaat ja räjähtävät tyypit, kun taas 1000 m ja 1500 metriä hallitsevat luistelijat, joilla on enemmän kestävyysominaisuuksia. Näillä matkoilla voimaominaisuudet ovat myös erittäin ratkaisevassa asemassa. Pitkien matkojen luistelijoilla on erittäin hyvä voimakestävyyspohja sekä maksimaalinen hapenottokyky.

Luistimet
Pikaluistimia on kahdenlaisia – ns. perinteiset pikaluistimet, joissa terä on kiinni kengän kannassa sekä viime vuosina yleistyneet klaps-pikaluistimet, joissa terä on kiinni ainoastaan päkiän kohdalla saranamekanismilla. Klaps-pikaluistimissa terä aukeaa kantapäästä luistelijan potkaistessa itselleen vauhtia. Tämä sallii myös nilkan paremman ojentumisen, jolloin potkusta jäähän tulee pitempi. Aloittelijalle sopivat erinomaisesti perinteiset pikaluistimet, joissa on matala terä, joka auttaa oikean luistelutasapainon löytymisessä. Lapsille on tarjolla erilaisia harjoituspikaluistimia.

Ice Skating Tour -kiertue

Suomen Luisteluliitto liikuttaa kuntien, liikuntatoimien ja koulujen kanssa yhteistyössä vuosittain koululaisia yli 70 luistelutapahtumassa ympäri Suomen. Ice Skating Tour konsepti on liikuttanut ja innostanut koululaisia jo vuodesta 1998 alkaen. Ice Skating Tourin koululaisluisteluissa viiletetään luokka-aste kerrallaan energisten ohjaajien tahdissa tunnin ajan. Iltatapahtumissa luistelun riemusta pääsevät nauttimaan kaikki halukkaat.

www.iceskatingtour.fi

Lisätiedot ja kyselyt Suomen Luisteluliiton seurakehittäjältä

Juho Vaittinen puh. 0400682180

juho.vaittinen(a)luisteluliitto.fi