Yleisluistelijoiden- ja Mastereiden SM-kilpailujen avauspäivä vietettiin aurinkoisella Seinäjoen tekojääradalla

Yleisluistelijat kilpailevat Suomen mestaruuksista 7.-8.3. Seinäjoen Jääurheilukeskuksen tekojääradalla. Kuopioon alunperin myönnetyt kilpailut siirrettiin jääolosuhteista johtuen Seinäjoen radalle, jossa sää suosi kilpailijoita, kun kilpailukauden päätösviikonloppuna kamppailtiin pitkien matkojen yhteispistekilpailussa ja matkakohtaisilla kilpailumatkoilla. Master-luistelijat ovat ahkerasti kiertäneet talven mittaa kansainvälisiä kilpailuja, joten Master-SM:ien yleisluistelu- ja sprinttikilpailut asetettiin tähän samaan viikonloppuun, joten Seinäjoen tekojääradalla oli jo heti kilpailujen avauspäivänä lauantaina kuhinaa.

Yleisluistelijoiden SM-kilpailun avauspäivään kuului kaksi henkilökohtaista kilpailumatkaa, sekä seurajoukkueiden Team Pursuit. Naiset kilpailivat 500 ja 1500 metrillä ja miehet 500 ja 3000 metrillä. Team Pursuit kilpailussa oli mukana viisi seurajoukkuetta, jossa kolmen luistelijan joukkueet kiersivät miehissä kahdeksan kierrosta.

Naisten yleisluistelijoiden kilpailussa Laura Kivioja pitää kärkipaikkaa hallussaan avauspäivän jälkeen. Kivioja tehtaili heti avausmatkalla 500 metrillä uuden tytöt 17-vuotiaiden uuden SE:n ajalla 43,40, joka siirsi Saana Hyttisen vuonna 2009 luisteleman ennätyksen 43,68, historiaan. Kivioja oli nopein myös 1500 metrillä ajalla 2.20,97 ja johtaa yhteispistekilpailua 2,8 pisteellä ennen Sini Siroa. Siro oli toiseksi nopein päivän molemmilla matkoilla, 500 metrin kulkiessa aikaan 44,38 ja 1500 aikaan 2.26,70. Kolmatta sijaa hallussaan pitää Inka Koivisto ennen sunnuntain kahta kilpailumatkaa. Naisten yhteispistekilpailussa luistellaan sunnuntaina 1000 metriä sekä 3000 metriä, joka on samalla matkakohtainen SM-kilpailu.

Miehissä A-juniori-ikäinen kotiyleisönsä edessä luisteleva Juuso Lehtonen oli nopein sekä 500 metrillä, että 3000 metrillä ajoilla 38,43 ja 4.30,94, ottaen johdon yhteispistekilpailussa avauspäivän jälkeen. Toisena on Eetu Käsnänen käytyään 3000 metrillä tiukkaa kamppailua Kalle Kinnalan kanssa, joka on yhteispisteissä kolmantena. Käsnänen oli Kinnalaa vajaan sekunnin nopeampi 500 metrillä, mutta Kinnala kiri piste-eroa kiinni oltua 3000 metrillä reilun sekunnin Käsnästä nopeampi. Miehet kilpailevat sunnuntaina 1500 metriä sekä 5000 metriä, josta jälkimmäisellä ratkotaan myös järjestys matkakohtaisessa SM-kilpailussa.

Team Pursuit kilpailussa Seinäjoen Urheilijoiden 1-joukkue kokoonpanolla Juuso Lehtonen, Sampsa Santtila ja Juho-Jaakko Yli-Ilkka voittivat Suomen mestaruuden ajalla 4.54,79. Toiseksi sijoittui Seinäjoen Urheilijoiden 2-joukkue (Urho Hiltunen, Matias Koivupuisto, Juha Santtila) ajalla 5.14,56. SM-pronssille luisteli Oulun Tarmon 1-joukkue luistelijoinaan Jeremias Heikkinen, Kristian Heikkinen ja Paavo Salonen.

Master-luistelijat käyvät kahden päivän aikana Seinäjoella kahdet SM-kilpailut. Lauantain 500 metriä sekä sunnuntain 1000 metriä muodostavat sprinttereiden SM-kilpailun ja lisäksi lauantain 1500 metriä sekä sunnuntain 3000 ovat yleisluistelun SM-kilpailu. Master-sarjoja on kuusi ikäluokissa välillä M30-M70.

SM-kilpailujen ohessa luistellaan kilpailun ulkopuolella matkakohtaisia kilpailumatkoja Season Closing Race -kilpailun peruttua, joka oli määrä käydä viikon kuluttua samalla radalla.