Pikaluistelun Suomen mestaruuskilpailut

Seinäjoella kilpailtavat pikaluistelun Suomen mestaruuskilpailut käynnistyivät perjantaina kahdella kilpailumatkalla, kun miehet luistelivat 500 ja 5000 metriä sekä naiset 500 sekä 3000 metriä. Räntäsateisessa Seinäjoen jääurheilukeskuksessa kruunattiin kilpailuviikonlopun avauspäivänä neljä yleisen sarjan Suomen mestaria.

Miesten sarjassa kisaisäntien, Seinäjoen Urheilijoiden, Juuso Lehtonen voitti ensimmäisen aikuisten sarjan Suomen mestaruuden oltuaan nopein 500 metrin pikamatkalla ajalla 37,53, vain sadasosia Helsingin Luistinkiitäjien Samuli Suomalaisen edellä, joka oli toinen ajalla 37,58. SM-pronssin nappasi Helsingin Luistinkiitäjien Tuukka Suomalainen ajalla 38,04. Naisissa ennakkosuosikkina kisaan lähtenyt Porin Pyrinnön Laura Kivioja oli omaa luokkaansa voittaen Suomen mestaruuden ajalla 43,81. Toiseksi nopein pikamatkalla oli Seinäjoen Urheilijoiden Janette Pirhonen 46,70 ja kolmas Elma Setälä (Porin Pyrintö) 47,70.

Miesten 5000 metrin kilpailu oli ennakkoon kahden kauppaa. Suomen tämän hetken ykkösluistelija, Samuli Suomalainen kohtasi seuratoverinsa Alvar Muhosen, jolla on ollut nousujohteinen kausi junioreiden kilpailuissa. Sateisessa säässä kokemus vei kuitenkin voiton ja Samuli Suomalainen voitti 5000 metrin kilpailun omalla henkilökohtaisella kotimaanratojen ennätyksellään 7.33,95. Alvar Muhonen (HLK) oli toinen 7.52,79 ja kolmas Ville Männistö, Kuopion Luisteluseura, 8.14,61. Naisten 3000 metrin kilpailu oli jännitysnäytelmä nuorten luistelijattarien toimesta ja kilpailun kärkikolmikko ratkesi vasta viimeisellä kierroksella. Vasta C-juniori-ikäinen Helsingin Luistinkiitäjien Ida Holopainen aloitti kilpailun vauhdilla ja kesti kilpakumppaneiden vahvan loppukirin ja voitti ensimmäisen Suomen mestaruutensa ajalla 5.32,78. Janette Pirhonen, Seinäjoen Urheilijat oli toinen, 5.37,43 ja Elma Setälä, Porin Pyrintö, kolmas, 5.38,11.

Kilpailut jatkuvat lauantaina miesten massastartilla, naisten ja miesten 1000 metrillä sekä joukkuekilpailuilla.