Kohti maailmancupia – Henkilökuvissa pikaluistelijat Juuso Lehtonen ja Janette Pirhonen

Seinäjoen nuorten ja neo-senioreiden maailmancup osakilpailut lähestyvät ja saimme tilaisuuden haastatella Juuso Lehtosta ja Janette Pirhosta kisoihin valmistautumisesta ja odotuksista.

Juuso Lehtonen on osallistunut vuosien varrella jo useampiin osakilpailuihin, kun taas Janette Pirhoselle kyseessä on ensimmäiset maailmancup osakilpailut.

Kerro lyhyesti kuka olet ja kuinka kauan olet luistellut?

”Olen Juuso Lehtonen. Kilpailen neo-seniorit sarjassa. Olen harrastanut pikaluistelua 12 vuotta.”

Miten harjoittelukausi on sujunut?

”Harjoittelen Helsingissä maajoukkueen mukana ja suuren osan talvesta Saksassa Inzellissä.

Harjoittelukausi ei ole sujunut mutkitta. Oheisharjoittelu on mennyt todella hyvin, kehitystä on tullu kovaa vauhtia, mutta olen ollut viikkoja sivussa jääleirien aikana sairastelun takia.”

Miten valmistautuminen maailmancupiin on mennyt?

”Valmistautuminen maailmancupiin on mennyt hyvin, vaikka sairastelun takia aikaa valmistautua oli toivottua vähemmän. Ennen kisoja pidettiin kova treenijakso ja nyt vielä viimeiset kovat vedot ennen kisaviikkoa. Kunnon ajoitus on onnistunut hyvin. Kunto on parempi kuin koskaan.

Viime kaudella kesäharjoittelua vaikkeutti armeija ja syksy meni penkin alle ylikunnon takia. Toki viime vuoden Inzellin junnu-maailmancup oli ainoita kisoja joissa luistelu onnistui. Silloin paras sijoitus oli 500 m 5. sija. Nyt kesällä pystyin harjoittelemaan täysipäiväisesti. Myös kokemusta on tullut lisää ja viime vuoden virheistä ollaan opittu. Kotikenttäetu on myös hyvä lisä.”

Miltä kotiradalla kilpaileminen tuntuu ja mitä odotuksia tai tavoitteita kisojen suhteen on?

”Seinäjoelle odotukset ovat korkealla. On hienoa päästä kisaamaan kotiradalla. Nykyisin kun Seinäjoen tekojäällä ei tule hirveän montaa kertaa vuodessa luisteltua. Tavoitteena on parantaa viimme vuoden sijoituksista ja mitalia lähdetään hakemaan. Myöskin tavoitteena on parantaa omia ulkoratojen ennätyksiä.”


Kerro lyhyesti kuka olet ja kuinka kauan olet luistellut?

”Olen Janette Pirhonen (18v). Kilpailen A1 sarjassa. Olen luistellut noin 12 vuotta.”

Miten harjoittelukausi on sujunut?

”Harjoittelen pääasiassa Seinäjoella. Harjoituskausi on mennyt erittäin hyvin.”

Miten valmistautuminen maailmancupiin on mennyt?

”Valmistautuminen maailmancupiin on mennyt myös hyvin.”

Miltä kotiradalla kilpaileminen tuntuu ja mitä odotuksia tai tavoitteita kisojen suhteen on?

”Ensimmäinen nuorten maailmancup -osallistuminen tuntuu vähän jännittävältä mutta silti innolla odotan, että pääsee kisaamaan vähän isompiin kisoihin. Odotuksia minulla on, että saisin hyviä aikoja luisteltua ja pääsee kokemaan isompien kisojen fiiliksen. Kotiradalla kilpaileminen voi olla hyvä asia, sillä tunnen sen radan hyvin ja se on turvallinen ympäristö kisata.”