Hopealuistinfinaali ja nuorten SM-kilpailut päätökseen Kuopiossa

Kuopion Luisteluseuran järjestämissä nuorten huippukilpailuissa Kuopion Lippumäen tekojääradalla kilpailtiin helmikuisena lauantaina ja sunnuntaina A- ja B-junioreiden Suomen mestaruuksista sekä alle 15-vuotiaiden nuorten (C, D ja E) junioreiden Hopealuistinfinaalimestaruuksista. Lauantain sakea ja tuulen sävyttämä lumisade oli kääntynyt poutaisemmaksi, joskin tuuli yltyi kilpailupäivän edetessä haitaten erityisesti pitkiä kilpailumatkoja.

Kilpailutapahtuman nuorimmat osanottajat olivat alle 11-vuotiaiden sarjassa kilpailleet E-juniorit, joita viikonloppuna mukana oli reilu parikymmentä. E-junioreiden kilpailu koostui kolmen matkan yhteispisteistä (la 300m, 500m ja su 300m). E-tyttöjen sarjan voittajaksi ja Hopealuistinmestariksi luisteli Helsingin Luistinkiitäjien Usva Muhonen. Jyväskylän KENSUn Helinä Wannas ei päästänyt Muhosta helpolla, vaan nappasi vielä kilpailujen päätteeksi matkavoiton 300 metrillä. Wannas oli lopulta hienosti toinen, perässään kolmanneksi sijoittunut Seinäjoen Urheilijoiden Eveliina Hongisto. E-poikien kilpailussa yksi oli ylitse muiden, sillä Erik Vuorisalo (Porin Pyrintö) oli kaikilla kolmella matkalla nopein voittaen Hopealuistinfinaalin, takanaan hienosti toiseksi sijoittunut Peetu Mukkala (Seinäjoen Urheilijat) sekä kolmanneksi Porin Pyrinnön Mikael Jansson.

D-juniorit (alle 13-vuotiaat) ovat nuorin 400 metrin radalla kilpaileva ikäluokka. Siellä D-tyttöjen sarjassa Hopealuistinfinaalin voittajaksi luisteli kaikki neljä kilpailumatkaa (500m 1000m, 500m, 1000m) voittaen, Helsingin Luistinkiitäjiä edustava Ida Holopainen. Toiseksi sijoittui Porin Pyrinnön Iiris Vuorisalo, saatuaan tiukan vastuksen seurakaveriltaan, kolmanneksi sijoittuneelta Milla Isokorvelta. Niin ikään Helsingin Luistinkiitäjiä edustava Hemmo Hannula oli sarjansa D-pojat nopein kaikissa kisastarteissa, joista yhteispisteissä palkintona Hopealuistinmestaruus. Porin Pyrinnön luistelijat pokkasivat seuraavat palkinnot järjestyksessä Nuutti Palonen hopeaa ja Veikka Kaiku pronssia.

C-juniorien sarjoissa voittajat Oona Koivupuisto ja Elias Waldén ylsivät vastaavaan suoritukseen, kuin mestarit nuoremmassa sarjassa, voittaen kaikki neljä kilpailumatkaa, joista C-junioreiden päätöslaji oli hieman pidempi, 1500 metriä. Elias Waldén paransi myös päätösmatkalla ennätystään varmistaen voiton ennen Seinäjoen Urheilijoiden kaksikkoa Eemeli Lassila ja Eeka Rintala. Oona Koivupuisto luisteli C-tyttöjen sarjassa vakuuttavasti kaikki neljä matkaa viimeistellen yhteispistekilpailun 1500 metrin omaan ennätykseen. Unna Muhonen (Helsingin Luistinkiitäjät) kiri peräti kahteen ennätykseen päätöspäivänä, mutta ei aivan pystynyt vastaamaan Koivupuiston vauhtiin, kuitenkin voittaen hopeaa ennen Seinäjoen Urheilijoiden Saaga Rintalaa.

Nuorten Suomenmestaruuksista kilpailtiin vanhempien junioreiden sarjoissa, kun B- ja A-juniorit kilpailivat toisena päivänä 1000 metrillä sekä 3000 ja 5000 metrillä. B-tyttöjen sarjassa Seinäjoen Urheilijoiden Janette Pirhonen ja Helsingin Luistinkiitäjien Villiina Suomalainen olivat avauspäivän jälkeen lähes tasoissa, kuitenkin Suomalaisen hienoisessa johdossa. Kuitenkin päätöspäivänä Pirhonen voitti sekä 1000 että 3000 metriä ja voitti Suomenmestaruuden ennen Suomalaista. B-poikien sarjassa kilpailuista käytiin kova ja tasaväkinen kamppailu. Avauspäivän jälkeen johdossa ollut Seinäjoen Urheilijoiden Sampsa Santtila piti pintansa, oltuaan nopein 1000 ja 3000 metrillä. Saman seuran Luka Rintala antoi tiukan vastuksen Santtilalle, mutta lopulta piste-ero Santtilan hyväksi oli reilu 2 pistettä. Pronssimitalista käytiin tiukka sekuntikamppailu, kun kaksikko Ilmo Haikonen (Porin Pyrintö) ja Jevgeni Luht (Helsingin Luistinkiitäjät) ratkaisivat kamppailun kolmannesta sijasta vasta 3000 metrin viimeisillä kierroksilla. Haikonen venytti pistejohtoaan Luhtiin 1000 metrillä, mutta Luhtin loppukirin tuoma 6 sekunnin ero 3000 metrin kilpailussa riitti siivittämään hänet lopulta SM-pronssille.

Maailmancupeissa ja MM-kilpailuissa edustaneista A-junioreista kilpaili monet ensimmäistä kertaa kotimaassa tällä kaudella. A-tytöissä Laura Kivioja (Porin Pyrintö) oli koko viikonlopun edellä kilpakumppaneitaan Sanni Rosendahlia (Harjavallan Työväen Urheilijat) ja Elma Setälää (Porin Pyrintö). Kivioja napsiessa matkavoitot joka matkalta ja Rosendahlin kiriessä Setälää ripeämmin kolme matkaa neljästä, oli mitalikolmikon järjestys selvä: Kivioja, Rosendahl, Setälä.

Helsingin Luistinkiitäjien kolmikko Eetu Käsnänen, Alvar Muhonen ja Tuukka Suomalainen, jotka pari viikkoa sitten kilpailivat junioreiden MM-kilpailuissa joukkueena Team Sprintissä, ottivat nyt toden teolla mittaa toisistaan SM-tasolla. Tuukka Suomalaisen ansaitsema pistejohto sai jatkoa toisen päivän avaavalla 1000 metrillä, josta kehkeytyi tiukka kamppailu Suomalaisen ja Käsnänsen välillä. Viimeisen kierroksen vaihtodraamastakin huolimatta Suomalainen otti matkavoiton ja lähti päätösmatkalle johdossa ennen Eetu Käsnästä ja Alvar Muhosta, jonka ehdottomiin vahvuuksiin kuuluu 3000 ja 5000 metriä. Alvar Muhonen ottikin omansa päätösmatkalla 5000 metrillä, mutta 21 sekunnin ero Suomalaiseen ja 14 sekunnin ero Käsnäneseen ei kuitenkaan riittänyt ja kun Suomalainen jäädessä 7 sekuntia Käsnäsestä, ei järjestys yhteispisteissä enää muuttunut. Suomenmestariksi julistettiin Tuukka Suomalainen, SM-hopeamitalistiksi Eetu Käsnänen ja SM-pronssimitalistiksi Alvar Muhonen.

Kokonaisuudessaan Kuopiossa 30 vuoden tauon jälkeen järjestetyt nuorten SM-kilpailut sekä Hopealuistinfinaali oli erinomaisen onnistunut tapahtuma. Kilpailujärjestäjänä toiminut Kuopion Luisteluseura oli valmistellut hienot puitteet ja vaikka sääolosuhteet eivät olleet parhaat mahdolliset, nähtiin kilpailuissa tukku henkilökohtaisia ennätyksiä ja kauden parhaita.

Kansallinen pikaluistelukausi jatkuu kahden viikon kuluttua Jyväskylässä KENSUn junnukansallisilla ja viikon kuluttua tästä kokoontuu suomalaisen pikaluistelun parhaimmisto Helsingin Oulunkylässä järjestettäviin SM-kilpailuihin.