Tuukka Suomalainen viides Inzellin 500 metrin maailmancupissa

Pikaluistelun nuorten ja neo-senioreiden maailmancupin avausviikonlopun toinen kilpailupäivä tarjosi lisää suomalaisonnistumisia ja uudet henkilökohtaiset ennätykset poikivat roppakaupalla maailmancupin pisteitä ja huippusijoituksia.

Toisena päivänä oli vauhdissa heti aamusta kahdeksan suomalaisluistelijaa, kun junioreissa Laua Kivioja ja Veera Lehtonen kilpailivat naisten 500 metrillä, Eetu Käsnänen, Alvar Muhonen ja Tuukka Suomalainen. Lisäksi neo-senioreiden pikamatkalla ennätysolosuhteissa starttasivat Kalle Kinnala, Max Kokko sekä Juuso Lehtonen.

Laura Kivioja lähti lauantain 1000 metriltä sisuuntuneena jahtaamaan kärkeä 500 metrillä, saavuttaen loppuajan 41.46, joka oikeutti 29. sijaan. Veera Lehtonen puolestaan kohensi sijoitustaan lauantain tonnilta, luistellen pikamatkan uusiin ennätyslukemiinsa 43.38, jolla heltisi 41. sija.

Yksi päivän suomalaisnimistä oli 60 kilpailijan joukossa viidennen sijan miesjunioreiden 500 metillä saavuttanut Tuukka Suomalainen, joka tehtaili uuden henkilökohtaisen ennätyksensä ajalla 36,26. Kyyti top5:ssä oli hurja, voittajan (Byeong Hun Lee, KOR) pysäyttäen kellon aikaan 35,27. Parannusta Tuukka Suomalaisen ennätykseen tuli yli puoli sekuntia. Viides sija maailmancupissa kartutti hänen pistepottiaan 50 pisteellä.

Ennätystehtailuun samaisessa kisassa liittyivät myös Eetu Käsnänen, joka paransi niin ikään hurjasti ennätystään, joka kirjataan nyt luvuin 37,16. Käsnäsen sijoitus kovatasoisessa kilpailussa oli 24., josta palkintona yksi maailmancupin piste. Kilpailujen avauspäivänä 3000 metrillä 11 sekunnilla ennätyksensä tehnyt Alvar Muhonen kohensi myös 500 metrin tilastoaikaansa luvuin 38,08, sijoittuen 40:ksi.

Neo-senioreissa oli kyyti junioreiden tapaan erittäin kovaa. Päivän kovimmasta ajasta vastasi Venäjän Timur Karamov, ajalla 34.94, joka kuitenkin hylättiin ratarikkeen vuoksi. Juuso Lehtonen alkaa päästä hyvään vireeseen luistellen myös uuden ennätyksensä ajalla 36,30. Lehtosen sijoitus oli upeasti 20 luistelijan joukossa viides, jolla ansaitsi 50 maailmancupin pistettä. Max Kokko jäi sadasosa kauden parhaastaan, luistellen nyt 38,10 ja sijoittuen kuudenneksitoista, vanavedessään Kalle Kinnala uudella ennätyksellään 38,31.

Suomen miesjuniorikolmikko starttasi myös kilpailujen neljännelle henkilökohtaiselle kilpailumatkalle, 1500 metrille, jossa murskattiin ennätyksiä 46 luistelijan toimesta. Heidän joukossaan suomalaiskolmikon nopein oli Alvar Muhonen, ollen 27. ajalla 1.53,48. Tuukka Suomalainen jäi joukkuetoveristaan kymmenyksen ajalla 1.53,58, ollen tuloslistalla pykälää alempana 28. Eetu Käsnäsen neljän kilpailumatkan urakka alkoi tehdä tehtäväänsä ja Käsnänen luisteli ajan 1.55,82, jääden hienoisesti ennätyksestään. Tuloksena Käsnäselle 39. sija.

Neo-senioriluistelijat Juuso Lehtonen ja Kalle Kinnala lähtivät jatkamaan ennätysjahtia 1500 metrille, Kinnalan siinä onnistuen ajalla 1.56,73, tiputtaen ennätyksestään vajaan sekunnin. Kinnalan sijoitus oli 16, joka toi 12 maailmancupin pistettä. Juuso Lehtonen sijoittui muutaman pykälän korkeammalle, ollen 13. ajalla 1.52,40, ansaiten 18 maailmancupin pistettä.

Kokonaisuutena Inzellin maailmancup-avaus toi suomalaisille roppakaupalla onnistumisia sekä ennätyksiä, joita luistelijat pääsevät yrittämään kohentamaan entisestään jo seuraavana viikonloppuna 4.-5.12., jolloin käydään toinen osakilpailu.

Tuloksia ja tilastoja lisää ISU:n tulospalvelussa >>