EM-kilpailut päätökseen ilman Samuli Suomalaista

Pikaluistelun kansainvälinen kilpailukausi käynnistyi todenteolla viikonloppuna Heerenveenissä, jossa sprintterit ja yleisluistelijat kilpailivat paremmuudestaan yhteispistekilpailuissaan. Suomesta mukana ollut Samuli Suomalainen joutui keskeyttämään kilpailun ensimmäisen kilpailupäivän jälkeen. Yllätyksiltä ja dramatiikalta ei vältytty, joskin pienoisia ennakko-odotuksia saattoi asettaa eri kilpailijoille, mutta tarkkaa sijoitusarviota oli lähes vaikea tehdä, sillä kilpailutauko on ollut niin pitkä.

Sprinttereiden yhteispistekilpailussa miesten sarjassa ei kärkikolmikko enää vaihtunut toisen päivän jälkeen, vaan Euroopanmestariksi luisteli Alankomaiden Thomas Krol, ennen maanmiestään Hein Otterspeeria ja Saksan Joel Dufteria. Naisten sarjassa mestaruus ratkesi viimeisellä kilpailumatkalla, kun Alankomaiden Jutta Leerdam luisteli nopeimman ajan, siivittäen hänet Euroopanmestaruuteen. Vielä kolmen matkan jälkeen kärjessä ollut Venäjän Angelina Golikova joutui tyytymänä lopulta hopeaan, häviten Leerdamille reilulla marginaalilla päätösmatkalla. EM-pronssille luisteli Femke Kok, oltuaan joka matkalla kolmen parhaan joukossa.

Yleisluistelijat kilpailivat miehissä 500, 5000, 1500 ja 10000 metrin kilpailumatkat. Miehissä ennakkosuosikit pitivät pintansa ja avauspäivän jälkeen ensimmäistä sijaa hallussaan pitänyt Alankomaiden Patrick Roest luisteli lopulta helppoon voittoon, 1500 metrin matkavoiton ja 10 000 kolmannen sijan turvin. EM-hopeamitalilla palkittiin lopulta Marcel Bosker, joka onnistui ohittamaan yhteispisteissä avauspäivän jälkeen toisena olleen Norjan Sverre Lunde Pedersenin, jolle 10 000 metriä koitui kohtaloksi 1500 metrin kolmannen sijan jälkeen.

Naisten yleisluistelukilpailussa asetelmat kääntyivät osaltaan vielä toisena päivänä, joskin Alankomaiden Antoinette de Jong sekä Irene Schouten pitivät pintansa ja Euroopanmestariksi kruunatiin Antoinette de Jong, joka voitti Irene Schoutenin lopulta yli 7,5 pisteellä. EM-pronssia voitti lopulta Tšekin Martina Sáblíková, joka oli avauspäivän jälkeen vasta viidennellä sijalla, mutta nousi kolmanneksi 5000 metrin matkavoiton ansiosta.

Kilpailut Heerenveenin kuplassa jatkuvat jo seuraavana viikonloppuna, kun pikaluistelun maailmancup starttaa perjantaina 22.1.2021. Kilpailuissa on mukana myös Samuli Suomalainen.

Tulevat kansainväliset huippukilpailut:

ISU World Cup, Heerenveen
22.-24.1.2021

ISU World Cup, Heerenveen
29.-31.1.2021

Matkakohtaiset MM-kilpailut, Heerenveen
11.-14.2.2021