Samuli Suomalainen 18. EM-kilpailujen avauspäivän jälkeen

Pikaluistelun Euroopanmestaruuskilpailut käydään Hollannin Heerenveenissä 16.-17.1.2021. Kilpailuissa ratkaistaan Euroopanmestarit sekä sprinttereiden- että yleisluistelijoiden yhteispistekilpailuissa. Kummassakin kilpailumuodossa oli kilpailujen avauspäivänä kaksi kilpailumatkaa. Suomesta kilpailuissa on mukana Samuli Suomalainen, joka kilpailee sprinttereiden yhteispistekilpailussa. Suomalainen luisteli avausmatkana olleen 500 metrin kilpailun aikaan 36,51, joka oikeutti sijaan 18. 500 metrin matkavoittoon luisteli Venäjän Viktor Mushtakov ajalla 34,69. Sprinttereiden toisena kilpailumatkana oli 1000 metriä, jossa Samuli Suomalaisen oli mahdollisuus kamppailla hyvistä sijoituksista, olihan hän juuri luistellut tammikuun alussa Inzellissä kauden parhaakseen ajan 1.10,96. Heerenveenissä ei kuitenkaan palaset aivan loksahtaneet kohdalleen ja Suomalaisen loppuaika oli 1.13,18 ja 20. sija. 1000 metrin matkavoiton nappasi näytöstyyliin isäntämaan Thomas Krol ajalla 1.07,49, joka johtaa myös yhteispistekilpailua kahden ensimmäisen matkan jälkeen, ennen joukkuetoveriaan Hein Otterspeeriä ja Saksan Joel Dufteria. Kilpailujen toisena päivänä sunnuntaina kilpaillaan vielä toiset 500 ja 1000 metriä, jonka jälkeen pisteet lasketaan yhteen, jonka perusteella määräytyy Euroopan parhaat sprintterit.

Naisten sarjassa Venäjän ja Alankomaiden sprintterit hallitsevat kilpailua, jakaen kuusi ensimmäistä sijoitusta keskenään. Kilpailun kärjessä on kahden matkan yhteispisteissä Venäjän Angelina Golikova, joka voitti 500 metrin kilpailun ajalla 37,27. Yhteispisteissä toisena on Alankomaiden Jutta Leerdam, jonka vahva tuhannen metrin luistelu nosti hänet mukaan kärkikamppailuun. Yhteispisteissä kolmatta sijaa pitää hallussaan Leerdamin joukkuetoveri Femke Kok, joka oli kummallakin kilpailumatkalla kolmen parhaan joukossa.

Yleisluistelijoiden Euroopanmestaruudet ratkaistaan neljän matkan yhteispisteiden perusteella, jotka miesten sarjassa ovat 500, 5000 ja 1500 sekä 10000 metriä. Naisten kilpailussa matkat ovat 500, 3000, 1500 ja 5000 metriä. Miesten sarjassa ei suuria yllätyksiä tuloslistalla nähty, joskin muutama yksittäinen väläytys odotettuun kärkikolmikkoon mahtui. Yhteispisteissä kärjessä on ennakkosuosikkina kilpailuun lähtenyt Alankomaiden Patrick Roest, joka voitti 5000 metrin kilpailun ja kun sprinttimatkakin sujui toiseksi nopeimmalla ajalla, on tuloksena reilu ero toisena olevaan Norjan Sverre Lunde Pederseniin, lähdettäessä toiseen kilpailupäivään. Kolmannella sijalla on isäntämaan Marcel Bosker.

Naisten yleisluistelukilpailussa sen sijaan kärkinelikko on hyvin tiiviissä nipussa ja toiseen päivään lähtiessä asetelmat ovat jännittävät. Kilpailua johtavan Alankomaiden Antoinette de Jong:n ja neljäntenä olevan Venäjän Elizaveta Golubevan piste-ero on vain 0,6 pistettä. Väliin mahtuvat vielä Irene Schouten, 0,25 pistettä kärjestä ja Natalia Voronina, 0,4 pistettä kärjestä.

Kilpailut jatkuvat sunnuntaina kello 12.30 Suomen aikaa. Tulokset ja lähtöjärjestyksia on mahdollisuus seurata ISU:n tulospalvelussa >>

Live-lähetyksiä voi seurata Viasat ja Viaplay-palveluissa.