Luisteluliitto teki uusia linjauksia koronatilanteessa

Suomen Luisteluliitto on tehnyt yhdessä jäsenseurojen kansa linjauksen, jossa kansallinen kilpailutoiminta keskeytetään 20.12.2020 saakka. Syynä on valtakunnallisesti monin paikoin leviämisvaiheessa oleva koronaepidemia. Suosituksena on myös liikkumisen rajoittaminen oman sairaanhoitopiirin ulkopuolelle ja huolehtiminen omalta osaltaan ohjeistuksien noudattamisesta.

Suomen Luisteluliitto muistuttaa osaltaan, että urheiluseurat ovat avainasemassa turvaamassa liikunta- ja urheilutoiminnan jatkuvuuden kriisin aikana, mutta ovat samalla vastuullisessa asemassa Korona-viruksen tartuntojen ehkäisyssä. Tämä edellyttää kaikilta seuratoimijoilta jatkuvaa vastuullisuutta liikuntapaikkojen käytössä ja niitä koskevien koronaohjeiden noudattamisessa. Suomen Luisteluliitto noudattaa kaikkia virallisia ohjeistuksia ja suosittaa kaikkia seuroja huomioimaan vallitseva tilanne. Tästä syystä tapahtumia ei suositella järjestettävän ja muutoin noudattavan seuraavia suosituksia seuran toiminnassa.

Suositukset urheilulajien toimintaan

Suomen Olympiakomitea on antanut suosituksensa virallisten tahojen antamien suositusten mukaisesti ja Suomen Luisteluliitto kehottaa jäsenseurojaan ottamaan asian riittävällä vakavuudella sekä suosittaa ottamaan käyttöön uudet suositukset. Suositukset ovat voimassa 20.12. asti.

Suositukset terveysturvalliseen toimintaan koronaepidemian kaikissa vaiheissa (perustaso, kiihtymisvaihe, leviämisvaihe):

  • Toimintaan ei saa osallistua, jos on mitään sairastumiseen viittaavia oireita. Oireisen on hakeuduttava koronavirustestiin ja omaehtoiseen karanteeniin ohjeistuksen mukaisesti.
  • Kasvomaskia käytetään ennen ja jälkeen harrastustoiminnan, mikäli lähikontaktia ei voida välttää. Kasvomaskin käytössä huomioidaan siihen liittyvät ohjeet.
  • Harrastustoimintaan kokoontuvat vain tarvittavat henkilöt: osallistujat, valmentajat, toimihenkilöt ja välttämättömät huoltajat. Valmentajat, toimihenkilöt ja huoltajat käyttävät kasvomaskia aina kun se on mahdollista myös harrastustoiminnan aikana.
  • Harrastustoimintaan osallistuvat menevät harrastustilaan, kun edelliset osallistujat ovat lopettaneet oman harrastustoimintansa ja poistuneet harrastustilasta. Oman harrastustoiminnan alkamista ei mennä odottamaan harrastustilaan.
  • Puku- ja pesuhuonetiloja ei käytetä tai niiden käyttö rajoittuu samaan harrastustoimintaan osallistuvien ryhmään kerrallaan.
  • Käsihygieniaan kiinnitetään erityistä huomiota. Kädet pestään huolellisesti ennen ja jälkeen harrastustoiminnan. Käsidesiä on oltava saatavilla harrastustoiminnan aikana.

Koronaepidemian kiihtymisvaiheen alueita (sairaanhoitopiirejä) koskevat suositukset:

Aikuisten harrastustoiminta:

  • Aikuisten harrastustoiminnalla tarkoitetaan yli 20-vuotiaiden toimintaa.
  • Lähikontaktit minimoidaan aikuisten harrastusryhmän toimintaa mukauttamalla. Tämä on tärkeätä erityisesti joukkue- ja kamppailulajeissa.
  • Aikuisten harrastustoiminnassa ei matkusteta otteluihin ja kilpailuihin oman alueen (sairaanhoitopiiri) ulkopuolelle.

Koronaepidemian leviämisvaiheen alueita (sairaanhoitopiirejä) koskevat lisäksi seuraavat suositukset:

Aikuisten harrastustoiminta:

  • Aikuisten harrastustoiminnalla tarkoitetaan yli 20-vuotiaiden toimintaa.
  • Aikuisten harrastustoiminta ja harrastustason ottelu-, kilpailu- ja sarjatoiminta keskeytetään kaikissa lajeissa.
  • Aikuisten harrastustoiminnassa ei matkusteta otteluihin ja kilpailuihin oman alueen (sairaanhoitopiiri) ulkopuolelle.

Aikuisten kilpa- ja huippu-urheilu:

  • Aikuisten kilpa- ja huippu-urheilua on lajien maajoukkuetoiminta, SM- ja 1-divisioonatason toiminta sekä lajien kansainväliselle huipulle tähtäävä ammattimainen harjoittelu.
  • Aikuisten kilpa- ja huippu-urheilun harjoittelu toteutetaan omassa pienryhmässä ja joukkueessa.
  • Aikuisten EM- ja MM-karsintaottelut sekä SM- ja 1-divisioonan ottelut järjestetään ilman yleisöä.

Lasten ja nuorten toiminta:

  • Lasten ja nuorten toiminnalla tarkoitetaan alle 20-vuotiaiden toimintaa.
  • Lasten ja nuorten harjoittelu sisätiloissa keskeytetään Uudellamaalla sekä jatkossa muiden leviämisvaiheen alueiden kaupunkien mahdollisesti tekemien linjausten mukaisesti. Ulkotiloissa harjoittelu toteutetaan omassa pienryhmässä ja joukkueessa.
  • Lasten ja nuorten kilpailuja ja otteluita ei järjestetä eikä lasten ja nuorten toiminnassa matkusteta tapahtumiin, otteluihin ja kilpailuihin oman alueen (sairaanhoitopiiri) ulkopuolelle.
  • Nuorten maajoukkueiden harjoittelu toteutetaan omassa pienryhmässä ja joukkueessa.

Seuratoiminta – suositukset kilpailutoimintaan ja yleisötilaisuuksiin (esimerkiksi urheilukilpailut)

Eri aluehallintovirastojen alueilla on voimassa erilaisia kokoontumisrajoituksia. Rajoituspäätökset löytyvät aluehallintoviraston sivuilta.

Tapahtuman turvallisuus varmistetaan noudattamalla Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön 21.9.2020 päivittämää ohjetta koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi. Ohjeessa edellytetään muun muassa, että:

  • osallistujien tai seurueiden välille on lähikontaktien välttämiseksi turvattava mahdollisuus 1-2 metrin turvavälien ylläpitämiseen
  • tilanteissa, joissa saattaa syntyä jonoja, ihmisiä pitää muistuttaa ja auttaa turvavälien pitämisessä.
  • järjestäjän pitää ohjeistaa osallistujia turvaväleistä ja hyvästä käsihygieniasta sekä tarjota mahdollisuus käsien puhdistamiseen.

Tapahtuman järjestäjä vastaa siitä, miten ohjetta käytännössä sovelletaan tapahtuman järjestelyihin. Järjestäjän voi olla syytä eriyttää toimintaa jakamalla yleisöä ja palveluja erillisille alueille, jotta tilaisuudessa tosiasiassa voidaan noudattaa THL:n ja OKM:n ohjeistusta. Järjestäjä vastaa siitä, että tapahtuma järjestetään osallistujille turvallisella tavalla.

Tapahtuman järjestäjällä on velvollisuus seurata alueellista epidemiatilannetta ja vaatia kasvomaskien käyttöä THL:n maskisuosituksen mukaisesti, jos tilaisuudessa ei ole mahdollista välttää lähikontakteja koko tilaisuuden ajan.

Lasten ja nuorten kilpailutoiminnassa yleisön tarpeellisuutta tulee vakavasti harkita huomioiden käytettävissä oleva tila ja yleisön aiheuttama tartuntariski.

Liikunta

Suosittelemme kaikille suomalaisille omatoimista liikunnan ja urheilun harrastamista viranomaisten asettamat rajoitteet huomioiden.

Matkustaminen

Suomen kansalaisten ja Suomessa asuvien henkilöiden tulee edelleen välttää tarpeetonta matkustamista ulkomaille. Poikkeuksena ovat maat, joiden osalta hallitus on päättänyt luopua maahantulon rajoituksista. Muiden maiden osalta matkustuksen tulee rajoittua välttämättömään ammattiurheiluun liittyvään toimintaan. Tarkista ajantasaiset maahantulosäädökset aina ennen matkaa kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi kohdemaan lähimmästä edustustosta. Ulkomailta palaavien tulee huomioida THL:n karanteeniohjeistus. Harjoittelu on karanteenin aikana mahdollista kodin ulkopuolella ulkotiloissa lähikontakteja välttäen. Hakeudu koronavirustestiin, jos sinun on syytä epäillä tartunnalle altistumista.

Jos saavut Suomeen maasta, joka on THL:n liikennevalomallissa vihreä, sinun ei tarvitse jäädä omaehtoiseen karanteeniin. Karanteeniin ei tarvitse jäädä, vaikka matkustaisit punaisen tai harmaan maan kautta.

Jos saavut Suomeen maasta, joka on liikennevalomallissa punainen tai harmaa, suosittelemme 10 vuorokauden omaehtoista karanteenia. Karanteeni on suositeltava, vaikka paluumatkasi Suomeen kulkisi vihreän maan kautta.

Kasvomaskin käyttöä suositellaan riskialueilta Suomeen saapuville matkustajille, kun he siirtyvät maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Jos sinulla on Suomeen saapuessasi korkeintaan 72 tuntia vanha todistus negatiivisesta koronatestistä, mene toiseen koronatestiin aikaisintaan 72 tuntia maahan saapumisen jälkeen. Jos tämän toisen testin tulos on negatiivinen, voit keskeyttää omaehtoisen karanteenin.

Jos sinulla ei ole alle 72 tuntia vanhaa todistusta negatiivisesta koronatestistä, suosittelemme omaehtoista karanteenia riippumatta siitä, kauanko viivyt Suomessa. Voit lyhentää karanteenia menemällä koronatestiin heti, kun saavut Suomeen. Mene toiseen testiin aikaisintaan 72 tunnin kuluttua ensimmäisestä testistä. Jos molempien testien tulos on negatiivinen, voit lopettaa omaehtoisen karanteenin.

Jos sinulla on Suomeen saapuessasi alle 72 tuntia vanha todistus negatiivisesta koronatestistä ja oleskelet Suomessa alle 72 tuntia, sinun ei tarvitse mennä toiseen testiin eikä jäädä omaehtoiseen karanteeniin.

Huippu-urheilu

Olympiakomitean toimintaohjeet lajien huippu-urheiluun koronavirusepidemian aikana

Koronavirusepidemian aikana urheilijoiden tulee noudattaa Suomen viranomaisten säädöksiä ja ohjeita (www.thl.fi). Tämän ohjeen tarkoitus on toimia apuvälineenä suunniteltaessa toimintaa huippu-urheilussa. Ohjeiden tavoitteena on myös auttaa urheilijaa ja urheilijan lähipiiriä pienentämään tartunnan riskiä sekä kantaa yhteiskunnallinen vastuu viruksen leviämisen estämiseksi. Yksilön vastuu on tavoitteen toteutumisessa ensisijaista, koska tärkeimmät tartunnan leviämistä vähentävät keinot ovat huolellinen hygienia, kasvomaskin käyttö sekä lähikontaktien välttäminen. Epidemian aikana tartuntojen jäljittäminen koronavirustestein on tärkeää. Nämä toimintaohjeet koskevat huippu-urheilijoiden lisäksi myös muita huippu-urheilun toimijoita, kuten valmentajia ja huoltajia. Eri lajit voivat tarkentaa ohjetta oman lajin erityispiirteiden huomioimiseksi.

Lähikontaktin ja altistumisen määritelmät löytyvät THL:n terveydenhuollon toimenpideohjeesta

1. Viruksen leviämistä rajoittavat toimenpiteet

Henkilökontaktien minimoiminen

  • Ryhmäharjoittelu toteutetaan pienryhmissä valtionneuvoston kokoontumisrajoitusten mukaisesti.
  • Ryhmäharjoittelu toteutetaan ensisijaisesti saman pienryhmän kanssa sekoittamatta ryhmiä.
  • Lähikontakteja vältetään.
  • Joukkueen kokouksissa suositaan etäyhteyksiä.
  • Matkustaessa vältetään julkista liikennettä. Harjoituksiin tullaan ensisijaisesti pyörällä, juosten tai omalla autolla. Julkisessa liikenteessä käytetään kasvomaskia.
  • Kotona asumista suositaan.
  • Leiriolosuhteissa majoitus ja ruokailut järjestetään lähi- ja henkilökontaktit minimoiden.
  • Jokainen joukkueen urheilija, valmentaja ja huoltaja sitoutuu arjessaan viruksen leviämistä ehkäiseviin toimenpiteisiin

Oireettomuus osallistumisen ehtona

  • Kun joukkueen jäsenellä on mitään infektio-oireita, hän pysyy kotona.
  • Vain oireettomat henkilöt osallistuvat harjoituksiin ja joukkueen yhteisiin tilaisuuksiin.
  • Leireille ja peli-/kilpailumatkoille laaditaan eristämis- ja kotiinkuljetussuunnitelma infektioepäilyä varten.

Koronavirustestaus

  • Koronavirusepidemian aikana hengitystieoireisten tulee hakeutua koronavirustestiin omaan terveyskeskukseen tai yksityiselle lääkäriasemalle.
  • Oireettomalle henkilölle voidaan tehdä koronavirustesti, jos on syytä epäillä altistumista tartunnalle.

Hygienia harjoitustiloissa

  • Harjoitustiloissa tulee suorittaa päivittäinen siivous ja säännöllinen tuuletus.
  • Kosketuspinnat (mm. oven kahvat) desinfioidaan säännöllisesti.
  • Suositaan omia harjoitusvälineitä.
  • Yhteiset harjoitusvälineet puhdistetaan desinfiointiliinoilla ennen ja jälkeen käytön.
  • Yhteisiä pukeutumis- ja suihkutiloja ei käytetä.
  • Kaikki harjoitustilojen käyttäjät sitoutuvat huolelliseen hygieniaan.

Tukipalvelujen käyttö

  • Taustahenkilöt kuten valmentajat, huoltajat, hierojat, fysioterapeutit ja lääkärit noudattavat toiminnan hygieniassa erityistä tarkkuutta.
  • Tukipalvelut rajataan välttämättömiin toimenpiteisiin ja suositaan etäyhteyksiä.
  • Hoitopöydät ja -välineet desinfioidaan jokaisen käytön jälkeen.

Sairastumistilanne joukkueen matkalla

  • Urheilijat ja taustahenkilöt reagoivat herkästi infektio-oireisiin.
  • Sairastunut eristäytyy omaan huoneeseen. Mahdollinen huonekaveri siirtyy pois huoneesta.
  • Sairastunut ottaa yhteyden joukkueen johtoon ja lääkäriin puhelimella.
  • Tutkimustilanteessa sekä lääkäri että sairastunut käyttävät kasvomaskia ja hanskoja,.
  • Jatkotoimenpiteet toteutetaan lääkärin ohjeiden sekä eristämis- ja kotiinkuljetussuunnitelman mukaisesti.
  • Koronavirusepäilyssä virustestaus tehdään ennen kotiinkuljetusta, jos omalla autolla liikkuminen ei ole mahdollista.
  • Sairastunut käyttää kasvomaskia kotimatkan aikana. Tartunnalle altistuvien määrä minimoidaan.

2. Suojautuminen tartunnalta

Henkilökohtaisen riskin arvio

  • Riskiryhmään kuuluvien tai riskiryhmän kanssa samassa taloudessa asuvien tulee käyttää ryhmäharjoitteluun osallistumisessa erityistä harkintaa.

Henkilökohtainen hygienia

  • Pese kätesi saippualla (20 s) säännöllisesti ja aina ennen harjoitusta ja sen jälkeen.
  • Käytä käsihuuhdetta silloin kun et voi pestä käsiäsi.
  • Yskäise ja aivasta olkavarteesi.
  • Jos sinun täytyy niistää tai sylkeä, tee se kertakäyttönenäliinaan ja pese kätesi.
  • Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.
  • Desinfioi mobiililaitteesi pinnat säännöllisesti.
  • Käytä vain omia pyyhkeitä ja juomapulloja sekä suosi omia harjoitteluvälineitä.
  • Vältä sairastuneita. Vaihda matkustaessa tarvittaessa istumapaikkaa.
  • Käytä kasvomaskia kodin ja harjoitusten ulkopuolella sisätiloissa ja väkijoukoissa.
  • Käytä kasvomaskia ja vältä lähikontaktia myös joukkueesi kanssa aina kun se on mahdollista.

Lähi- ja henkilökontaktien välttäminen omassa arjessa

  • Huippu-urheilijat hyötyvät karanteenin kaltaisista olosuhteista.
  • Huippu-urheilijan ammattia harjoittaessa  lähikontakteilta ei välty, joten muissa arjen tilanteissa henkilökontaktien määrä pidetään minimissä ja lähikontakteja vältetään.
  • Harjoitteluolosuhteissa suositaan ulkotiloja.
  • Yhteydenpidossa yhteistyökumppaneihin ja julkisuuteen suositaan etäyhteyksiä.

Vastustuskyvyn tukeminen

  • Pidä arjen ja harjoittelun kokonaiskuormitus tasapainossa.
  • Huolehdi riittävästä palautumisesta ja unesta.
  • Rajoita elämän stressin lähteitä.
  • Huolehdi ruokavaliossasi energiasaannista ja ravintoaineiden monipuolisuudesta.

3. Toimintaohjeet urheilijalle, valmentajalle tai huoltajalle, jolla hengitystieinfektion oireita

  1. Eristä itsesi lähikontakteista kodin ulkopuolella, kunnes tiedät, sairastatko Covid-19-tautia.
  2. Täytä sähköinen oirekysely: http://www.omaolo.fi/.
  3. Ota puhelimitse yhteys omaan terveyskeskukseen tai yksityiselle lääkäriasemalle, josta sinut ohjataan koronavirustestiin.
  4. Jos koronavirustesti on positiivinen, alueesi tartuntataudeista vastaava lääkäri aloittaa tartuntaketjuselvityksen ja on yhteydessä tartunnalle altistuneisiin henkilöihin.
  5. Jos sinulla on varmistettu koronavirustauti, pysyttele kotona kunnes olet ollut oireeton 2 vuorokauden ajan ja oireiden alusta on kulunut vähintään 7 vuorokautta. Jos sinulla on oireita vielä 7. vuorokautena tai sen jälkeen, pysy kotona, kunnes olet ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta.
  6. Jos sinulla on muu kuin koronavirusinfektio, pysy kotona, kunnes olet ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta.
  7. Urheilija, raportoi oirekuvasi lääkärillesi säännöllisesti, kunnes olet palannut takaisin normaaliin harjoitteluun. Saat toimintaohjeita lääkäriltäsi taudinkuvasi mukaan.
  8. Malta levätä ja seurata lieväoireistakin taudinkuvaa. Älä aloita harjoittelua ennen kuin olet täysin oireeton. Toipumisvaiheessa voit ulkoilla vointisi salliessa etäisyydet säilyttäen.
  9. Ilmoittaudu mukaan Koronavirusinfektio urheilijalla -tutkimukseen: https://kihu.fi/koronavirusinfektio-urheilijalla/. Tutkimus kerää tietoa koronavirusinfektion taudinkuvasta ja vaikutuksista urheilijoilla.

Jos sinulla on oireita, jotka voisivat viitata koronavirusinfektioon (esim. hengitystieoireet, kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi, ripuli, haju- tai makuaistin menetys) pysy ehdottomasti kotona ja hakeudu koronavirustestiin. Pelkästään oireiden perusteella ei voi päätellä, onko hengitystietulehduksen aiheuttaja koronavirus vai joku muu taudinaiheuttaja. Myös allergiaoireiden erottaminen infektiosta voi olla vaikeaa.

Joukkueen mahdollinen altistuminen ja karanteeni

  • Jos joukkueen jäsenellä ilmenee koronavirusinfektioon viittavia oireita, edellisen vuorokauden aikana lähikontaktissa olleet asettavat itsensä karanteeniin, kunnes testitulos on selvillä. Jos tulos on negatiivinen, altistuneiden karanteeni voidaan lopettaa.
  • Jos koronavirustesti on positiivinen, tartuntatautilain mukaisesti alueen tartuntataudeista vastaava lääkäri tekee epidemioiden selvitystä ja tartunnan jäljittämistä ja määrittää karanteeniin asetettavat henkilöt. Karanteeniaika on viruksen mahdollinen itämisaika.
  • Joukkueen altistumisriskiä voidaan vähentää minimoimalla lähikontakteja ja välttämällä pitkäaikaista yhdessäoloa suljetuissa tiloissa (esim. linja-auto). Joukkueen yhteisissä kulkuneuvoissa (henkilöauto, linja-auto, lentokone) koko joukkue käyttää kasvomaskeja oireettomien tartuntojen ehkäisemiseksi.

Lue lisää

Olympiakomitea >>
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos >>
AVI >>