YLE Sporten on valinnut Clas Thunbergin kaikkien aikojen suomenruotsalaiseksi urheilusankariksi

YLE Sportenin uutinen on kokonaisuudessaan luettavissa YLE Sportenin sivuilla >> Uutinen on ruotsinkielinen.

Clas Thunberg on luisteluhistoriassa yhtä merkittävä hahmo kuin Paavo Nurmi yleisurheilussa. Clas Thunberg kuuluu kiistatta myös Suomen urheiluhistorian kirkkaimpiin tähtiin viidellä kultaisella olympiamitalillaan, viidellä maailmanmestaruudellaan, neljällä Euroopan mestaruudellaan ja lukemattomilla Suomen ja maailmanennätyksillään.

Monien mitaliensa lisäksi Clas Thunbergin urheilu-ura oli muutenkin hyvin ainutlaatuinen. Hän aloitti kilpailemisen 18-vuotiaana, oli Suomen paras vasta 27-vuotiaana ja maailman paras 30-vuotiaana. Clas Thunbergin kilpailu-ura jatkui vielä kun hän täytti 40 vuotta. Mitä iäkkäämmäksi Thunberg tuli, sen nopeampaa hänen luistimensa kulkivat. Hän pystyi vielä 38-vuotiaana parantamaan 500 ja 1 000 metrin maailmanennätyksiä, mutta ei enää pystynyt parhaiden vuosiensa saavutuksiin 5 000 ja 10 000 metrillä. Tämähän oli vastoin yleistä urheilun teoriaa, jonka mukaan urheilija ikääntyessään hidastuu, mutta käy entistä kestävämmäksi.

Mittavilla saavutuksillaan Clas Thunberg oli omalta osaltaan kohottamassa nuoren Suomen kansan itsetuntoa ja antamassa sille uskoa mahdollisuuksiinsa selviytyä kansakuntien joukossa.