Laura Kivioja ja Juuso Lehtonen yleisluistelijoiden Suomen mestareiksi

Yleisluistelijat kilpailivat lauantaina ja sunnuntaina pitkien matkojen yhteispisteiden Suomen mestaruudesta sekä kilpailun päättävillä naisten 3000 metrillä sekä miesten 5000 metrillä. Masterit kilpailivat sekä sprinttereiden, että yleisluistelijoiden Suomen mestaruuksista.

Naisissa neljän matkan yhteispisteissä Porin Pyrinnön Laura Kivioja voitti yleisluistelijoiden Suomen mestaruuden oltuaan nopein jokaisella neljällä kilpailumatkalla. Kivioja voitti näin myös 3000 metrin matkakohtaisen Suomen mestaruuden, voittoajalla 5.16,94. Yhteispisteissä SM-hopeaa voitti Seinäjoen Urheilijoiden Sini Siro, joka jäi Kiviojasta lopulta 5,8 pistettä. SM-pronssille luisteli kolmen lyhyimmän matkan jälkeen turvallisen pistemäärän kerännyt Helsingin Luistinkiitäjien Inka Koivisto, joka taipui päätösmatkalla viidenneksi, mutta onnistui säilyttämään kolmannen sijansa yhteispistekilpailussa 2,6 pisteen erolla mitaleiden ulkopuolelle pudonneeseen Sanni Rosendahliin (Harjavallan Työväen Urheilijat).

Naisten 3000 metrillä Laura Kivioja otti voiton ajalla 5.16,94. Toiseksi sijoittui Sini Siro ajalla 5.22.98 ja pronssille luisteli Kirsi Korpijärvi (KENSU) loppuajalla 5.27,00.

Miehissä Seinäjoen Urheilijoiden Juuso Lehtonen kasvatti avauspäivänä hankittua piste-eroa voittamalla näytöstyyliin 1500 metriä ja vaikka jäi päätösmatkalla 5000 metrillä kolmanneksi, voitti Lehtonen yleisluistelijoiden Suomen mestaruuden 4,8 pisteen turvin ennen toiseksi sijoittunutta Turun Urheiluliiton Kalle Kinnalaa, joka voitti 5000 metrin matkakohtaisen Suomen mestaruuden. Kalle Kinnalan ja Helsingin Luistinkiitäjien Eetu Käsnäsen välillä käytiin tiukkaakin tiukempi kamppailu paremmuudesta ja kirkkaammasta mitalista, kun Käsnänen johti keskinäistä kilpailua avaupäivän jälkeen reilulla 0,7 pisteen erolla Kinnalaan. Käsnänen kiri vielä lisää eroa oltua Kinnalaa nopeampi 1500 metrillä, mutta Kinnalan vahva 5000 metrin luistelu nosti hänet ohi Käsnäsen, jolle oli tyytyminen SM-pronssimitaliin.

Miesten 5000 metrin kilpailussa voitto Kalle Kinnalalle ajalla 8.01,47. Eetu Käsnänen oli toinen ajalla 8.14,15 ja Juuso Lehtonen kolmas 8.16,83.

Master-luistelijat kilpailivat hieman tavallisuudesta poikkeavalla tavalla kahdet yhteispiste-SM-kilpailut kahden päivän aikana, sillä lauantain 500 ja sunnuntain 1000 metriä muodostivat sprintti-SM-kilpailut sekä lauantain 1500 metriä ja sunnuntain 3000 metriä yleisluistelu-SM-kilpailut. Mastereissa kilpailtiin tällä kertaa SM-mitaleista kuudessa sarjassa: M30, M45, M50, M55, M60, M65 ja M70-sarjoissa.

M30-sarjaan yhdistettiin myös M40-sarja, jotta SM-arvo täyttyy ja näin Juha Santtila (SU) pääsi pokkaamaan sekä pikamatkojen, että pitkien matkojen Suomen mestaruudet. Toiseksi M30-sarjassa sijoittui Miikka Kärkkäine (OuTa).

M45-sarjassa Timo Herranen (KuLS) voitti sprinttimatkat, Petteri Hannulan (HLK) oltua toinen ja Ari Hiltunen (SU) kolmas. Pitkillä matkoilla Petteri Hannula oli ykkönen, Christer Vuorisalo (PoPy) toinen ja Ari Hiltunen jatkoi pronssiputkeaan, oltuaan kolmas.

M55-sarjassa kärkikolmikko oli täsmälleen sama sekä sprinttikilpailussa, että yleisluistelukilpailussa. Suomen mestaruudet voitti Vesa Visti (HTL) seurakaverinsa Pekka Ahon oltua toinen. Pronssimitalit pokkasi Jukka Halttunen (KENSU)

M60-sarjan sprinttikilpailussa Jyväskylän KENSU juhli kolmoisvoittoa Kari Niittylän johdolla. KENSUlaisten sprinttipodiumin täydensi Risto Palttala hopealla sekä Kari Köninki pronssilla. Yleisluistelukilpailussa Kari Niittylä varmisti viikonlopun toisen mestaruutensa voittaen sarjassaan 1500 ja 3000 metriä. Kari Köninki oli yhtä vakuuttavalla erolla toinen ennen kolmanneksi sijoittunutta Mikkelin Luistelijoiden Heikki Sundströmiä.

Tapani Renko oli vakuuttavassa vedossa heti kilpailujen avausmatkalla 500 metrillä M65-sarjassa, mutta joutui sprinttikilpailun toisen päivän 1000 metrillä tiukille KENSU:n Hannu Luoman oltua nopeampi. Renko voitti kuitenkin reilun pisteen erolla pikamatkojen Suomen mestaruuden ennen Hannu Luomaa. Pronssille luisteli KENSU:n Aimo Väisänen. Yleisluistelukilpailussa Hannu Luoma nappasi kuitenkin voiton ennen Tapani Renkoa ja näin osat vaihtuivat. Pronssimitalin 1500 ja 3000 metrin yhteispisteissä voitti Oulun Tarmon Risto Nordman.

Myös M75-sarja yhdistettiin M70-sarjaan SM-arvon täyttämiseksi ja Oulun Tarmon Paavo Salonen ja mastereiden maailmanmestaruuden hiljattain voittanut Pentti Kiiskinen kamppailivat tiukasti paremmuudesta sekä sprintti- että yleismatkoilla. Paavo Salonen oli lopulta vahvempi kummassakin kilpailussa oltua sarjan nopein joka matkalla. Pentti Kiiskiselle SM-hopeaa ja SM-pronssimitalistiksi luisteli Helsingin Luistinkiitäjien Heikki Töyrälä.

SM-kilpailujen ohessa luisteltiin myös samat matkan kilpailun ulkopuolisina matkakohtaisesti Season Closing Race -kilpailun peruttua, joka oli määrä käydä viikon kuluttua samalla radalla.

Yleisluistelijoiden- ja Mastereiden SM-kilpailut 2020 – 2. kilpailupäivän tulokset
Yleisluistelijoiden SM-kilpailut, Mastereiden sprintti- ja yleisluistelukilpailut sekä Season Closing Race >>