Matkakohtaiset SM-kilpailut huipentuivat pitkille matkoille

Matkakohtaisten SM-kilpailujen päätöspäivänä oli vuorossa vielä kolme henkilökohtaista kilpailumatkaa, 1500 metriä sarjoittain sekä naisten yleisen sarjan 5000 ja miesten yleisen sarjan 10000 metrin SM-kilpailumatkat.

Sää suosi kilpailutapahtumaan osallistuneita jälleen sunnuntaina ja tämän kolmannen kilpailupäivän avasi 1500 metrin kilpailu, jossa ratkottiin Suomen mestarit miesten ja naisten yleisessä sarjassa sekä junioreissa A- ja B-ikäluokissa. Kolmipäiväisen kilpailurupeaman päättivät naisten 5000 metrin ja miesten 10000 metrin matkakohtaiset kilpailut.

Antero Eskola jatkoi siitä, mihin kahtena ensimmäisenä päivänä jäi ja vei miesten Suomen mestaruuden 1500 metrillä ajalla 2.00,68. Jaakko Hautamäki luisteli hopealle vain reilun puolen sekunnin erolla kolmanneksi sijoittuneeseen Verneri Kinnuseen. Jaakko Hautamäen aika oli 2.06,13 ja Kinnusen 2.06,81. Naisten kilpailussa Anni Käsnänen voitti 1000 metrin matkamestaruuden jatkoksi nyt myös 1500 metriä ajalla 2.24,05. Eilen sprinttereiden Suomen mestaruuden voittanut Tilda-Sofiia Oras oli toinen (2.27,72) ja pronssimitalistiksi luisteli Kirsi Korpijärvi.

Nuorten sarjoissa käytiin sarjoittain omat kilpailut ja A-tytöissä 1500 metrin kilpailun käänsi edukseen Sini Siro, joka voitti ajalla 2.25,77, Inka Koiviston jäädessäT reilut kaksi sekuntia Sirosta saaden hopeaa. A-pojissa Juuso Lehtonen oli jälleen vakuuttavassa vedossa, voittaen ajalla 2.05,51. Hopealle luisteli Kalle Kinnala ja pronssille Petteri Lehtiniemi.

B-tytöissä oli tänä viikonloppuna yksi ylitse muiden. Laura Kivioja putsasi pöydän voittamalla nyt myös 1500 metriä näytöstyyliin ajalla 2.22,52. Toiseksi luisteli tasaisen vahvaa työtä viikonloppuna tehnyt Veera Lehtonen ja kolmanneksi sijoittui tonnin pronssimitalisti Sanni Rosendahl. B-pojissa Kiviojan tapaan kultamitalit voittanut Eetu Käsnänen voitti myös sunnuntaina 1500 metriä ajalla 2.09,49 voittaen kolmella sekunnilla C-juniori-ikäisen Sampsa Santtilan. Pronssimitali B-poikien 1500 metrillä pujotettiin Alvar Muhosen kaulaan.

Viikonlopun viimeiset kilpailumatkat olivat luku sinänsä. Naisten 5000 metrin kilpailua ja miesten 10000 metrin yksilökilpailua ei enää nykyisellään luistella montaa kertaa kauden aikana, joten kilpailut vetivät mukavasti kilpailijoita puoleensa.

Naisten sarjassa viime vuoden mestari Anni Käsnänen uusi viime vuotisen voittonsa ja kruunattiin matkan Suomen mestariksi ajalla 8.49,65. B-juniori-ikäinen Laura Kivioja, joka luisteli pikamatkoilla kaksi ikäluokkansa Suomen ennätystä voitti hienosti 5000 metrin SM-hopeaa ajalla 9.01,42. Kirsi Koprijärvi voitti jälleen yhden mitalin viikonloppuna ansaittujen jatkoksi luistellen matkan pronssimitalistiksi ajalla 9.15,05.

Miesten 10000 metrin kilpailu oli ennustettavissa mielenkiintoiseksi, sillä kilpailuun oli ilmoittautunut mukaan neljä kyseisen matkan Suomen mestaria: Robert Brandt, Jaakko Hautamäki, Kalle Kinnala ja Niko Räsänen. Nämä neljä jakoivat nytkin neljä ensimmäistä sijaa luistelemalla samassa kvartetissa. Voittajaksi 10000 metrin kilpailussa luisteli kvartetin ensimmäisessä parissa luistellut Jaakko Hautamäki ajalla 15.50,45. Toiseksi ja SM-hopealle luisteli matkan kestomenestyjä Robert Brandt ajalla 16.12,04. Monen vuoden tauon jälkeen paluun kilparadoille tehnyt Niko Räsänen luisteli jäi Brandista 8 sekuntia ja tuloksena SM-pronssi. Viime kauden Suomen mestarin Kalle Kinnalan vauhti riitti tänään neljänteen sijaan ajalla 16.36,63.

Sunnuntain tulokset >>

Pikaluistelun Suomen mestaruuksista ovaaliradalla kilpaillaan vielä tämän kauden aikana maaliskuussa Kuopiossa, jossa järjestetään yleisluistelijoiden Suomen mestaruuskilpailut 7.-8.3.2020.