Sprinttereiden SM-kilpailujen avauspäivä luisteltiin erinomaisissa olosuhteissa

Sprinttereiden- ja matkakohtaiset SM-kilpailut käynnistyivät perjantaina kahdella kilpailumatkalla. Kolmipäiväisen kilpailuviikon avasi 500 ja 1000 metrin kilpailut, jotka olivat yhteispistekilpailun kaksi ensimmäistä kilpailumatkaa, mutta myös matkakohtaiset SM-kilpailumatkat. Sään aiheuttamat haasteet talviurheilulle tänä talvena ei haitannut SM-pikaluistelun avauspäivää ja tarjosi luistelijoille hyvän tilaisuuden tehdä kotimaan huipputuloksia.

Avausmatkan 500 metriä tarjosi miesten sarjassa pienen yllätyksen, kun matkan tämän hetken tilastokärki Harri Levo (Oulun Tarmo) epäonnistui luistelussaan ja erinomaisen 100 metrin avauksen jälkeen kisa oli hänen osaltaan ohi, tuloksena neljäs sija ajalla (40,79). 500 metrin kilpailun voittoon luisteli tällä kaudella 1000 metrillä ja Team Sprintissä maailmancupissakin edustanut Antero Eskola (Helsingin Luistinkiitäjät), joka voitti ajalla 38,09 pikamatkan Suomen mestaruuden sekunnin erolla toiseksi sijoittuneeseen KENSU:n Verneri Kinnuseen (aika 39,11). Pronssimitalistiksi luisteli Seinäjoen Urheilijoiden Jaakko Hautamäki ajalla 39,59. Järjestys ei vaihtunut myöskään tonnilla, sillä 1000 metrin Suomen mestariksi luisteli niin ikään Antero Eskola ajalla 1.16,35. Verneri Kinnuselle hopeaa ajalla 1.18,00 ja Jaakko Hautamäelle pronssi ajalla 1.19,26.

Sprinttereiden yhteispistekärki on luonnollisesti sama, jossa piikkipaikalla oleva Eskola johtaa yhteispistekilpailua 1,845 pisteen erolla Kinnuseen. Hautamäki on vastaavasti 2,955 pistettä Eskolan perässä.

Naisten sarjassa 500 mestariksi luisteli Porin Pyrinnön Tilda-Sofiia Oras ajalla 44,99. SM-hopean nappasi pidemmillä kilpailumatkoilla myös hyvin viihtyvä Anni Käsnänen (Helsingin Luistinkiitäjät) ennen kolmanneksi ja pronssimitalin ansaittua Porin Pyrinnön Annakaisa Kiviojaa. Tonnilla Oras ja Käsnänen kävivät sadasosapeliä, jonka Käsnänen voitti kolmen sadasosan turvin, joten 1000 metrin Suomen mestaruus Anni Käsnäselle ajalla 1.31,59 ja hopealle Tilda-Sofiia Oras 1.31,62. SM-pronssille luisteli KENSU:n Jutta Niittylä ajalla 1.41,03.

Sprinttereiden yhteispisteissä Oras pitää kärkipaikkaa nopeamman 500 metrin ansiosta, mutta Käsnänen on vain 0,905 pistettä perässä, joten toinen kilpailupäivä tarjoaa jännittävän kamppailun Suomen mestaruudesta. Jutta Niittylä on yhteispistekilpailussa kolmantena 9 pistettä kärjen takana.

A- ja B-nuorissa kilpailtiin myös 500 metrin ja 1000 metrin kilpailut. B-tyttöjen 500 metrin kilpailun voittaja Laura Kivioja (Porin Pyrintö) voitti Suomen mestaruuden 500 metrin pikamatkalla uudella B-tyttöjen Suomenennätysajalla 43,47. Aiempi ennätys oli Seinäjoen Urheilijoita edustaneen Saana Hyttisen nimissä 43,68 Helsingissä 7.2.2009.

Sprinttereiden SM-kilpailut jatkuvat lauantaina 500 ja 1000 metrin sekä Team Sprint-kilpailuilla.