Suomalaisnuoret luistelivat ennätykset uusiksi Viking Race:ssa

Nuorten pikaluistelukauden kohokohta Viking Race tarjosi jälleen hienoja kisasuorituksia, ennätyksiä ja rutkasti kokemuksia. Kilpailujen parhaasta suomalaissijoituksesta vastannut Laura Kivioja oli hienosti seitsemäs.

Laura Kivioja (kuva: Anssi Kallinen)

288 eurooppalaista luistelijajunioria kohtasi Heerenveenin Thialf-areenalla, kun Viking Race luisteltiin järjestyksessään jo 31. kerran. Kilpailua usein kutsutaan nuorten epävirallisiksi EM-kilpailuiksi. Kilpailuissa syntyi kaikkiaan 504 henkilökohtaista ennätystä, mikä kertoo luistelijoiden olevan parhaalla tasollaan. Suomalaisittain kilpailu tarjosi lukuisia henkilökohtaisia ennätyksiä ja hienoja elämyksiä luistella huippuolosuhteissa. Kilpailujärjestäjät olivat onnistuneet jälleen kerran upeasti ja tiivis kilpailuaikataulu vietiin läpi mutkattomasti.

11-vuotiaiden sarjassa luisteltiin kahden päivän aikana neljä kertaa 500 metriä. Meri-Vuokko Hannula paransi vielä ensimmäisestä päivästä ja nyt 500 metrin ennätykseksi kirjataan: 51,46. Hannulan sijoitus yhteispisteissä oli 15. Äärimmäisen kovasta tasosta tytöt-11-sarjassa kertoo se, että voittaja, , olisi ollut nopein myös kaksi vuotta vanhemmassa sarjassa. Elius Niemi ja Waltteri Toivainen tekivät kumpikin erittäin tasaista työtä kilpailuissa, eikä pienintäkään epävarmuutta ollut havaittavissa. Waltteri Toivainen luisteli nopeimman 500 metrisen toisella yrittämällä, ajalla: 46,67. Toivaisen sijoitus yhteispisteissä oli hienosti 12. Elius Niemi luisteli tasaisen varmasti 50 sekunnin tuntumaan luistellen jo ensimmäisessä startissa ennätyksekseen: 49,98. Suomen joukkueen nuorin edustaja, Niemi, sijoittui kovassa sarjassa sijalle 17.

12-vuotiaiden sarjassa nuoret luistelivat kolme kertaa 500 metriä ja yhden 1000 metrisen. Henna Vatanen luisteli hienosti parantaen myös joka startissa ennätysaikaansa, joka syntyi lauantain avausmatkalla ajalla: 52,28. Viimeinen tuhat metriä päättyi valitettavaan ratarikkeeseen, mutta kokonaisuudessaan kokemus kilpailuista oli hieno. Luka Rintala ja Aaro Korpijärvi olivat jo avauspäivänä hyvässä vauhdissa, mutta lauantaina molemmat nipistivät 500 metrin ennätyksestään vielä sadasosia Rintalan tulosten ollessa 40,03 ja 1.30,03 sekä Korpijärven 46,96 ja 1.34,65. Luka Rintala luisteli lähelle kymmenen parhaan joukkoa sijoittuen kolmanneksitoista. Aaro Korpijärvi luisteli erittäin tasaisesti ja varmasti, joka palkittiin 16. sijalla.

Janette Pirhonen ja Villiina Suomalainen edustivat Suomea 13-vuotiaiden sarjassa, joka noudatteli jo kilpailuformaatiltaan tutumpaa kaavaa: 500, 1000, 500, 1000. Villiina Suomalainen jäi vain sadasosia 500 metrin ennätyksestään ja tuhannella metrilläkin eroa tammikuussa syntyneisiin ennätyksiin syntyi hieman. Suomalainen saalisti kuitenkin ennätystensä tuntumassa yhteispisteissä sijoituksen 16. Janette Pirhonen oli juuri parannellut ennätyksiään kaksi viikkoa aiemmin ikäkausimaaottelussa ja nyt edelleen tuhannella metrillä ajalla: 1.40,41. Sampsa Santtila hurjasteli koko viikonlopun tehden jokaisessa luistelemassa startissaan oman ennätyksensä. Ajat paranivat toisena päivänä numeroihin: 4286 ja 1.25,95. Santtila sijoittui aivan kärkikymmenikön tuntumassa sijalle 11. Urho Hiltunen paransi toisena päivänä 500 metrin ennätystään aikaan 44.17, mutta edellispäivän tuhannella metrillä tehty 1.30, alitus jäi lauantainkin jälkeen voimaan ennätyksenä. Hiltunen sijoittui sarjassa sijalel 15.

Veera Lehtonen oli lopulta Suomen ainoa edustaja tytöt 14-sarjassa, jossa hän sijoittui kahdeksanneksitoista saavuttaen ennätykset kaikilla kolmella eri kilpailumatkalla. Kilpailun päättänyt 1500 metriä parani peräti kymmenen sekuntia edellisvuodesta. Alvar Muhonen ja Suomen neljäs ensikertalainen Kristian Heikkinen ennätysten murskajaisista pojat 14-sarjassa. Kumpikin heistä luisteli 500m, 1000m ja 1500m ennätysvauhtia. Armottoman kovatasoisessa kilpailussa Muhosen sijoitus oli 21. ja Heikkisen 27.

Viikonlopun suomalais-ässä oli Laura Kivioja, joka jatkoi siitä, mihin edellispäivänä jäi. Lopputuloksissa seitsemänneksi sijoittunut Kivioja vastasi parhaasta suomalaissijoituksesta Viking Race:ssa. Lisäksi uudet ennätykset syntyivät kahdella lyhyimmällä matkalla ajoilla 42,02 ja 1.25,34. Eetu Käsnäsen hieno kehitys kauden aikana palkittiin vielä kahdella ennätyksellä, kun 500 metriä taittui aikaan 39,00 ja 1500 metriä aikaan 2.03,91. Käsnänen taisteli lopputuloksissa sijalle 11. Vahva mitalikandidaatti Tuukka Suomalainen joutui valitettavasti keskeyttämään kilpailun jo avausmatkan jälkeen, kun loukkaantuminen vaivasi ja häiritsi menoa jo avausmatkalla. Aika 38,26 sprinttimatkalla antoi osviitaa erinomaisesta kokonaiskilpailusta, mutta kohtalo puuttui peliin.

Kilpailujen vanhimmat kilpailusarjat 16-vuotiaissa tytöissä ja pojissa antaa jo suuntaa potentiaalisista menestyjistä kun lähestytään aikuisikää. Tyttöjen sarjassa Viking Racelle jäähyväiset jättivät Inka Koivisto ja Sini Siro. Koivistoa vaivannut sairastelu oli vienyt parhaan terän, mutta siitä huolimatta 500 metrillä syntyi vielä kauden huipennukseksi uusi ennätys: 45,34. Sini Siro koki toisena kilpailupäivänä epäonnea, kun lupaavasti vauhtiin lähtenyt 3000 metriä romuttui kaatumiseen. Siro sinnitteli kuitenkin maaliin ja yhteispisteissä lopputulokseksi tuli 18. Inka Koivisto taisteli neljän matkan yhteispisteissä sijalle 20. Viimeistä Viking Race-kipailua luistelivat myös Emil Ervik ja Juuso Lehtonen. Lujan asenteen omaava Lehtonen yltyi hurjaan vauhtiin ja urakoi paikoin raskaassakin kilpailussa neljä henkilökohtaista ennätystä. Emil Ervik ei ole päässyt helpolla kauden aikana. Sairastelut ovat verottaneet voimia ja väiin jäänyt Ikäkausimaaottelu sai jatkoa Viking Race:ssa, jossa 15 parhaan joukossa luistelleen Ervikin oli terveyssyistä keskeytettävä kolmen matkan jälkeen.

Joukkueen valmennusjohto oli syystäkin tyytyväinen joukkueen edesottamuksiin ja ennen kaikkea tunnelmaan. Vaikka sijoituksia kymmenen parhaan joukkoon ei tullut edellisvuoden tapaan, on Suomessa erittäin lahjakkaita ja potentiaalisia luistelijoita, joista kaikki eivät edes mahtuneet tämän kertaiseen joukkueeseen.