Kiinalaisten valmennuksesta paljon harhaluuloja – ”He eivät ole robotteja”

Pikaluistelun nuorten maailmancupiin saapuneen Kiinan joukkueen taustalta löytyi myös hollantilaisia apuvoimia. 

Kiinan team sprint -joukkue (kuva: Mika Käsnänen)

 

”Kiinan pikaluistelussa toimii tällä hetkellä runsas puolenkymmentä hollantilaista valmentajaa tai muuta taustahenkilöä. Kiinalaiset ovat kiinnostuneet hollantilaisesta valmennuksesta muun muassa siksi, että he haluavat jatkossa menestyä myös pidemmillä kuin sprinttimatkoilla ja short trackissä, joille heidän luontainen räjähtävyytensä on omiaan”, kertoi Kiinan maajoukkuevalmentaja Henk Groen.

Aktiivina Hollannin edustustasolla saakka luistellut Groen totesi, että kiinalaiset arvostavat rekrytiontiprosessissa myös teoreettista pohjaa. Hän on suorittanut yliopistotasoisen tutkinnon urheilun testausopista.

Euroopassa elää vahvasti käsitys, jonka mukaan kiinalaisten huippu-urheilijoiden valmennuksessa käytettäisiin metodeja, jotka täällä päin maailmaa käsiteltäisiin käräjäsalissa. Groen myöntääkin, että otti aikanaan työn hieman ennakkoluuloisena vastaan.

”Ennakkoluulot olivat turhia. Kiinalaiset urheilijat ovat ihmisiä eivätkä robotteja. Eikä heistä haluta valmentaa robotteja. He ovat aivan samanlaisia ihmisiä kuin hollantilaiset luistelijat. On samat ongelmat, huonot ja hyvät päivät. Valmentaminen on samanlaista kuin se olisi Hollannissa. Työmotivaatio kiinalaisilla on hyvin vahva.”

Kiinan urheiluministeriön tavoite on, että myös Groenin ryhmästä nousisi urheilijoita kotiolympiakisoihin Pekingiin 2022. Kiina on toistaiseksi saavuttanut pikaluistelussa yhteensä kahdeksan olympiamitalia (1-3-4), ja määrään tavoitellaan merkittävää lisäystä 2022.

”Kiinan urheiluhallinto pyörittää tällä hetkellä useampaa alamaajoukkuetta, joista kootaan edustusjoukkue. Toisaalta tarkoitus on myös katsoa, minkä alamaajoukkueen toiminta on tehokkainta ja tuottaa nopeimmin tulosta. Eli meitä tavallaan kilpailutetaan toisiamme vastaan”, Groen kertoi.