Sprinttereiden SM-kilpailujen ensimmäinen kilpailupäivä

Seinäjoella kilpailtavat sprinttereiden- ja matkakohtaiset Suomen mestaruuskilpailut käynnistyivät perjantaina kahdella kilpailumatkalla, kun miehet, naiset sekä A- ja B- juniorit luistelivat 500m sekä 1000m, joissa ratkaistiin samalla matkakohtaiset mestaruudet. Ensimmäisenä kilpailupäivänä kruunattiin neljä yleisen sarjan Suomen mestaria. Miesten sarjassa Helsingin Luistinkiitäjiä edustava Miro Puolakka voitti ensimmäisen aikuisten sarjan Suomen mestaruuden ollen nopein 500 metrin pikamatkalla ajalla 37,32. SM-hopeaa nappasi seuratoveri Samuli Suomalainen ja pronssia Verneri Kinnunen (KENSU). Miesten sarjassa kilpailun ennakkosuosikkeihin lukeutunut Harri Levo (Oulun Tarmo) joutui keskeyttämään kilpailun. Naisissa niin ikään HLK:ta edustava Miina Peltonen voitti 500 metrin Suomen mestaruuden ajalla 45,41 ennen Porin Pyrinnön Tilda-Sofiia Orasta ja Anni Käsnästä (HLK).

Tuhannen metrin kilpailussa HLK:n Samuli Suomalainen nappasi omansa, voittaen matkakohtaisen Suomen mestaruuden ajalla 1:16,71. SM-hopea matkaa Jyväskylään Verneri Kinnuselle (KENSU) ja pronssi kotiyleisön edessä Seinäjoen Urheilijoita edustavalle Jaakko Hautamäelle. Naisissa tuhannen metrin mestariksi kruunattiin HLK:n Anni Käsnänen, voittoajalla 1:32,63. SM-hopeaa voitti Miina Peltonen ja pronssia Tilda-Sofiia Oras (PoPy).

Junioreiden sarjassa A- ja  B-sarjoisssa kilpailtiin myös sarjojen matkakohtaiset 500 metrin ja 1000 metrin kilpailut. A-pojissa Joona Suomalainen (HLK) oli omaa luokkaansa voittaen ylivoimaisesti molemmat matkat. B-tyttöjen sarjassa matkakohtaiset mestaruudet voitti Porin Pyrinnön Laura Kivioja. Mitalikolmikko oli molemmilla matkoilla sama, kun SM-hopeat nappasi SU:n Sini Siro ja pronssit HLK:n Inka Koivisto. B-pojissa Tuukka Suomalainen oli nopein lyhyimmällä matkalla, mutta seuraavaksi pidemmällä matkalla seuratoveri Emil Ervik ja Helsingin Työväen Luistelijoiden Nils Vähä-Vahe ehtivät edelle.

Sprinttereiden SM-kilpailussa, jossa mestaruus ratkeaa neljän matkan yhteispisteiden perusteella, tilanne on mielenkiintoinen, sillä juniorisarjan luistelijat kuuluvat omien sarjojen matkakohtaisten kilpailujen lisäksi myös yleisen sarjan yhteispistekilpailuun. Naisten sarjassa on siten Porin Pyrinnön Laura Kivioja piikkipaikalla ennen HLK:n Miina Peltosta ja SU:n Sini Siroa. Miesten sarjassa, veljekset Suomalainen johtavat yhteispistekilpailua järjestyksessä Samuli Suomalainen, Joona Suomalainen. Kolmatta sijaa hallussaan pitää Verneri Kinnunen.

5. ERVIK Emil HLK 40,96 (10) 1:20,23 (4) pisteet 81,075

Kilpailut jatkuvat lauantaina kello 14.00, jolloin luistellaan sprinttereiden SM-kilpailujen toiset kilpailumatkat, 500m ja 1000m. Lauantain kilpailun huipentaa team sprint -kilpailu, jossa kolmen luistelijan joukkueet starttaavat kolmen kierroksen matkalle yhdessä, mutta jossa joukkueen jäsenistä vain yksi luistelee kolme kierrosta. Laji on tuttu myös ratapyöräilystä.