Mastereiden ja ratamaratonin SM-kilpailut

Pikaluistelun vuosi 2019 avattiin viikonloppuna Helsingin Oulunkylässä, jossa kamppailtiin sekä lauantaina, että sunnuntaina Suomen mestaruuksista, sekä Cup-kilpailuissa. 

Lauantain Clas Thunbergin muistokilpailut kokosivat Helsingin Oulunkylään, jossa saatiin nauttia erinomaisesta talviurheilusäästä pikkupakkasessa ja sateettomissa olosuhteissa. Kilpailut olivat samalla Nuoriso Cup:n sekä Masters Cup:n osakilpailu sekä Mastereiden yhteispiste SM-kilpailut yleismatkoilla. Sunnuntaina oli vuorossa 13. Kalle Valtosen maraton, jossa kilpailtiin 30km ja 20km Suomen mestaruuksista sekä 10km retkisarjassa.

Nuoriso Cupissa kilpailtiin kaksi kilpailumatkaa jokaisessa ikäluokassa. Tiukimmat kamppailut käytiin E-ikäluokissa sekä D- ja C-pojissa. E-pojissa käytiin tiukka voittotaistelu Helsingin Työväen Luistelijoiden Elias Waldénin ja Oulun Tarmon Samu Vatasen välillä, joka ratkesi lopulta Waldénin eduksi 9 sadasosapisteen turvin. E-tyttöjen sarjassa Helsingin Luistinkiitäjien Ida Holopainen ja Seinäjoen Urheilijoiden Oona Koivupuisto kävivät tasaista kamppailua, mutta Holopaisen vahvempi vire 500 metrin matkalla siivitti hänet kilpailun voittoon puolen pisteen erolla Koivupuistoon.

D-pojissa Luka Rintala (SU) ja Aaro Korpijärvi (KENSU) olivat lopputuloksissa vain kolmen sadasosapisteen erolla toisistaan. Kilpailu kääntyi Rintalan eduksi nopeamman 1000 metrin turvin. C-pojissa Sampsa Santtila (SU) ja kisaisännän HLK:n Rasmus Toivainen olivat myös varsin tasavahvoja ja vaikka Toivainen kiri piste-eroa kiinni 1500 metrin kilpailussa riitti Santtilan avausmatkan pistejohto kilpailun voittoon.

Master sarjoissa kilpailtiin yleismatkojen yhteispisteiden Suomen mestaruuksista. Kilpailuohjelmassa olivat ikäluokasta riippuen 500 ja 3000 tai 500 ja 1500m.

M35-sarjassa Kuopion Luisteluseuran Ville Männistö ja Ossi Sippu kävivät tasaista kamppailua, mutta Männistön piste-ero riitti lopulta Suomen mestaruuteen, vaikka Sippu olikin kymmenen sekuntia nopeampi 3000 metrin matkalla.

M45-sarjassa Valkeakosken Hakan Mika Siren nappasi omansa, voittaen mestaruuden lopulta reilulla marginaalilla ennen Ari Hiltusta (SU) ja Marko Korhosta (KENSU).

M55-sarjan mestaruuskamppailu oli kolmen kauppaa ja järjestys ratkaistiin lopulta 3000 metrin päätösmatkalla, jossa Kari Niittylä oli vahvin. Niittylän vahva vire pitkällä matkalla riitti kuitenkin tällä kertaa pronssimitaliin, sillä Jyrki Hietanen (VaHa) ja Vesa Visti (HTL) olivat keränneet tukevan piste-eron jo avausmatkalla. Vesa Vistille Suomen mestaruus lopulta reilun 6-kymmenysosapisteen erolla ennen Jyrki Hietasta. Neljänneksi sijoittunut Pekka Aho (HTL) jäi hänkin vain 2,5 pistettä voittajalle.

Kovin kamppailu mastereiden Suomen mestaruudesta käytiin kuitenkin M60-sarjassa, jossa neljä parasta mahtuivat yhden pisteen sisään. Risto Palttalalle (KENSU) Suomen mestaruus lopulta alle 0,2 pisteen turvin ennen toiseksi sijoittunutta Heikki Sundströmiä (Mikkelin Luistelijat). Kolmanneksi sijoittui Oulun Tarmon Paavo Salonen, joka ei hänkään jäänyt kuin 0,3 pistettä voittajalle. Neljänneksi sijoittunut Kari Köninki sijoittui molemmilla kilpailumatkoilla kolmanneksi, mutta yhteispisteissä hän jäi pronssimitalista 0,7 pistettä ja voittajasta vajaan pisteen.

Oulun Tarmon Pentti Kiiskinen osoitti jälleen elämän mittaisen urheilun kannattavan, sillä Suomen mestaruus irtosi tuloksella, jolla pärjäisi mainiosti myös nuorempien sarjassa. HLK:n Raimo Karvonen sijoittui M70-sarjassa toiseksi ja samaa seuraa edustava Heikki Töyrälä kolmanneksi.

Master-naisten Suomen mestaruudesta kilpailtiin vain yhdessä sarjassa, sillä osallistujamääristä johtuen, oli sarjoja tiivistettävä, jotta SM-arvo täyttyy. N35+ Suomen mestaruuden voitti KENSU:n Kirsi Korpijärvi, alle kahden kymmenyksen erolla Valkeakosken Hakan Outi Pinomäkeen. Hakan Marja Sisso-Koriseva täydensi Valkeakoskelaisten kilpailumenestyksen sijoittumalla kolmanneksi.

Mastereiden Suomen mestarit:

M35 Ville Männistö, KuLS

M45 Mika Siren, VaHa

M55 Vesa Visti, HTL

M60, Risto Palttala, KENSU

M70, Pentti Kiiskinen, OuTa

N35+ Kirsi Korpijärvi, KENSU

 

Clas Thunbergin muistokilpailut ja Mastereiden SM-kilpailujen tulokset >>

 

13. Kalle Valtosen maraton ja rataluistelun SM-kilpailut. 

Hieno talviurheilusää jatkui sunnuntaina, kun Oulunkylässä luisteltiin 13. Kalle Valtosen maraton ja samalla rataluistelun SM-kilpailut.

Kilpailupäivää ei laimentanut edes vähäinen osallistujamäärä, kun SM-arvo saatiin kuitenkin viidessä sarjassa. Miesten sarjassa jo edellispäivänä SM-hopeaa napannut Ossi Sippu ja HTL:n Antti Järvenpää luistelivat tasaisen vahvasti koko 30km matkan ja kilpailu ratkesi vasta viimeisellä kierroksella Järvenpään hyväksi. Suomen mestaruus Antti Järvenpäälle ajalla 52.45,9. Ossi Sippu nappasi hopeamitalin vain 0,2 sekuntia Järvenpäätä jääneenä. Valitettavasti yksi ennakkosuosikki Jarkko Koponen joutui jäämään kilpailusta pois sairastumisen takia.

M50-sarjan SM-kilpailumatkana oli 20km, jossa nopein oli KENSU:n Marko Korhonen ja toinen Kari Köninki, niin ikään KENSU:n luistelijoista. M65-sarjassa kilpailtiin yhden luistelijan voimin, kun Aimo Väisänen (KENSU) luisteli 20km SM-matkan aikaan 36.58,0

M70-sarjan mestariksi luisteli edellispäivän hopeamitalisti Raimo Karvonen (HLK) ajalla 39.24,0

Naisten sarjassa Kirsi Korpijärvi jatkoi siitä, mihin edellisenä päivänä jäi ja oli ratamestari 20km kilpailussa ajalla 36.54,0. Toiseksi sijoittui Tiia-Maria Rauttola (HLK) ajalla 38.58,0 ja kolmanneksi Tiina Karvonen (Loimaan Voima) ajalla 40.20,0

Kotimaan kilpailukausi jatkuu vajaan kahden viikon kuluttua Seinäjoella järjestettävissä Sprinttereiden SM- ja matkakohtaisissa SM-kilpailuissa 18.-20.1.2019

 

13. Kalle Valtosen maraton ja rata-SM tulokset >>