Pääkaupunkiseudun roller derby ja pikaluistelu lajiyhteistyöhön

Roller derby -seura Kallio Rolling Rainbow ja Helsingin Luisteluakatemia aloittavat uudenlaisen yhteistyön. Multiskate-konseptissa kaikenikäiset pääsevät opettelemaan luistelulajien perustaitoja edullisesti. Yhteistyö aloitetaan quad- ja inline-luistelun kursseilla sisähallissa, ja myöhemmin osallistujien on mahdollista jatkaa luisteluharrastusta roller derbyn tai pikaluistelun parissa.

Helsingin Luisteluakatemia on Helsingin Luistinkiitäjien ja Helsingin Työväen Luistelijoiden vuonna 2015 käynnistämä projekti, jonka vetäjänä toimii hollantilaissyntyinen pikaluisteluvalmentaja Carolien Hunneman. Akatemia aloitti toimintansa lasten luistelukoululla ja on myöhemmin järjestänyt rullaluisteluopetusta ja lajikokeiluja myös aikuisille. Tänä syksynä Luisteluakatemia järjestää 10 kerran rullaluistelukurssin kaikenikäisille yhteistyössä roller derbyyn erikoistuneen Kallio Rolling Rainbow -seuran kanssa.

Kurssista vastaavat valmentajat Carolien Hunneman ja roller derby -valmentaja Ville Koivula ovat yhteistyöstä innoissaan.

– Kaikkien luistelulajien perustaidot ovat lopulta samankaltaisia. Olemme jo viime vuonna järjestäneet kokeilumuotoisesti roller derbyn pelaajille pikaluistelukursseja ja palaute niistä on ollut positiivista. Samoin yhteisillä leireillä pikaluistelijat ovat olleet kiinnostuneita roller derbyn yhdessä tekemisen kulttuurista. Nyt kokeilemme kahden alkeiskurssin verran syksyllä mitä saadaan aikaan kun valmennusvoimat yhdistetään, Hunneman kertoo.

Tarjolla on opetusta kaikenikäisille, ja Hunneman ja Koivula toivovatkin saavansa myös lapsia ja nuoria mukaan.

– Järjestämme opetusta sekä aikuisille että lapsille, englanniksi ja suomeksi. Pyrkimyksenä onkin muun muassa kouluilla ja nuorisotaloilla tapahtuvien kokeilukertojen myötä houkutella myös junnuja luistimille, Koivula paljastaa.

– Valmensin aiemmin pääkaupunkiseudulla roller derbyn junioriryhmää, ja toivon että junioritoiminta lähtee myös tässä lajissa uuteen nousuun. Roller derby on lajikulttuuriltaan paitsi aikuisille, myös eritoten lapsille ja nuorille turvallinen paikka harjoitella fyysisten taitojen lisäksi toimintaa ryhmässä, Koivula lisää.

Kurssin jälkeen osallistujat voivat jatkaa harrastustaan osana roller derby -tai pikaluisteluseurojen toimintaa. Roller derbyssä on mahdollisuus jatkaa joko matalan kynnyksen harrastusta tai kilpailuun tähtäävää treeniä. Yksilölajeista kiinnostuneet tai monipuolisesti luistelulajeja harrastavat voivat jatkaa myös pikaluistelukursseille tulevalla kaudella. Suomen Luisteluliitto tukee seurojen yhteistyötä ja multiskate-kehitystyötä.

Syksyn ensimmäinen luistelun ”kymppikurssi” pidetään Pasilan Urheiluhallissa 14.9. – 13.10.2018. Tunnit ovat perjantai-iltaisin ja lauantaiaamuisin ja kurssin hinta on 20–40€ + mahdollinen välinevuokra. Lisää kurssista ja ilmoittautumisesta: www.kalliorollingrainbow.fi. Kysymyksiin vastaa carolien.hunneman@luisteluliitto.fi