Rullaluistelun EM-kilpailut huipentuivat maratoniin

Suomen juniorit ahkeroivat viikon kestäneissä Euroopan-mestaruuskilpailuissa radalla ja maantiellä. Jani Virtanen ja Nils Vähä-Vahe huipensivat kisat Oostenden keskustaan rakennetulla maraton-radalla. Belgian luistelijat voittivat kotiyleisönsä edessä sekä miesten, että juniori-poikien sarjassa. Ranska, Espanja ja Italia hallitsivat naisten sarjoja. Suomen rullaluistelujuniorit saivat EM-kisamatkansa päätökseen, joka huipentui Oostenden kaupungin keskustaan rakennetulle radalle. Noin 1,4 kilometriä pitkä rata kierrettiin 31 kertaa ja se luisteltiin kolmessa lähdössä. Sekä maraton-rata, että pistan viereen rakennettu road rata tarjosivat vauhtia ja vaarallisia tilanteita, kun kymmenet luistelijat lähetettiin kerralla matkaan.

Jani Virtanen kilpaili myös roadilla kaikki kilpailumatkat, 200m aika-ajon, one lap sprintin, 10km pistekilpailun sekä 20km eliminaation. Virtanen oli hyvässä vedossa yhden kierroksen sprintissä ja loppuun asti piti jännittää mahdollista jatkopaikkaa. Lopulta Virtasen parhaaksi sijoitukseksi roadilla tuli 200m sprintillä, jossa sijoitus oli 17. Eliminaatiokilpailussa Virtasella oli epäonnea, kun matkaa oli taitettu vain puolitoista kierrosta, niin hän ajautui kolariin kilpailijoiden kaaduttua hänen edestään. Nils Vähä-Vahe kilpaili roadilla 10km pistekilpailun ja 20km eliminaation. Vähä-Vahe taisteli hienosti porukan mukana, mutta pistekilpailussa saalis jäi laihaksi. Sen sijaan eliminaatiokilpailussa Vähä-Vahe oli mainiossa vedossa kamppaillen lopulta sijoituksen 18.

Maratonilla molemmat suomalaiset olivat hyvissä asemissa pääjoukossa, kunnes kisan edetessä puoleen väliin alkoi porukka hajota. Virtanen jäi tilanteessa yksin ja joutui lopulta pudotetuksi kilpailusta, mutta Vähä-Vahe taisteli pääjoukossa maaliin saakka hienosti sijalla 17. Sekä Virtanen, että Vähä-Vahe olivat tyytyväisiä kisaviikon suorituksiin ja vaikka menestys erittäin kovatasoisessa kilpailuissa jäivät vähän tavoitteista, oli kilpailukokemus erittäin tärkeää jatkoa ajatellen.  Parhaat suomalaissijoitukset olivat EM-kilpailujen ratakisoissa Jani Virtasen 14. sija 500m sprintissä ja Nils Vähä-Vahen maratonin 17. sija. Kisajärjestelyt miellyttivät kumpaakin, pista oli erinomainen, mutta road-rata ja maraton-rata olivat teknisesti vaativia tiukkoine kurveineen.

Suomalaisjunioreiden kommentit kilpailuista:

Nils Vähä-Vahe
– Kisat menivät kokonaisuudessaan ihan hyvin, vähän harmittaa, kun ei pystynyt panemaan kampoihin aivan niin hyvin, kuin olisi toivonut. Kiva huomata, että nopeus riittää pidemmissä vedoissa, vaikka en ehkä ollut aivan 100% kisaiskussa, johtuen kovasta treenistä kisoja ennen. Pistalla, 1000 metrin kilpailu meni alakanttiin, kun startti ei onnistunut, mutta vauhtiin päästyä oli hyvää menoa. Erityisesti pistalla jäi vähän takataskuun, koska edellisestä kisasta on pitkä aika ja siten ei aivan niin vahvaa kokemusta. Siellä pitää osata liikkua, koska kontaktia on paljon.

Roadilla uskalsi jo paremmin mennä porukan sekaan. Esimerkiksi 20km eliminaatio oli vahva veto. Sekä pistekisassa, että eliminaatiossa oli tärkeää löytää hyvä paikka porukassa, jotta luistelu olisi mahdollisimman helppoa ja taloudellista.

Maratonista jäi hyvä fiilis, pääsin pääporukan mukana maaliin, mutta loppusijoitus vähän harmittaa. Lopussa joutui tekemään arviointia, että miten voimat kannattaa jakaa, jotta lopputulos olisi mahdollisimman hyvä. Pääjoukossa kisa ratkesi loppukiriin, jossa sain pari sijaa kohennettua. Aina voi tietysti jossitella taktiikkaa, mutta koviakin nimiä jäi taakse, mikä oli hyvä.

Sammoilla linjoilla oli myös Jani Virtanen joka urakoi kisoissa kaikki kilpailumatkat:

– Kisoista jäi hyvä maku, haastavat radat ja odotetun kova kilpailu. Kokemuksen vähyys pistaradoista varmasti näkyi ensimmäisten päivän suorituksissa, mutta roadilla oli jo hyvää menoa. One lap sprint oli yksi onnistuneimmista suorituksista kovassa erässä hollantilaisten ja italialaisten kanssa. Kaiken kaikkiaan vauhti oli hyvää, kun liikkeelle vain pääsi, mutta esimerkiksi pistalla 1000 metrin matkalla startissa jäi liikaa eroa, joten lopussa oli vaikea enää haastaa. Porukassa liikkuminen ja hyvän paikan saaminen on tärkeää lopputuloksen kannalta. Monen päivän kisaurakka varmaan vähän alkoi jo painamaan ja maratonilla oli ehkä jo paras terä mennyt. Varsinkin, kun jäin vähän yksin edestä ja takaa porukan tiputtua. Toiseksi viimeisenä päivänä roadin eliminaatiokisassa sattui vielä haaveri, kun kaverit kaatuivat edestäni, eikä minulla ollut tilaa väistää. Pari naarmua, jotka vähän seuraavana päivänä kiristivät, mutta ei pahemmin.

 

EM-kisojen tulokset kokonaisuudessaan >>

Viralliset EM-kisasivut:
http://www.oostende2018.eu/