Poutala viidentenä sprinttereiden MM-avauspäivän jälkeen

Mika Poutala on hyvissä asemissa pikaluistelun sprinttereiden MM-kilpailujen avauspäivän jälkeen Kiina Changchunissa. Poutala on kahden luistelun jälkeen viidentenä.

Poutalalla on matkaa kilpailun kärjessä olevaan Norjan Håvard Lorentzeniin 0,42 sekuntia 500 metrin ajoiksi muutettuna. Edellä ovat myös Hollannin Kai Verbij (+0,15 kärjestä), kaksinkertainen olympiavoittaja Kjeld Nuis (+0,20) ja Saksan Nico Ihle (+0,41).

Elina Risku on yhteispistein 80,725 kokonaiskilpailussa 17:s. Eroa johtavaan Japanin Nao Kodairaan on 500 metrin ajoiksi pisteet muutettuna 5,66 sekuntia.

Poutala oli avausmatkana luistellulla 500 metrillä viides ajalla 35,00. Startti meni 9,66 ja kierros 25,3. Alle 35 sekunnin pääsivät Norjan Lorentzen (34,89), Japanin Yamanaka (34,92), Kiinan Gao (34,94) ja Hollannin R.Mulder (34,98).

1000 metrillä Poutala oli kuudes taistellen päätöskierroksen upeasti olympiahopeamitalisti Håvard Lorentzenin perässä. Poutalan aika oli 1.09,82 ja Lorentzenin 1.09,21. Kisan nopein oli olympiavoittaja Kjeld Nuis (1.08,97). Poutalan 200 metrinen meni 16,59 ja kierrokset 25,5 sekä 27,6.

Mika Poutala:

– Tänään oli ihan positiivinen päivä kokonaisuudessaan. 500 metriä oli ihan hyvä luistelu: satanen asiallinen, pieni tasapaino-ongelma ensimmäisen kaarteen alussa. Sinne meni kymmenys tai jotain.

– Tonnilla olin jo alun perin suunnitellut rauhallisempaa lähtöä ja laittaa lopussa kaikki peliin. Se onnistui ihan hyvin. Viides tila ja tasainen kilpailu, erot on pienet mitaleille. Toivotaan huippuonnistumista huomiselle 500 metrille ja luoda hyvät lähtökohdat tonnille.

Riskun 500 metrinen käynnistyi lähes kymmenminuuttisen ajanottolaitteiden säätämisen jälkeen. Starttiaika oli 10,88 ja 29,0 kierroksen myöä loppuajaksi tuli 39,93. Suomalainen oli matkan 16:s. Ylivoimaisesti nopein oli matkan voittoputkeaan jatkanut olympiavoittaja Nao Kodaira 37,23 ennen parinaan luistellutta Venäjän Angelina Golikovaa.

1000 metrillä Risku oli 19:s ajalla 1.21,61. Siinä avaus meni 18,73 ja kierrokset 29,7 ja 33,1. Matkan nopein oli Hollannin Jorien ter Mors 1.14,62.

Naisten yhteispisteissä kärjessä on hienon 500 metrisen myötä Japanin Nao Kodaira, josta Jorien ter Mors on 0,21 sekunnin päässä 500 metrin ajoissa ja Brittany Bowe 0,62 sek. päässä.

Elina Risku:

– Pikkaisen oli tänään tahmeaa menoa. Eilen oli tosi hyvä valmistava jää, joten tahmeus yllätti. Ehkä alkaa reissut painamaan ja viimeisiä päivä viedään. Normaalin kisafiiliksen löytäminen on vähän hankalaa.

– Huomenna päivä uusi. Eiköhän kunnon kisafiilis löydy ja pääsen molemmilla matkoilla lähtemään hieman omimmilta suosikkiradoilta. Lähden parantamaan molempia matkoja.

Sprinttereiden MM-kilpailuissa luistellaan lauantaina ja sunnuntaina molempina päivinä 500 sekä 1000 metrin kilpailut ja neljän luistelun yhteispisteet ratkaisevat loppujärjestyksen.

Mika Poutala osallistuu sprinttereiden MM-kisoihin peräti 14:nnen kerran ja Risku viidennen kerran. Poutalan paras kokonaissijoitus on neljäs vuodelta 2012 Calgarystä ja Riskun 24:s Naganossa 2014.

Sprinttereiden MM-mitaleita on jaettu vuodesta 1970 lähtien. Suomi on saavuttanut kolme mitalia: Leo Linkovesi kultaa 1972 Eskilstunassa ja Pekka Koskela hopeaa Hamarissa 2007 sekä Salt Lake Cityssä 2013.

Hallitsevat mestarit Calgarystä 2017 ovat Hollannin Kai Verbij ja Japanin  Nao Kodaira.

Kilpailut jatkuvat sunnuntaina klo 10:00 Suomen aikaa naisten 500 metrillä. Miesten 500 m on ohjelmassa 10:48, naisten 1000 m 11:41 ja miesten 1000 m 12:40.