2018 Hopealuistinfinaali ja nuorten Sm-kilpailut

Kaksipäiväiset kilpailut Helsingin Oulunkylässä saatiin päätökseen tänään, kun Hopealuistinfinaalin sekä nuorten Sm-kilpailujen ohjelmassa oli toinen kilpailupäivä.

Sää oli koko viikonlopun suosiollinen, eikä sunnuntainakaan -10 asteen pakkanen haitannut luistelijoiden ennätystehtailua ja mestaruusjahtia.

Toisena kilpailupäivänä oli Hopealuistinfinaalin E-sarjoja lukuunottamatta kaksi kilpailumatkaa ensimmäisen päivän tapaan ja mestarit ratkaistiin kaikkien neljän kilpailumatkan yhteispisteiden perusteella. E-sarjoissa, tytöt ja pojat 11v., sunnuntain kilpailuohjelmassa oli vain toinen 300 metrin sprintti. Lisäksi Hopealuistinfinaalissa ratkaistiin viestimestaruudet joka ikäluokassa.

E-nuorten sarjoissa kilpailtiin Hopealuistinmestaruudesta kolmen matkan yhteispisteiden perusteella. Sekä E-tytöissä, että -pojissa kilpailuohjelmaan kuului 300m, 500m ja 300m. E-tyttöjen sarjassa Hopealuistinmestaruuden nappasi Helsingin Luistinkiitäjien Meri-Vuokko Hannula, joka lauantain 500 metrin kaatumisestaan huolimatta onnistui pitämään kärkipaikan ja oli nopein myös toisen päivän 300 metrin luistelussa. Toiseksi sijoittui Harjavallan Työväen Urheilijoiden Hertta Rosendahl joka oli tiukasti Hannulan kintereillä kaikilla kilpailumatkoilla. Piste-eroksi jäi loppujenlopuksi vain kolme pistettä. Hopealuistinfinaalissa 2018 pronssia voitti Valkeakosken Hakan Elsa Siren joka paranteli lauantaina 300 metrin ennätystään ja oli tasaisen varmalla luistelulla hienosti kolmas joka kilpailumatkalla.

E-pojissa kamppailu mestaruudesta oli Waltteri Toivaisen ja Elius Niemen kauppaa. Waltteri Toivainen onnistui parantamaan toisena päivänä 300 metrin aikaansa (33,55) varmistaen siten Hopealuistinmestaruuden. Elius Niemi ei aivan yltänyt lauantain tasolle, mutta oli jälleen hienosti toinen heti Toivaisen takana ajalla 34,23. Yhteispitesissä E-pojissa kolmanneksi sijoittui Oulun Tarmon Samu Vatanen, joka niin ikään paranteli viikonloppuna sekä 300, että 500 metrin ennätyksiään ja tasaisen varmalla luistelulla nappasi Hopealuistinpronssin.

D-tyttöjen sarjassa mitalistit olivat selvillä jo lauantain perusteella, mutta kilpailijoiden lopullinen järjestys ratkesi sunnuntaina, kun 500 metriä ja 1000 metriä luisteltiin toiseen kertaan. HLK:n Villiina Suomalainen oli ensimmäisen kilpailupäivän tapaan nopein molemmilla matkoilla varmistaen siten Hopealuistinmestaruuden. Toiseksi sijoittui SU:n Janette Pirhonen ennen Oulun Tarmon Henna Vatasta. Kärkikolmikosta kaikki tytöt paransivat omia ennätyksiään viikonloppuna.

D-pojissa kärkikolmikko kävi erittäin tasaväkistä ja kovaa kamppailua ja lopuksi voittajaksi luisteli HLK:n Rasmus Toivainen ollen nopein jokaisella matkalla. Seinäjoen Urheilijoiden Urho Hiltunen sekä Sampsa Santtila laittoivat Toivaiselle tiukasti kampoihin erityisesti 500 metrin luisteluissa. Seinäjoen Urheilijoiden luistelijoista Hiltunen nappasi lopulta hopeamitalin vain runsaan puolen pisteen erolla Santtilaan.

Porin Pyrinnön Laura Kivioja dominoi C-nuorissa tyttöjen sarjaa ja vastaavasti HLK:n Tuukka Suomalainen otti myös vakuuttavan voiton poikien sarjassa. PoPy:n Laura Kivioja oli joka matkalla nopein voittaen Hopealuistinmestaruuden ennen PoPy:n Elma Setälää ja SU:n Veera Lehtosta. Mila Siro Seinäjoen Urheilijoista oli neljäs ja Sanni Rosendahl lopulta viides, joka valitettavasti kaatui toisen päivän 500 metrin luistelussa ja putosi toiselta sijalta ja mitalikamppailusta. C-pojissa näytti ensimmäisen kilpailupäivän perusteella yhteispistekilpailusta tulevan erittäin tiukka ja sitä se totisesti olikin. Vasta päätösmatka, 1500 metriä toi lopullisen ratkaisun Tuukka Suomalaisen napattua neljännen matkavoiton ja siten C-poikien Hopealuistinmestaruuden. Toiseksi sijoittui HLK:n Eetu Käsnänen ennen SU:n Tudor Prisadaa.

Niin ikään B-junioreiden tyttöjen sarjassa olivat mitalistit selvillä, mutta sunnuntain kilpailuohjelmassa oli vielä mestaruus ratkaisematta, kun ohjelmassa oli 1000 metrin sekä 3000 matkakohtainen Suomen mestaruus. SU:n Sini Siro voitti sekä yhteispisteiden Suomen mestaruuden sekä 3000 metrin matkakohtaisen Suomen mestaruuden. Mitalistien järjestys oli sama molemmissa kilpailuissa, sillä sekä yhteispisteissä, että 3000 metrin kilpailussa toiseksi sijoittui SU:n Anni Rinta-Keturi sekä kolmanneksi HLK:n Inka Koivisto.

B-junioreiden poikien sarjassa odotettiin kovaa kamppailua HLK:n Emil Ervikin, Helsingin Työväen Luistelijoiden Nils Vähä-Vahen ja HLK:n Jesse Niemisen välillä. Päivän 1000 metrin kilpailumatkan sekä 3000 metrin nopein oli Emil Ervik ennen Nils Vähä-Vahea. Jesse Nieminen kamppaili vielä 1000 metrin jälkeen tasaväkisesti kirkkaimmista mitaleista, mutta jäi 3000m kilpailut viidennen sijan myötä lopulta kolmanneksi. Loppuhuipennus jäi Ervikin ja Vähä-Vahen väliseksi kamppailuksi sekä 3000 metrin, että yhteispisteiden Suomen mestaruudesta. 3000 metrin kilpailussa Nils Vähä-Vahe valitettavasti kaatui ja Emil Ervik pääsi karkaamaan molempiin Suomen mestaruuksiin. Nils Vähä-Vahe onnistui kuitenkin nousemaan toiseksi 3000 matkakohtaisessa kilpailussa sekä yhteispisteissä.

Myös A-junioreissa tyttöjen kilpailuohjelmassa oli toisena päivänä 1000 metriä sekä 3000 metrin matkakohtainen kilpailu. Toinen kilpailupäivä ei juuri yllätyksiä tuonut, vaan HLK:n Anni Käsnänen piti pintansa napaten molemmat mestaruudet sekä yhteispisteissä, että matkakohtaisessa 3000 metrin kilpailussa. Toiseksi sijoittui KENSU:n Jutta Niittylä.

A-pojissa ensimmäisenä päivänä kovinta vauhtia pitänyt HLK:n Samuli Suomalainen jatkoi sunnuntaina siitä, mihin lauantaina jäi ollen nopein tuhannella metrillä ajalla 1.15,98. Samulin nuorempi veli Joona oli vielä kolmannen matkan jälkeen kakkosena ollen toinen tuhannella metrillä ajalla 1.19,80, mutta SU:n Jaakko Hautamäen ylivoimainen voitto 5000 metrin matkakohtaisessa kilpailussa siivitti Hautamäen myös yhteispisteissä toiseksi ohi Joona Suomalaisen. 5000 metrin Suomen mestaruuden voitti siis Jaakko Hautamäki, toiseksi sijoittui sprinttimatkoilla nopein ollut Samuli Suomalainen ja 5000 metrin pronssin nappasi Porin Pyrinnön Emil-Oskar Oras. A-pojissa yhteispisteissä kolmanneksi sijoittunut Joona Suomalainen oli neljäs 5000 metrillä.

Hopealuistinsarjoissa -E, -D ja -C, kilpailtiin myös joukkuekilpailussa, joka on Hopealuistinfinaalissa viestimuotoinen. Siinä kolmen luistelijan joukkue luistelee yksi kerrallaan lähettäen aina seuraavan viestinviejän. E-sarjoissa luistellaan pienellä radalla 3×250 kilpailu ja D- sekä C-sarjoissa 3x 400 metrin kilpailu. E-nuorten sarjojen viestimestaruudet voitti Helsingin Luistinkiitäjien joukkueet, E-tytöissä Seinäjoen urheilijoiden joukkueen oltua toinen. D-poikien viestissä Seinäjoen Urheilijat nappasivat kaksoisvoiton I- ja II-joukkueen voimin ja pronssia nappasi Valkeakosken Hakan joukkue. C-työissä Hopealuistinmestaruus matkasi niin ikään Seinäjoelle ja C-pojissa mestaruuskamppailu kääntyi lopulta Helsingin Luistinkiitäjien eduksi SU:n joukkuun voittaessa hopeaa.

Oulunkylän kilpailuviikonloppu oli samalla Nuoriso- ja Juniori Cupien toiseksi viimeinen osakilpailu ja Cup -finaali luistellaan Oulussa kansallisissa kilpailuissa sunnuntaina 18.02.