Miina Peltonen ja Juho Vaittinen yleisluistelijoiden Suomen mestareiksi

Yleisluistelijoiden Suomen mestaruudet ratkesivat sunnuntaina Seinäjoella. Naisten mestaruuden vei Miina Peltonen ja miesten mestaruuden Juho Vaittinen.

Seinäjoella käydyt yleisluistelijoiden Suomen mestaruuskilpailut saatiin tänään päätökseen, kun ohjelmassa oli sekä naisissa että miehissä kaksi henkilökohtaista kilpailumatkaa sekä joukkueluistelu. Yhteispisteiden Suomen mestareiksi kruunattiin naisissa Miina Peltonen ja miehissä Juho Vaittinen. Matkakohtaiset mestaruudet Jaakko Hautamäelle ja Anni Käsnäselle.

Miesten kilpailu oli erittäin tiukka kolmen ensimmäisen matkan jälkeen, mutta Valkeakosken Hakan Juho Vaittisen matkakohtainen hopea 5000 metrin kilpailussa siivitti miehen voittoon yhteispisteissä, jättäen Seinäjoen Urjeilijoiden Tommi Pullin kakkoseksi. Yhteispisteissä kolmas oli HLK:n Emil Ervik, jolle Sm-kilpailut olivat ensimmäiset. 1500 metrin kilpailussa nähtiin ensimmäisen päivän tapaan tasainen mittelö. Pulli oli nopein ajalla 1.58,75 ja Vaittinen oli toinen ajalla 1.59,93. Ratkaisu nähtiin päätöslajissa 5000 metrin luistelussa, joka oli samalla matkakohtainen Suomen mestaruuskilpailu. Kärkikaksikosta nopeammin matkan taittoi Vaittinen ajalla 7.47,59, joka kuroi umpeen piste-eron Pulliin, joka jäi 5000 metrin luistelussa seitsemänneksi ajalla 8.15,25.

Miesten matkakohtaisen 5000 metrin Suomen mestaruuden nappasi Seinäjoen Urheilijoiden Jaakko Hautamäki ajalla 7.32,25. Toinen oli Valkeakosken Hakan Juho Vaittinen (7.47,59) ja kolmas oli niin ikään Seinäjoen Urheilijoita edustava Lauri Linden (7.47,76). Jaakko Hautamäki tippui valitettavasti yhteispisteiden mitalitaistelusta jo avauspäivänä, kun hän kaatui 500 metrin luistelussaan.

Naisten yleisluistelijoiden Suomen mestariksi kruunattiin päätöslajia lukuunottamatta kaikki matkat voittanut Helsingin Luistinkiitäjien Miina Peltonen. Piste-ero toiseksi tulleeseen HLK:n Anni Käsnäseen kaventui 3,5 pisteeseen Käsnäsen voitettua ylivoimaisesti 3000 metrin luistelun. Yhteispisteissä kolmas oli Porin Pyrintöä edustava Laura Kivioja.

Naisten Matkakohtainen 3000 metrin Suomen mestaruuden voitti siis Helsingin Luistinkiitäjien Anni Käsnänen ajalla 5.03,59. Hopeaa voitti Miina Peltonen (5.20,17) ja pronssin niin ikään yhteispisteissä kolmanneksi luistellut Laura Kivioja (5.25,93).

Kilpailut päättivät naisten ja miesten joukkueluistelun Suomen mestaruuskilpailut. Naisten joukkueluistelussa, jossa kolmen luistelijan joukkue luistelee 6 kierrosta, käytiin erittäin tiukka kamppailu. Suomen mestareiksi julistettiin Helsingin Luistinkiitäjien joukkue (Miina Peltonen, Inka Koivisto, Anni Käsnänen) ajalla 3.59,50. Hopeaa Porin Pyrinnön joukkue (Tilda-Sofiia Oras, Laura Kivioja, Annakaisa Kivioja) ajalla 4.00,21. Pronssi Seinäjoen Urheilijoiden joukkueelle (Sini Siro, Veera Lehtonen, Janette Pirhonen) ajalla 4.39,82.

Miehissä 8. kierroksen joukkueluistelun Suomen mestaruuden voitti suvereenisti Seinäjoen Urheilijoiden joukkue ajalla 4.31,72. Joukkueessa luistelivat Tommi Pulli, Juho-Jaakko Yli-Ilkka ja Jaakko Hautamäki. Sm-hopeaa saalisti Helsingin Luistinkiitäjien 1-joukkue (Emil Ervik, Antero Eskola, Joona Suomalainen) ajalla 4.45,83. Pronssi HLK:n 2-joukkueelle (Eetu Käsnänen, Tuukka Suomalainen, Jesse Nieminen) ajalla 5.4,38.