Nils Vähä-Vahe haluaa haastaa Mika Poutalan SE-ajan EYOF:ssä

Ensimmäisenä suomalaisena short track -luistelijana monilajien arvokisoihin keskiviikkona Turkin Erzurumin Europan Nuorten Olympiafestivaaleilla osallistuva Helsingin Työväen Luistelijoiden Nils Vähä-Vahe on hetken mietteliäs kisojen tavoitteensa kanssa.

– Tasosta en oikein tarkalleen tiedä. Pitää olla realistinen, sillä monet ovat treenanneet tätä lajia jo 7-8 vuotta. Sanotaanko, että esimerkiksi Mika Poutalan 1500 metrin Suomen ennätys voisi vaikka rikkoutua. Kisat käydään korkeassa ilmanalassa, jonka uskon helpottavan tätä, 15-vuotias espoolainen mietiskelee.

Nils myöntää juuri Poutalan olevan osittain myös esikuva itselleen. Silloin tällöin hyviä vinkkejä Suomen ykköspikaluistelijalta on tippunut, kun herrat ovat sattuneet samalle jäälle Oulunkylässä harjoittelemaan.

Nykyään toki lajit miehillä ovat eri. Järvenperän koulussa yhdeksättä luokkaa käyvä Nils kiitää kesät rullilla ja talvet kaukalossa. Täksi kaudeksi Nils palasi jälleen short trackin pariin, koska mahdollisuus Erzurumin kisoihin Suomea edustamaan avautui.

– Kaikki piti tavallaan aloittaa alusta, joten kokemusta ei kamalasti lajista ole. Me treenataan kaksi vuotta nuoremman Vilmer Vesannon kanssa käytännössä kahdestaan. Siksi leireily ulkomailla on ollut tärkeässä roolissa, Nils kertoo.

Valmennuksesta vastaa EYOF:ssäkin 500 ja 1000 metrin SE-mies Kaj Humisto sekä englantilainen entinen huippukiitäjä, kahdeksankertainen MM-mitalisti Stuart Horsepool.

– ”Nissellä” on hyvät kestävyysominaisuudet ja hän on aika hyvä oppimaan uusia asioita. Toivottavasti pääsee jo Mikan lukemiin 1500 metrillä (SE 2.38,00). Toki toivon myös, että joku rikkoo myös minun 500 ja 1000 metrin SE:t pikapuolin, Humisto toteaa.

Hyvä kestävyysominaisuudet Nils on perinyt vanhemmiltaan, jotka molemmat ovat maratonjuoksijoita. Isä Jukka edusti maatamme pari kertaa lajissa jopa arvokilpailuissa.

– Täysillä matkaan, siinä on minun aseeni. Hieno kokemus on edessä, sellainen oikeita olympialaisia jo kuulema muistuttava, Nils mietiskeli kolme päivää ennen arvokisadebyyttiään.

Nils Vähä-Vahe luisteee EYOF:ssä keskiviikkona 1500 metriä, torstaina 500 metriä ja perjantaina 1000 metriä.

Katso Nils Vähä-Vaheen ja valmentaja Kaj Humisto kuulumiset Erzurumista