Finland Ice Marathon lähestyy

Finland Ice Marathonin 34. tapahtumaviikko lähestyy. Kilpailunjohtaja Timo Oinonen listasi mietteitä ennen tapahtumaa.

Finland Ice Marathonin 34. tapahtumaviikko lähestyy. Tapahtuman onnistumisen ennusmerkit ovat hyvät. Koululaisluisteluun on tulossa jälleen tuhansia koululaisia molempina päivinä. Erittäin suosittu Kuutamoluistelu on perinteisesti ohjelmassa perjantai-iltana. Lasten Minimarathon on säilyttänyt paikkansa lauantain ohjelmassa.

Nastapyöräily järjestetään nyt toista kertaa perjantaina, vastaavaa kilpailua ei ole tiettävästi järjestetty missään muualla. Nastapyöräilyn 100 kilometrin matkalle on jo ilmoittautunut Kuopion Luisteluseuraa edustava Jarmo Rissanen. Jarmo tunnetaan erittäin menestyvänä ja monen lajikirjon omaavana kestävyysurheilijana. Jarmo on edustanut Suomea maantiepyöräilyn MM- kisoissa ja voittanut Suomen mestaruuden tempoajossa. Jarmo on myös kansallisen kärkitason urheilija mm. triathlonissa ja maastohiihdossa.

Tapahtuman luistelun kilpailu- ja kuntomatkat onkin sitten vuorossa lauantaina klo 7 alkaen. Matkavalintoja on runsaasti ja kaikenkuntoisille harrastajille sopivasti. Kuninkuusmatka 200 kilometriä on savolaisittain ennakko-odotuksissa varsin mielenkiintoinen. Päämatkan voitosta ja Suomen mestaruudesta taistelevat mm. Kuopion Luisteluseuran Antero Kotijärvi ja Jarkko Koponen sekä Leppävirran Urheilijoiden Ossi Sippu. Edellä mainittu kolmikko luisteli pari viikkoa sitten Helsingissä Ratamaratonin SM- kisoissa kaikki mitalit Savoon. Samoissa kisoissa Antero ja Jarkko ottivat kaksoisvoiton Massastartin SM- kisoissa (16 kierroksen pistekilpailu). Jarkko Luisteli hienosti tammikuun lopulla Weissenseessä Itävallassa. Jarkko oli suuren hollantilaishuippujen joukossa Itävallan avoimessa mestaruuskilpailussa 42,2 kilometrin matkalla 25. ja Alternative Elfstedetochtin 203,5 kilometrin matkalla 17. Kuninkuusmatkalle on jo ilmoittautunut mm. Salon Viestin Olli Sjö ja Hollannin Yori Takken. Olli on saavuttanut useita SM- mitaleja ja hänen tuleva 200 kilometrin kisa on jo 27. kerta, sillä hän siirtyisi yksin eniten suomalaisena luistelijana kisanneena 200 kilometrin matkalla. Yori Takken tunnetaan jokavuotisena Kuopion kävijänä ja useampikertaisena Finland Ice Marathonin voittajana. Osanottajia on jälleen tulossa runsaasti edustaen monia eri kansallisuuksia.

Ratatilanne ja järjestelyt näyttävät tällä hetkellä erittäin hyvälle. Kahden kilometrin lenkki on ollut käytössä jo viikkoja. Rata laajeni ensin Rönön sillalle saakka ja tällä hetkellä on käytössä 7,5 kilometrin Kuopionlahden lenkki. Luistelurata on parikymmentä metriä leveä ja loistavassa kunnossa. Itkonniemen lenkin työstö on käynnissä ja ratamestari Kai Ahon tavoitteena on 12,5 kilometrin radan valmistuminen tapahtumaviikkoon mennessä. Viime vuosien sääilmiöt ovat olleet varsin haasteellisia radan tekemiselle ja tapahtuman läpiviemiselle suunnitellussa muodossaan. Kaikesta on kuitenkin selvitty jonkin asteisella säätämisellä, kisa on jouduttu kokonaan perumaan v. 1984 ensimmäisestä kerrasta lähtien vain kerran. Olemme tämänhetkisen arvion mukaan erittäin luottavaisia tapahtuman onnistumiseksi säiden ja radan suhteen. Luistelijat ovat jo ottaneet omakseen radan käyttömahdollisuuden moninaisena harrastuksena. Luistelijoita on ollut radalla aamuvarhaisesta iltapimeään ja viikonloppuina tuhansittain. Toivotamme kaikki luistelun ja ulkoilun harrastajat sankoin joukoin osallistumaan kilpailuun ja oheistapahtumiin. Myös yleisön tuki ja tunnelma sekä yhdessäolo ovat mitä parhainta osallistumista tapahtumaan.

Olen ollut Finland Ice Marathon tapahtumassa mukana eri rooleissa v. 1984 alusta lähtien. Olen ollut mukana monet kerrat kilpailijana, menestystäkin on tullut, ja viimeiset yhdeksän vuotta kilpailunjohtajana. Tapahtuma on kansainvälinen ja ainutlaatuinen jopa maailman mittakaavassa, pelkkä tapahtumaviikko on liikuttanut noin 350.000 luistelijaa historiansa aikana. Tapahtuman konkarina haastankin kaikki kynnelle kykenevät osallistumaan tapahtumaan. Luistelisin itsekin kisassa mielelläni, mutta vastuullinen tehtävä estää osallistumisen.