Suomalainen ja Eskola tositoimiin MM-kisoissa perjantaina

Pikaluistelun junioreiden MM-kilpailut ovat viikonloppuna Kiinan Changcunissa. Ne starttaavat huomenna muun muassa poikien 500 metrillä. Suomen joukkueen valmistava viikko on sujunut suunnitelmallisesti.

Suomea edustavat B-juniori Samuli Suomalainen ja A-juniori Antero Eskola. Nuorten maajoukkueen valmentaja Jason Andberg on tyytyväinen valmistaviin harjoituksiin. Pojat pitivät eilen ansaitun lepopäivän.

– Harjoitusten perusteella Samuli ja Antero ovat valmiina. Fiiliksetkin ovat todella korkealla, Andberg hehkuttaa.

Valmentaja toivoo, että suojattinsa saavat kauden pääkilpailuihin tehtyä ehjät suoritukset. Joukkueen tavoitteena on parantaa henkilökohtaisia ennätyksiä. Samoissa maisemissa kilpailtiin viime viikonloppuna maailmancupin osakilpailut. Tuolloin Suomalainen rikkoi ennätyksensä muun muassa 1000 metrillä, ollen lopputuloksissa hienosti yhdeksäs.

– MM-kilpailuissa on enemmän luistelijoita kuin viime viikonloppuna. Mukana ovat nyt myös Kanadan ja Yhdysvallan joukkueet, Andberg kertoo.

Sekä Suomalaiselle että Eskolalle nämä kilpailut ovat tärkeitä välietappeja. Pojilla ei ole enää edessä montaa juniorivuotta.

– Anterolla päätavoitteet ovat vuoden 2017 nuorten MM-kilpailuissa, kun vastaavasti Samulilla ne ovat vuoden 2018 nuorten MM-kilpailut, valmentaja sanoo.

Laji on Suomessa suhteellisen pieni, mutta vähäisistä harrastajamääristä huolimatta Andberg näkee, että on pystytty tuottamaan jatkuvasti kansainvälisentason luistelijoita.

– Lajiolosuhteet ovat kotimaassa haastavat. Meillä ei ole pikaluisteluhallia, joka asettaa suurimmat vaikeudet lajin kasvulle ja harjoittelulle, Andberg miettii.

Suomessa on tällä hetkellä kaksi toimivaa pikaluisteluakatemiaa, jotka ovat Helsingissä ja Seinäjoella. Siellä työskentelevät myös nuorten olympiavalmentajat.

– Varsinkin pojissa on muodostunut erittäin potentiaalinen ryhmä tulevaisuuden kansainvälisentason luistelijoita, Andberg iloitsee.  

Nuorten maajoukkuevalmentaja näkee, että tytöissä tarvitaan vielä samanlaista menoa kuin poikien puolella.

– Nuorempien tyttöjen osalta alkaa kotimaansarjoihin tulla kovaa kilpailua. Se ruokkii lajia kohti kansainvälisiä kilpailuja. Tällä hetkellä laatua on enemmän kuin määrää, Andberg toteaa.