Pikaluistelukausi käyntiin lauantaina Berliinissä

Suomalaiset pikaluistelijat avaavat kisakautensa lauantaina Berliinissä katsastuskilpailulla, josta valitaan edustajat kahden viikon kuluttua käytävään maailmancupin avaukseen.

Suomen maajoukkueen päävalmentajana toimii kolmatta vuotta Pasi Koskela, entinen huippusprintteri. Maajoukkueen rungon muodostavat kokeneet menestyjät, 30-vuotiaat nelinkertainen MM-mitalisti Pekka Koskela (Seinäjoen Urheilijat) ja Mika Poutala (Helsingin Työväen Luistelijat).

Muut maajoukkueen urheilijat ovat 28-vuotias Markus Puolakka (Helsingin Luistelukiitäjät), 21-vuotias Tommi Pulli (Seinäjoen Urheilijat) ja 21-vuotias Elina Risku (SU). Muista edustuspaikoista taistelevat HTL:n 25-vuotias Joel Vähä-Salo ja 31-vuotias Robert Brandt.

Päävalmentaja Pasi Koskela kertoo syksyn aikana vauhtia rakennetun Berliinissä jo parin kuukauden ajan.

– Lauantaina on nyt ensimmäinen kohta, kun katsotaan kellon päälle. Kilpailun jälkeen tehdään valinnat Pohjois-Amerikan ensimmäisiin maailmancupin kisoihin.

– Tämä kilpailu on meidän avaus ja elämme mielenkiintoista aikaa, kun ensimmäistä kertaa tiimi pääsee kotiuttamaan kesän töiden tuloksia.

Pekka Koskela odottaa puolestaan jo ensimmäisten starttien tuomia hyviä fiiliksiä.

– Vauhtia on haettu ja haetaan koko tämä viikko Berliinissä. Mielenkiintoisia hetkiä, ensimmäisistä täysistä vauhdeista tulee aina hyviä fiiliksiä. Myös välinetestauksen kannalta viikko on tärkeä, näitä hetkiä ei ole määräänsä enempää.

Koskela muistuttaa, että hänen urheilemisensa itsearvoihin kuuluu mennä välillä täysillä.

– Mennään nyt sillä tavalla järkevästi, ei silmittömästi.

Menneen kesän suhteen ajatukset ovat Koskelalla myös positiiviset.

– Mukavasti meni kesä ja ehjänä, joka on pääasia. Voimablokkia on tehty ja sitä kautta tultu erilailla kauteen. Ruutia on enemmän ja nyt tasotellaan pari viikkoa. Talven mennessä pidemmälle pitää terävää fiilistä löytyä. Kunnon ajoittamista tarvitaan nyt tarkasti.

Mika Poutalan harjoituskausi on mennyt hyvin ja helsinkiläinen odottaa kautta innolla.

– Parasta harjoituskaudessa oli sen monipuolisuus ja voiman sekä nopeuden kehitys. Lauantain startilta odotan ehjää luistelua ja hyvää tunnetta. Aika saisi olla reilusti alle 36:n sekunnin.

Pikaluistelun maailmancup käynnistyy kahden viikon kuluttua 8.-10.11. Kanadan Calgaryssä ja jatkuu heti seuraavana viikonloppuna Salt Lake Cityssä rajan eteläpuolella. YLE näyttää viisi lähetystä molemmista viikonlopuista kanavillaan.

Suomella on paikkoja maailmancupin startteihin kaudella 2013-2014 seuraavasti:

Miehet 500 m 3, 1000 m 4, 1500 m 1, 5000/10000 m 1.
Naiset 500 m 2, muut matkat 1

ISU maailmancupin kalenteri 2013-2014:
8.-10.11. Calgary, Kanada
15.-17.11. Salt Lake City, USA
29.11.-1.12. Astana, Kazakstan
6.-8.12. Berliini, Saksa
7.-9.3. Inzell, Saksa
14.-16.3. Heerenveen, Hollanti

Arvokilpailut 2013-2014:
EM-kisat 10.-12.1. Hamar, Norja
Sprinttereiden MM-kilpailut 18.-19.1. Nagano, Japani
Olympialaiset 7.-23.2. Sotsi, Venäjä
MM-kilpailut 22.-23.3. Heerenveen, Hollanti

Liitteet