Koskela ja Poutala valmiina MM-startteihin Hollannissa

Tämän vuoden sprintteriluistelijoiden MM-kilpailut käydään suomalaisittain epävarmoissa merkeissä. Lauantaina ja sunnuntaina Hollannin Heerenveenissä käytävissä kilpailuissa Suomella on mukana kaksi kovaa tekijää, Pekka Koskela ja Mika Poutala. Kummankin alkukausi on ollut sairastelusta johtuen hyvin rikkonainen ja molemmilla on pitkä aika edellisistä kisastarteista.

Viime vuosina MM-kisat ovat sujuneet suomalaisilta hyvin. Pekka Koskela luisteli vuonna 2007 Norjassa MM-hopealle ja vuonna 2009 Venäjällä neljänneksi. Mika Poutala on puolestaan sijoittunut kolmessa edellisessä MM-kilpailussa joka kerta kuudenneksi. Nyt molemmat ovat kovan paikan edessä. He lähtevät kisaan kuitenkin hyvillä mielin ja hyvällä asenteella.  
 
– Odottavin mielin kohti viikonloppua. Olo on ihan levollinen ja kaikki näyttäisi olevan kunnossa. Nyt aloitetaan herkistely, perjantaina tehdään vielä jääharjoitus ja sitten pitäisi kaikki olla valmista lauantain aloitusta varten. Tavoitteena on saada ehyet luistelut ensimmäisestä viimeiseen ja päästä omalle hyvälle tasolle. Alusta asti on oltava herkkää ja vielä sunnuntain tonnillekin pitää löytää rentous ja riittävät paukut, kertoi Pekka Koskela
 
– Nyt tuntuu hyvältä ja tekemisen nälkä on kova. Olen ollut pitkään kisoista pois ja nyt on motivaatiota. Heerenveen on minulle mieluisa paikka ja yleisö on täällä mahtava. Sen edessä on yritettävä tehdä parhaansa. En ole huolissani 500 metristä, tonni on tietysti pitkästä tauosta johtuen hieman arvoitus. Tavoite on kuitenkin saada sellaiset luistelut, että meillä olisi seuraavana vuonna jälleen kolme paikkaa MM-kisoihin, kertoi Mika Poutala
 
– Se on selvä, että Pekka ja Mika ovat maailman huippuluistelijoita. Molempien mieliala on hyvä ja uskon, että tästä tulee hyvä MM-viikonloppu, vaikka molemmilla on ollut pitkä kilpailutauko. Olemme tehneet parina päivänä jääharjoituksia, torstaina vietetään täydellinen lepopäivä ja perjantaina käydään tekemässä viimeiset viritykset, kertoi joukkueenjohtaja ja valmentaja Pasi Koskela.
 
Heerenveenin MM-kilpailussa ovat mukana kaikki maailmancupin kärkiluistelijat. Yksi kovimmista ennakkosuosikeista on korealainen Kyou-Hyuk Lee. Hän johtaa 1000 metrin maailmancupia ja on neljäntenä 500 metrin tilastossa. Lee voitti maailmanmestaruuden viime vuonna Japanissa.  Edellisissä Heerenveenissä käydyissä MM-kilpailuissa vuonna 2008 Lee luisteli myös ykköseksi.
 
Maailmanmestaruus ratkeaa kahden päivän aikana luisteltavassa neljässä startissa. Molempina päivinä luistellaan 500 ja 1000 metriä. Ajat muutetaan pisteiksi siten, että 500 metrin aika tuhannesosineen on sen matkan pisteet ja 1000 metrin aika jaetaan kahdella. Pisteet lasketaan yhteen ja pienimmän pistemäärän saavuttanut on paras. Urheilijoille neljässä startissa onnistuminen täydellisesti on hyvin haastavaa. Jo yksi epäonnistuminen 500 metrin startissa voi pilata mahdollisuuden hyvään MM-sijoitukseen.
 
Suomalaisluistelijoiden lisäksi nähdään Heerenveenin Thialf–hallin jäällä suomalainen luistelutuomari Hannu Koivu. Viime talven olympiakisoissakin tuomarin tehtäviä hoitanut Koivu toimii naisten kilpailun ylituomarina.
 
Sähäköitä sprintterikisoja voi seurata tv-lähetyksistä. YLE TV2 lähettää kilpailuista erikoislähetykset sekä lauantaina että sunnuntaina.
 
Sprintteriluistelijoiden MM-kilpailut, Heerenveen Hollanti
 
Alustava aikataulu (Suomen aikaa)
 
Lauantai 22.1.2011
 
14.15              500 m, naiset
15.05              500 m, miehet
                     
16.05              1000 m, naiset
17.04              1000 m, miehet
                     
Sunnuntai 23.1.2011
 
14.15              500 m, naiset
15.05              500 m, miehet
16.05              1000 m, naiset
16.56              1000 m, miehet
 
YLE TV2:n lähetykset
 
La 22.1.2011    15.30  – 16.05
                      18.15  – 18.50
 
Su 23.1.2011    15.10  – 15.50
                      16.35  – 17.35
 
 
Lisätietoja
Pasi Koskela, joukkueenjohtaja ja valmentaja p. +358 40 516 5752
Esko Lummelampi p. 0500 240 029