SM-luistelut käynnistyivät Helsingissä – Poutala ja Potka päivän nopeimmat

Sprintteriluistelijoiden SM-kilpailut käynnistyivät Helsingin Oulunkylässä pikkupakkasessa ja takasuoran purevassa vastatuulessa. Kilpailussa olivat mukana kaikki maamme kärkinimet lukuun ottamatta sairastelevia Pekka ja Pasi Koskelaa.

Päivän avausmatkalla miesten 500 metrillä SE-mies Mika Poutala piti hyvää vauhtia. Hän kellotti jo ensimmäisen 100 metriä aikaan 9,7 ja loppuaikakin oli kotimaisilla jäillä luisteltuna kovan ajan 36,50. Hänen parinsa Tuomas Nieminen oli toiseksi nopein myös hyvällä kotimaiden jäiden ajalla 37,09.

Avausmatkan kolmanneksi nopein oli epäonnekas Risto Rosendahl ajallaan 38,15. Rosendahlin ensimmäinen luistelu meni pilalle, kun hänen parinsa Lauri Potka kaatui ensimmäisessä kaarteessa ja oli viedä Rosendahlin mennessään. Rosendahl joutui uusimaan luistelunsa.

Naisten vastaavalla matkalla nopein oli maailmancup –vauhtiakin alkukaudesta kokenut Seinäjoen Susanna Potka. Hän luisteli ajan 43,79. Joukkue- ja paritoveri Elina Risku oli toiseksi nopein ajallaan 43,79. Kokenut Johanna Mäki oli kolmas (44,92).

Miesten 1000 metrin matkalla nähtiin kova kilpailu, jossa viimeisessä parissa luistelivat Mika Poutala ja Risto Rosendahl. Edellisessä parissa Tuomas Nieminen löi pohja-ajaksi 1.16,54. Se ei kuitenkaan riittänyt, sillä Poutala luisteli ajan 1.15,00 ja Rosendahl 1.15,65. Neljänneksi nopein oli 500 metrillä kaatunut Lauri Potka ajalla 1.19,93. 1000 metrin kilpailu oli myös matkakohtainen SM-kilpailu, joten kolme ensimmäistä saivat mitalit tältä matkalta kaulaansa.

Ensimmäisen päivän jälkeen miesten johdossa on Mika Poutala, toisena Tuomas Nieminen ja kolmantena Risto Rosendahl.

Naisten 1000 metrillä nopein oli 500 metrin tavoin Susanna Potka. Hän johtaa myös sprinttereiden yhteiskilpailua ensimmäisen päivän jälkeen. Kakkoseksi luisteli Johanna Mäki ja kolmanneksi Pia Humisto. Myös naisten 1000 metrillä jaettiin matkakohtaiset SM-mitalit.

Naisten yhteispistekilpailussa Johanna Mäki on kakkosena ja Elina Risku kolmosena.

Kilpailut jatkuvat lauantaina, jolloin kilpaillaan 500 metriä ja 1000 metriä toiseen kertaan.

Tulokset

500 m (1. päivä)

1000 m

Yhteispistetilanne