EM maratonin voitot Espanjaan ja Italiaan

Miehissä vahvin oli Espanjan Lerga. Suihkonen 30. Naisten voitto Italian Turchiarellille. Koota 33.

EM-maraton (42,195 km) luisteltiin mielenkiintoisella ja mäkisellä reitillä, joka kulki kylästä toiseen, kohti meren rantaa. Miestin kilpailun ratkaisu meni loppukiriin, jossa vahvin oli Espanjan Garikoitz Lerga ennen Hollanna Roy Boevea ja Ranskan Fabien Hascoetia. Suomen Jani Suihkonen oli 30., Kimmo Ilmavirta 52. ja Teemu Ylänen 65.

Kilpailussa oli useita irtiottoyrityksiä, joista kuitenkin kaikki saatiin kiinni. Mm. Ilmavirta oli mukana yhdessä irtiotossa noin 8 km ennen maalia.
– Luistelin reisi teipattuna ja huomasin jo veryttelystä, että tänään ei kiriä pysty kipujen takia. Niinpä ainoa vaihtoehto oli yrittää aiemmin ja lähdin yrittämään parin muun kanssa. Kauaa ei kestänyt kun juna tuli takaa ja kisa oli käytännössä siinä. Vasen reisi meni aivan tukkoon seuraavassa nykäisyssä ja luistelin rauhassa maaliin. Olin positiivisesti yllättynyt, että yleensä edes pystyin luistelemaan jotenkin tänään, kertoi Kimmo.

Suihkonen oli tyytyväinen omaan suoritukseensa:
– Muutamia kilometrejä ennen maalia pääryhmästä meinasi päästä karkuun 10 miehen joukko, jossa olisin ollut mukana. Pääryhmä ei kuitenkaan päästänyt ketään enään karkuun. Loppukirin alkaessa olin liian takana, mutta olen tyytyväinen suoritukseen, kertoi Jani.

Teemu Yläsen kohtaloksi koituivat alkumatkan kovat nousut. Hän luisteli kuitenkin kilpailun päätösmatkan maaliin.

Myös naisissa pääryhmä alkoi jakautua heti alkumatkasta. Loppukirissä oli mukana pari kymmentä luistelijaa ja vahvin oli Italian Giovanna Turchiarelli. Muut mitalit veivät Jana Gegner (Saksa) ja Hilde Goovaerts (Belgia). Suomen Kati Koota tuli maaliin sijalla 33.