Pikaluistelijoiden kausi päättymässä – maailmancup-finaalit Kanadassa

Pikaluistelijoiden kausi on päättymässä, mutta luistelijoilla on vielä kaksi tärkeää viikonloppua edessään.

Tulevan viikonvaihteen aikana luistellaan Kanadan Calgaryssa maailmancupin finaalit. Sen jälkeen luistelijat siirtyvät Yhdysvaltain puolelle Salt Lake Cityyn, jossa ratkaistaan tämän kauden matkakohtaiset maailmanmestaruudet.

Calgaryn maailmancupin finaalit ja MM-kilpailut tulevat muodostumaan kovatasoisiksi. Jopa odotellaan, että kaikkien matkojen maailmanennätykset tullaan rikkomaan kahden kisaviikonlopun aikana. Maailmancupin finaalit ovat tärkeä koitos. Siellä jaetaan kunkin matkan viidelle parhaalle puolitoistakertaiset pisteet, joten finaalin merkitys kokonaistuloksissa on suuri.

Sen lisäksi, että Calgaryssa ratkeaa cupin lopputulokset, siellä ratkeaa myös paikat Salt Lake Cityn MM-kilpailuihin. Sinne pääsevät cupin lopputulosten 14 parasta sekä niiden lisäksi 10 parasta ajan perusteella. Miesten 10.000 metrille ja naisten 5.000 metrille kelpuutetaan kuitenkin vain kahdeksan cupin parasta ja neljä aikojen perusteella. Kuitenkin yhdestä maasta voi olla enintään kolme luistelijaa kullakin matkalla.

Suomalaisittain tuleva viikonloppu on mielenkiintoinen. Pekka Koskela, joka on jo varmistanut osallistumisoikeutensa MM-kilpailuihin, taistelee maailmancupin kokonaisvoitosta 500 metrillä. Myös 100 metrin sivulajissa hänellä on mahdollisuudet cupin voittoon. Sen sijaan 1000 metrin kärki on niin kaukana, että kahden parhaan joukkoon ei ole enää mahdollisuuksia. Sen sijaan kolmanneksi nouseminen kuudennelta sijalta on vielä mahdollista.

Muiden suomalaisten osalta MM-paikat vaativat erinomaisen hyviä suorituksia Calgaryssa. Mutta päävalmentaja Janne Hänninen luottaa omiinsa.

– Kaikkien osalta valmistautuminen on sujunut hyvin. Aikaerosta ei ole ongelmaa, se on selvitetty rutiinilla. Olemme levänneet aikaisempaa enemmän ja välttäneet ylimääräistä rasitusta. Koko joukkueen mieliala on hyvä ja kaikilla näyttöhalut ovat korkealla, kertoi päävalmentaja Janne Hänninen.

Hänninen jatkoi luistelijoiden analysoinnilla.

Pasi Koskela on ottanut tämän kauden aikana hyvän harppauksen omalla urallaan. Nyt hänen pitäisi vielä venyä omaan selkeään ennätykseensä, jotta MM-lippu lyödään käteen.

– Pekka Koskela on harjoitellut kotimaassa sprinttereiden MM-kilpailujen jälkeen. Hänen tekniikkansa on kunnossa ja asenne hyvällä mallilla. Hän jo kokeneena tietää, että 500 metrin maailmancupin voitto tullee normaalilla vedolla, mutta kauden paras 500 metriä pitäisi sitten osua MM-kilpailuihin.

Mika Poutalan kausi on mennyt nousujohteisesti, mutta epäonnen merkeissä. Tekniikka on parantunut uudelle tasolle. Jos hän säilyttää opitut asiat myös kilpailutilanteessa, niin hyvä tulee. Onnistuessaan hänellä on mahdollisuudet molemmilla matkoilla MM-kilpailuihin.

Risto Rosendahl teki viimeisessä Euroopassa luistelussa cupissa kauden parhaansa. Hänellä MM-kilpailut ovat kauden päätavoite ja sinne hän myös pääsee rennoilla normaalisuorituksilla.

Jarmo Valtonen luisteli EM-kisoissa erinomaisesti, mutta sen jälkeen on ollut vähän hakemista. Jos hän yltää samalle tasolle kuin EM:ssa, niin silloin hänkin lähtee MM-kilpailuihin, päätti Hänninen analysointinsa.

Pikaluistelun maailmancupin finaali,

Kanada Calgary 2.-4.3.2007

(Suomen aikaa)

Perjantai 2.3.2007 klo 22.00

500 m, naiset

500 m , miehet

1000 mm, naiset

1000 m, miehet

Lauantai 3.3.2007 klo 21.00

500 m, naiset

500 m, miehet

1500 m, naiset

5000 m, miehet

Sunnuntai 4.3.2007 klo 21.00

1500 m, miehet

3000 m, naiset

100 m, semifinaalit, naiset ja miehet

100 m, finaalit, naiset ja miehet