Leo Linkovesi on poissa

Takavuosien pikaluistelusuuruus, maailmanmestari ja maailmanennätyksen haltija vuodelta 1972 on poistunut keskuudestamme.

Leo Linkovesi – pikaluistelun viimeisin suomalainen maailmanmestari

Pikaluistelun viimeisin suomalainen maailmanmestari ja maailmanennätysmies Leo Linkovesi kuoli 07.11.2006 lyhyen sairauden jälkeen 59 -vuotiaana Keravalla.

Leo Linkovesi syntyi 08.04.1947 Helsingissä. Hän oli lahjakas ja monipuolinen urheilija, mutta keskittyi jo nuorena pikaluisteluun. Hänen kasvattajaseuransa oli maineikas Helsingin Luistinkiitäjät, jota hän edusti aina.

Leo Linkoveden aloittaessa pikaluistelu-uransa, lajissa ei ollut erikseen matkakohtaisia eikä sprinttikilpailuja. Tämän johdosta luontaisesti erittäin nopean Linkoveden parhaat ominaisuudet eivät tulleet esiin yleisluistelijana ja pitkillä matkoilla. Vuonna 1971 järjestettiin ensimmäiset sprinttereiden maailmanmestaruuskilpailut Yhdysvalloissa, johon Leo Linkovesi osallistui Suomen edustajana. Kilpailujen jälkeen hän teki päätöksensä; tulevaisuudessa hän keskittyy vain pikamatkoille ja panostaa täysillä vuoden 1972 talviolympialaisiin.

Leo Linkoveden uuttera harjoittelu toi loistavia tuloksia, vaikka hän teki koko ajan täysiä työpäiviä Helsingin Satamalaitoksella lukuun ottamatta harjoittelujaksoja Saksan Inzellissä, joka oli tuolloin ilman omaa tekojäärataa harjoitelleiden suomalaisten pääharjoittelukeskus. Heti olympiakauden alettua Leo Linkoveden nopeuslahjakkuus tuli esille. Hän oli aikansa ylivoimaisesti nopein lähtökiihdytyksessä. Tammikuussa 1972 Linkovesi luisteli täysosumaluistelun Davosin huippunopealla jäällä ja tuloksena oli uusi maailmanennätys 38,0. Tämä luistelu nostatti toiveet korkealle ennen Sapporon olympialaisia. Itse kisoissa luistelu ei täysin onnistunut, vaan tuloksena oli kuudes sija. Olympiasijoituksen tuottaman lievän pettymyksen Leo Linkovesi kuittasi voittamalla sprinttereiden maailmanmestaruuden maaliskuussa 1972.

Leo Linkoveden huippukausi oli lyhyt ja pian maailmanmestaruutensa jälkeen hän jatkoi liikuntaa kuntoilijana, mutta piti itsensä aina huippukunnossa. Pikaluistelijat, harjoittelu- ja kilpakaverit muistavat Leo Linkoveden vaatimattomana, mutta tyylikkäänä ja muita kohtaan aina auttavaisena ja valoisana ihmisenä.

Kirjoittaja on toimitusjohtaja Jouko Salakka, Leo Linkoveden urheiluystävä.