Kielletyt aineet ja menetelmät

Maailman Antidopingtoimisto WADA on julkaissut vuoden 2007 alusta voimaan tulevan luettelon urheilussa kielletyistä aineista ja menetelmistä.

Muutokset edelliseen luetteloon ovat lähinnä täsmennyksiä. Lisäksi esimerkkejä kielletyistä lääkeaineista on lisätty luetteloon. Suurimpana muutoksena on kaikkien piristeiden käytön kielto kilpailuissa lukuun ottamatta joitain nenäsuihkeiden sisältämiä tai erikseen mainittuja piristeitä (esimerkiksi kofeiinia ja pseudoefedriiniä).

”Tämä saattaa johtaa tulkinnallisiin vaikeuksiin, sillä piristeen käsite ei ole farmakologisesti yksiselitteinen, eikä WADA ole pyrkinyt sitä määrittelemään,” ADT:n lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä sanoo.

WADA:n luettelo oli kommentointikierroksella kaikilla WADA:n säännöstön allekirjoittaneilla organisaatioilla ja muilla WADA:n hallintoon osallistuvilla. Suomen Antidopingtoimikunta ADT ry:n ehdottamia muutoksia glukokortikosteroidien erivapauskäytäntöön ei WADA tehnyt.

Luettelon käsittelyn yhteydessä WADA:n hallitus keskusteli myös keinotekoisen hypoksian (esimerkiksi alppimajan) kieltämisestä. Hallitus ei nähnyt edellytyksiä menetelmän kieltämiselle. Puheenjohtaja Dick Poundin mukaan asiaa seurataan jatkossa.

ADT julkaisee kielletyt lääkeaineet ja menetelmät urheilussa luettelon internetsivuillaan osoitteessa http://www.antidoping.fi/ 01.01.2007.

WADA:n luettelo on nähtävissä täällä (.pdf)