EM -kisat päätökseen

Suomalaisille ei tällä kertaa kisamenestystä herunut.

Jarmo Valtonen aloitti yleisluistelijoiden EM -kilpailut hyvin. Hän sijoittui kilpailujen avauslajissa 500 metrillä 12:nneksi ajalla 37,52. Voittoon luisteli Konrad Niedzwiedzki ajalla 36,01. Valtosen taakse jäivät mm. viime vuoden EM -kisojen kultamitalisti Jochem Uytdehaage (HOL) ja hopeamitalisti Sven Kramer (HOL). Suomen toinen edustaja Robert Brandt luisteli ajan 39,01 ja oli 29:s.

EM-kilpailut eivät kuitenkaan jatkossa sujuneet suomalaisilta ennakko-odotusten mukaisesti – Jarmo Valtoselta odotettiin sijoitusta 16 joukkoon ja siten pääsyä viimeiseen lajiin 10 000 metrille. Selkä- ja luistinongelmat olivat kuitenkin Valtosen riesana ja tavoite jäi täyttymättä.

Yleisluistelijoiden EM -kilpailut Norjan Hamarissa kokivat myös joukon odottamattomia ongelmia. Pikaluisteluhallin jäädytyslaitteet reistailivat niin pahoin, että miesten 5 000 metrin luistelu jouduttiin siirtämään toiselle kilpailupäivälle. Näin ollen miesluistelijat urakoivat sunnuntaina kolme matkaa: 5 000 m, 1 500 m ja 10 000 m.

Miesten sarjassa yleisluistelijoiden EM -kilpailut päättyivät Italian Enrico Fabrisin (kuvassa) kruunaukseen mestariksi. Fabris teki tasaista työtä, hän voitti 1 500 m, oli kolmas 500 m:llä ja 5 000 m:llä sekä seitsemäs päätöslajissa 10 000 metrillä. Seuraavat sijat menivät Norjaan, kun Eskil Ervik otti EM -hopeaa ja Håvard Bøkko EM -pronssia. Viime vuoden hopeamitalisti, hollantilainen 19 -vuotias Sven Kramer jätettiin tänä vuonna palkintopallin ulkopuolelle.

Naisten Euroopan mestaruus meni jälleen Saksaan, vaikka viimevuotinen mestari Anni Friesinger puuttuikin kilpailuista. Mestaruuden otti Claudia Pechstein.