Anni Käsnänen ja Samuli Suomalainen yleisluistelijoiden Suomen mestareiksi

Yleisluistelijoiden SM-kilpailut Helsingin Oulunkylässä tulivat päätökseen aatonaattona, kun yhteispistekilpailun kaksi viimeistä kilpailumatkaa luisteltiin aurinkoisessa pakkassäässä. Naisten sarjassa yhteispistekilpailun päätöspäivän kilpailumatkoina oli 1000 metriä ja 3000 metriä, joka oli myös matkakohtainen SM-kilpailu. Miehissä kilpailtii 1500 metrin matkalla sekä 5000 metrin matkakohtainen SM-kilpailu. Kilpailuviikonlopun päätti joukkueluistelukilpailu, jossa miesten sarjassa kilpaili neljä joukkuetta.

Anni Käsnänen matkalla Suomen mestaruuteen. (kuva: Mika Käsnänen)

Anni Käsnänen (Helsingin Luistinkiitäjät) nousi päätösmatkan jälkeen yleisluistelijoiden Suomen mestariksi oltuaan kolmen kilpailumatkan jälkeen vielä 2,2 pistettä perässä Laura Kiviojaa (Porin Pyrintö). Nuorten maajoukkueluistelija Laura Kiviojan vahva vire kolmella lyhimmällä siivitti hänet SM-hopealle. Piste-ero Käsnäseen oli lopulta 1,3 pistettä. Kolmanneksi sijoittui Miina Peltonen (HLK), jonka tasaisen varmat suoritukset riittivät SM-pronssiin, vaikka 3000 metrin kilpailussa jäikin kauas kärjestä.

Naisten 3000 metrin matkakohtainen Suomen mestaruuskilpailu oli Anni Käsnäsen näytös. Aika: 4.58,39 oli suvereeni voittoaika, jolla Käsnänen jätti toiseksi sijoittuneen Laura Kiviojan 21 sekunnin päähän, jolle pujotettiin SM-hopeamitali. Kolmanneksi sijoittui Porin Pyrinnön Tilda-Sofiia Oras ajalla 5.34,50.

Miesten sarja oli niin ikään viime metreille asti jännittävä. Samuli Suomalainen (HLK) ja Robert Brandt (Helsingin Työväen Luistelijat) kävivät tiukkaa kamppailua yleisluistelijoiden Suomen mestaruudesta. Suomalaisen oltua nopeampi kolmella ensimmäisellä matkalla jäi Brandtin mahdollisuudet kilpailun päättäneeseen 5000 metrin matkaan. Tämän kauden kotimaan tilastokärki Brandt voitti 5000 metrin kilpailun ja matkakohtaisen Suomen mestaruuden, mutta 15 sekunnin marginaali Suomalaiseen ei riittänyt ohittamaan neljän matkan yhteispisteissä. Näin ollen yleisluistelijoiden Suomen mestaruuden voitti Samuli Suomalainen 1,3 pisteen erolla Robert Brandtiin. Kolmanneksi ja SM-pronssille luisteli Seinäjoen Urheilijoiden Jaakko Hautamäki 7,5 pistettä Suomalaista jääneenä. Kärkikolmikon takana oli erittäin kova kilpailu neljän luistelijan mahtuessa 2,3 pisteen sisään.

Miesten 5000 metrin matkakohtainen kilpailu oli Robert Brandtin juhlaa. Matkan Suomen mestaruus Brandtille ajalla 7.22,77. SM-hopealle luisteli Samuli Suomalainen ajalla 7.37,08. Kolmanneksi sijoittui yhteispistekilpailun tavoin Jaakko Hautamäki.

Joukkuekilpailu oli tällä kertaa vain miesten kilpailuohjelmassa, sillä naisten sarjassa ei ollut SM-arvoa. Miesten joukkuekilpailuun osallistui neljä joukkuetta ja Suomen mestaruuden voitti Helsingin Luistinkiitäjien 1-joukkue, jossa luistelivat (Antero Eskola, Samuli Suomalainen, Emil Ervik). Toiseksi tuli HLK:n 2-joukkue (Joona Suomainen, Eetu Käsnänen, Rasmus Toivainen). SM-pronssit matkasivat Seinäjoelle, kun Seinäjoen Urheilijoiden joukkue (Jaakko Hautamäki, Juuso Lehtonen, Ari Hiltunen) luistelivat 8-kierroksen kilpailun kolmanneksi nopeimmin.

Luistelijat siirtyvät joulutauolle ja kotimaan kilpailukausi jatkuu jälleen 5.1. Helsingissä Clas Thunbergin muistokilpailuilla, jossa kilpaillaan Mastereiden Suomen mestaruuksista.