Pienennä tekstin kokoa Suurenna tekstin kokoa Tulostettava versio

Kysymyksiä ja vastauksia

8.12.2011

Kysymys: Mikähän mahtaa olla Suomen/maailman kärkitulos, kun katsotaan tuntivauhtia pikaluistelussa? Vai onko sellaista kirjattu?

Vastaus: Tuntinopeuksia ei ole valitettavasti tilastoitu, mutta nopeus voi olla jopa 65 - 70 km/h.


20.1.2010

Kysymys: Minua ihmetyttää luistelijoiden paljaat nilkat. Miksi ovat paljaat?

Vastaus: Kiitos kysymyksestä! Luistimien kengät on tehty jokaisen luistelijan oman jalan mukaisesti ja monista luistelijoista ilman sukkaa saa luistimista parhaimman tuntuman. Jotkut luistelijat käyttävät kuitenkin edelleen sukkia. Huomioitavaa on myös, että halleissa lämpötila on n. +15 astetta. Ulkojäillä kuitenkin suositellaan erilaisia suojia luistimiin ja nilkkoihin.


30.10.2009

Kysymys: Olisikohan mahdollista saada luistelu-tv:hen videomateriaalia tiedoitustilaisuudesta?

Vastaus: Emme valitettavasti kuvanneet tiedotustilaisuutta tänä vuonna. Uutisista löytyy linkkejä tiedotustilaisuudesta tehtyihin juttuihin eri tiedotusvälineissä.


18.6.2009

Kysymys: Minkälaista on pikaluistelun huippujen kuivaharjoittelu?

Vastaus: Kiitos kysymyksestä. Kysymykseen on vaikea vastata lyhyesti, mutta pientä kuvausta voi saada Mika Poutalan harjoitteluohjelmasta täältä Ylen sivuilta. Kannattaa tosiaan jättää omat yhteystiedot kysymyksen kera, jotta voimme vastata yksityiskohtaisemmin.26.5.2009

Kysymys: viimeksi palstalla vastattu reilut 2 vuotta sitten...ei ihme ettei saa vastauksia omiin kysymyksiin!!!!!eikös liitolla tulisi olla ajantasalla olevat sivut kun moni lajista kiinnostunut hakee vastauksia omiin kysymyksiin

Vastaus: Pikaluistelun ja rullaluistelun kysymyspalstoilla julkaistaan ohjeistuksen mukaisesti erityisesti sellaisia kysymyksiä, joista on hyötyä muillekin lukijoille. Usein kysymykset koskevat henkilökohtaisesti kysyjää tai samansisältöinen kysymys on esitetty useasti aiemmin. Näille kysyjille pyrimme kuitenkin vastaamaan henkilökohtaisesti, vaikka kaikkia kysymyksiä emme palstalla julkaisekaan. Tästä syystä kysymykset kannattaakin aina jättää omien yhteystietojen kera. Kaikki kysymykset ovat edelleenkin tervetulleita ja niihin pyrimme vastaamaan asiantuntijoiden aikataulujen mukaisesti.9.4.2007

Kysymys: Mitkä ovat pikaluistelun miesten Euroopan ennätykset 500 m:llä ja 1500 m:llä ?

Vastaus: Kyseisiä ennätyksiä ei ole noteerattu.


20.3.2007

Kysymys: Missä Suomessa myydään pikaluisteluntarvikkeita?

Vastaus: Esasport/Esa Puolakka, Pakilantie 38a, 00630 Helsinki, p. 040 7349965, esa_skv@welho.com. Soitto ennen tuloa, niin Esa jon varmemmin paikalla.


5.3.2007

Kysymys: Minä vuonna Juhani Järvinen luisteli 1500 metrin ME:n (aika)?

Vastaus: Juhani Järvinen luisteli 1500 m ME:n vuonna 1959 Sque Valleyn esikisoissa. Aika oli 2.06,3. Ajan alitti ensimmäisenä Ard Schenk vuonna 1966.


5.3.2007

Kysymys: Minkälaisia mittoja hokkarikisoihin?

Vastaus: Suoran pituus on 28,85 m ja kaarteen säde on 8.00 m. (=s hort track rata).


23.1.2007

Kysymys: Mulla olis sellainen kysymys että minkä muotoinen on se pikaluistimen terä jäähän ottavalta pinnalta. (Onko se samanlainen kuin jääkiekkolustimessa?)

Vastaus: Pikaluistimen terässä ei ole uraa kuten jääkiekkoluistimessa, vaan se on täysin tasainen.


21.1.2007

Kysymys: Kuinka pitkä on Hamarin rata? Onko yleensä säännöissä määritelty radan pituus ?

Vastaus: Radan pituus on aina tasan 400 m. Ainoa asia mikä voi vaihdella on kaarteiden säteet. Sisäradan säde tulee olla 25 - 26 m ja ulkoradan 29 - 30 m.


20.1.2007

Kysymys: Kuinka paljon nopeampaa pikaluistelijat menevät suoralla kuin mutkassa?

Vastaus: 500 m:llä luistelijan nopeus on kovimmillaan 300 m kohdalla suoran päässä, jonka jälkee se hiljalleen tippuu. Vauhdin hidastuminen ei johdu kaarteesta, vaan siitä että väsymys alkaa kasvamaan lihaksissa. Ensimmäisessä kaarteessa vauhti kasvaa.

Eli vauhti ei ole hitaampi kaarteessa kuin suoralla. Kaarre, ja varsinkin kaarteen loput on oiva paikka nostaa vauhtia.


19.1.2007

Kysymys: Hei! Olen 18 -vuotias pikajuoksija, (lähinnä 100 - 400 m) Ja minua kiinnostaisi kokeilla pikaluistelua. Onko jostain mahdollista saada lainaluistimia ja missä lajia ylipäätänsä voi kokeilla?

Vastaus: Tekojääradoilla Helsingin Oulunkylässä ja Seinäjoella on harjoitusvuorot päivittäin. Paikallisilta seuroilta saa lainaluistimia (Helsingissä Helsingin Luistinkiitäjät HLK ja Helsingin Työväen Luistelijat HTL, Seinäjoella Seinäjoen Urheilijat SU).


17.1.2007

Kysymys: Milloin otettiin käyttöön ensimmäiset klaps-luistimet kilpailuissa?

Vastaus: Kaudella 1996 - 1997.


12.1.2007

Kysymys: Voiko 6-vuotias alkaa harrastaa pikaluistelua Lahdessa?

Vastaus: Voi toki mikäli kelit vain suosivat, eli pakkasta riittää. Lahdessa toimii ainakin yksi pikaluisteluun erikoistunut seura, Lahden Luistelijat ry (LahLu).


18.12.2006

Kysymys: Onko Savonlinnassa mitään taitoluisteluryhmää/-seuraa lapsille?

Vastaus: Kannattaa kysäistä asiaa Taitoluisteluliiton puolelta. Heidän yhteystietonsa löytyvät liiton internetsivuilta http://www.stll.fi.


13.12.2006

Kysymys: Onko pikaluistelun mc-kilpailuissa käytössä rahapalkkiot kuten muissakin talviurheilulajeissa ja jos on, niin kuinka suuret?

Vastaus: Kyllä on. Maailmancupin osakilpailuissa palkitaan kuusi parasta. Voittaja saa 1500 € (Sprinttimatkoilla 750 €). Kokonaispisteissä palkitaan kymmenen parasta. Voittaja saa kultakin matkalta 15 000 €.


13.12.2006

Kysymys: Kuinka suuri joukko teitä kiertää maailmancupia Koskelan kanssa? Kuinka paljon pikaluistelumaajoukkueen matkustelu maksaa liitolle vuodessa?

Vastaus: Maailmancup-joukkue koostuu luistelijoista ja valmentajasta sekä hierojasta. Luistelijoita on kuluvan kauden aikana ollut neljästä kuuteen kilpailusta riippuen. Matkustaminen maksaa useita kymmeniä tuhansia euroja vuodessa.


10.11.2006

Kysymys: Olen 44-vuotias nainen ja haluan lisätä kuntoilurepertuaariini pikaluistelun. Minkälaiset luistimet kannattaisi hankkia? Klapseilla vai ilman, jne.?

Vastaus: Harrastuksen alkuun pääsee helpoiten kysymällä paikallisesta seurasta lainaluistimia. Klapsit eivät ole ainakaan alkuun mikään pakko. Mikäli harrastus kiinnostaa jatkossa enemmän klapsit on hyvä hankinta... Pääseehän niillä kovempaa kuin perinteisillä luistimilla.


6.10.2006

Kysymys: Voiko nopeasta jääkiekkoluistelijasta tulla nopea pikaluistelija..? Tuota olen miettinyt jo jonkin aikaa ja haluaisin aloittaa lajin kilpailumielessä vielä näin "myöhäisellä" 24 vuoden iällä. Onko hakuammuntaa vai kannattaako lähteä kokeilemaan? Olen 174 pitkä ja painan 74 kg. Onko Tampereen tai Porvoon läheisyydessä seuroja johon liittyä?

Vastaus: Nopeasta jääkiekkoluistelijasta voi hyvinkin tulla nopea myös pikaluistelussa. Itsestäänselvyys se ei kuitenkaan ole. Suosittelen kuitenkin kokeilemaan. Tampereella on ainakin kaksi seuraa ja Porvoota lähin seura taitaa löyty Helsingistä. Seurojen yhteystiedot löytyvät kilpailukalenterista ja ne saa tarvittaessa myös liitosta.


25.9.2006

Kysymys: Opetatko sairaanhoitajaluokalleni virkistysmielessä pikaluistelua? Onko mahdollista lainata luistimia jostain? Olemme hyvin urheilullisia ja haluamme kokeilla eri lajeja.

Vastaus: Opettamisen aloitteleville luistelijoille hoitaa Esa Puolakka.


25.9.2006

Kysymys: Onko Etelä-Suomessa pikaluisteluratoja, minne kuntoluistelija pääsee harjoittelemaan? Koska radoille tulee jää?

Vastaus: Helsinkiin tulee jää marraskuun alkupuolella. Paikallisilta seuroilta kannattaa kysyä harjoitusajat.


21.9.2006

Kysymys: Missä järjestettäisiin pikaluistelukursseja, tekniikkaleirejä jne. juniori-ikäisille (17 v.)? Useimmiten kurssit ovat valitettavasti vain nuoremmille. Ilmoitetaanko niitä Liiton sivuilla vai onko kyseltävä suoraan eri seuroilta?

Vastaus: Paikkakuntien seurat järjestävät ohjausta. Homma toimii hyvin ainakin Helsingissä, Oulussa, Porissa ja Seinäjoella.


18.9.2006

Kysymys: Minkälaisia voimaharjoituksia pikaluistelussa tehdään?

Vastaus: Pikaluistelussa voimaharjoittelu on hyvin monipuolista. Perusvoima hankitaan punttisalilla useinmiten vapailla painoilla. On todella tärkeää, että liikkeet tehdään oikein, jolloin vältytään vammoilta. Asiantuntevat ohjaajat osaavat kertoa oikean nostotekniikan.

Lajinomaiset voimaharjoitukset: kestovoima ja räjähtävävoima tehdään useasti hyppymillä tai kuivaluistelemalla. Eli lajinomaisilla liikkeillä.