Pienennä tekstin kokoa Suurenna tekstin kokoa Tulostettava versio

Valintakriteerit

VALINTAPERUSTEET KAUDELLA 2013/2014

Kilpailuihin pyritään aina valitsemaan paras mahdollinen joukkue. Kaikissa valinnoissa huippuluisteluvaliokunnalla (HLVK) on oikeus lieventää valintakriteereitä ja valita urheilijoita, vaikka he eivät tulos- tai valintarajoja olisikaan saavuttaneet.

Odottamattoman tilanteen (esim. sairaus) niin edellyttäessä HLVK:lla on valintojen perustaksi oikeus osoittaa kilpailu jossa selvitetään kahden tai useamman luistelijan keskinäinen paremmuusjärjestys.

Kaudella 2013 - 2014 Suomella on käytettävissä paikkoja seuraavasti:

ISU maailmancup
- naiset 500 m (2), muut matkat (1)
- miehet 500 m (3), 1000 m (4), 1500 m (1), 5000 m (1)

EM-kilpailut - naiset (1) / miehet (1)
Sprinttereiden MM-kisat - naiset (1)/miehet (3)
Talviolympialaiset Sotsi - ISU- ja NOC-valinta
Yleisluistelijoiden MM-kisat - ISU:n valintasääntö

Edellisen kauden tulokset ja suora valinta

Pekka Koskelan ja Mika Poutalan tulokset kaudella (2012 - 2013) olivat 500 ja 1000 m matkoilla merkitsevän hyviä. Huomioiden näiden luistelijoiden esittämät vahvuudet myös sprinttereiden yhteispistekilpailussa, valitaan edellisen kauden näyttöjen perusteella ensimmäiseen neljään maailmancupin osakilpailuun sekä sprinttereiden MM-joukkueeseen
Pekka Koskela 500 ja 1000 m
Mika Poutala 500 ja 1000 m
       

Yleistä valinnoista

Suomella käytössä olevat maailmancupien ja arvokisojen paikat lisääntyivät (edellisen kauden tulokset) ja kauden alkaessa ISU:n aikarajat alittaneita urheilijoita ja käytössä olevia paikkoja on lähes yhtäläisesti. Olympiadin viimeisen kauden erityispiirteet ohjaavat valintoja seuraavasti:

- Ensimmäisesn kahden maailmancupin osakilpailun perusteella pääosin muodostuu ranking Special Olympic Qualification Classification (SOQC) (matkakohtaisten MM-kisojen valintaperiaatteen mukaisesti, piste- ja aikavertailu miehet top 40, naiset top 36, pitkät matkat top 16).

- Suomen Olympiakomitea valitsee Sochin talviolympialaisiin urheilijat, jotka ovat sijoittuneet 16 parhaan joukkoon maailmancupissa ja arvokisoissa (1) ja ovat valittavissa SOQC-listalta (2).
Suotuisassa tuloskehitysvaiheessa olevien urheilijoiden valintaa harkitaan erikseen.
Katsastuskilpailu on Berliinissä 26.10.2013.

Luistelija tulee valituksi maailmancup-joukkueeseen mikäli on alittanut ko. matkalla ISU:n maailmancupin aikarajan. Mikäli luistelija osoittaa hyvää kuntoa katsastuskilpailun ulkopuolella (tulokset 26.10.2013 saakka), mutta on sairaana kilpailussa, on huippuluisteluvaliokunnalla mahdollisuus harkita luistelijan valintaa joukkueeseen. Katsastuskilpailussa suorituksen saa uusia kerran kaatumis- ja välinerikkotapauksissa, mikäli kisajärjestäjät sen sallivat.

Team Sprint -joukkue muodostetaan joukkueenjohtajan päätöksellä saman viikonlopun sekä edellisten yksilömatkojen osakilpailujen perusteella.

Huippuluisteluvaliokunta vahvistaa valinnat mahdollisimman pian näyttöjen antamisen jälkeen, kuitenkin viimeistään kahden vuorokauden sisällä nimetyistä katsastuskilpailuista.

Valinnoissa huomioidaan aina Luisteluliiton taloudellinen tilanne.

Kaikki valinnat tulevat uudelleen harkittavaksi, mikäli valittujen urheilijoiden terveydellinen tilanne sitä edellyttää.

WC1 all Calgary CAN ja WC2 all Salt Lake City

Edellisen kauden tulosten perusteella valitaan maailmancupin aikarajat rikkoneet:

1) Pekka Koskela 500 m, 1000 m ja Mika Poutala 500 m, 1000 m.
2) Tommi Pulli 1000 m.
3) Markus Puolakka valitaan M 500 m:lle sunnuntain startteihin (WC1 2nd ja WC2 2nd) seuraavasti:

M 500 m perjantain startteihin (WC1 1st ja WC2 1st) valitaan katsastuskisassa valittavissa olevista (Markus Puolakka, Tommi Pulli, Joel Vähä-Salo) parhaimman 500 m:n ajan luistellut poikkeukset huomioiden:

- Mikäli WC1:n perjantain startissa (WC1 1st) luisteleva saavuttaa A-ryhmän paikan, saa hän silloin käyttöönsä myös sunnuntain kilpailustartin (WC1 1st), mutta luopuu silloin WC2 1st-startista.
- Mikäli WC1 2nd-startin luistelija tekee A-ryhmään oikeuttavan tuloksen, saa hän käyttöönsä WC2 1st-startin ja luopuu WC2 2nd-startista.
- Mikäli WC2:n 1st-startissa luisteleva saavuttaa A-ryhmän paikan, saa hän käyttöönsä myös WC2:n 2nd-startin.
- Mikäli perjantaina (1st) ja sunnuntain (2nd) startteihin on lunastanut paikan sama urheilija, ei hän silloin luovu starteistaan.
4) Lisäksi valitaan edellisen kauden tulosten perusteella Elina Risku 500 ja 1000 m, valinnan edellytyksenä 500 m 41,0 alitus (kauden tulokset 26.10. saakka).
5) Sekä Joel Vähä-Salo 1000 ja 1500 m.
6) Valitaan Robert Brandt 5000 m, omalla kustannuksella.
7) Jokaiselle matkalle voidaan edellä mainittujen urheilijoiden lisäksi valita sellainen urheilija, joka saavuttaa maailmancupin osallistumiseen oikeuttavan aikarajan ennen 26.10. ja osoittaa katsastuskisassa kuntonsa. Valinnassa huomioidaan tulokset edelliseltä kaudelta.

Huomioitavaa: cup-aikarajan saavuttamiseksi vaaditaan tulos ISU-kalenterissa olevasta kilpailusta. Katsastuskilpailu 26.10. Berliinissä ei ole ISU:n kalenterissa.

WC3 all Astana KAZ

Edellisen kauden tuloksien perusteella miehet Pekka Koskela 500 m, 1000 m ja Mika Poutala 500 m, 1000 m.

Kilpailuun valitaan ne luistelijat, jotka starttaavat A-ryhmässä.

B-ryhmän luistelijoista valitaan ne, jotka ovat SOQC-listalla, heille matka on omakustanteinen. Joukkuetta voidaan täydentää 1.11.2013 mennessä maailmancupin aikarajat alittaneilla luistelijoilla. 

WC4 all Berlin GER

Valitaan edellisen kauden tuloksien perusteella miehet Pekka Koskela 500 m, 1000 m ja Mika Poutala 500 m, 1000 m.
Kilpailuun valitaan ensisijaisesti ne luistelijat, jotka ovat jo tulleet valituksi olympialaisiin (NOC-valinta).

Kilpailuun valitaan kauden tulosten perusteella kaikki ne luistelijat, jotka ovat SOQC-listalla. Matkat, joilla SOQC-listalla olevia urheilijoita on enemmän kuin käytettävissä olevia maailmancup-paikkoja, käyttää paikan (500 m molemmat startit) se, jolla on lähimpänä top 16 -sijoitusta oleva tulos kauden aiemmista maailmancup-kilpailuista. Tässä tapauksessa vertaillaan aikaa kilpailun 16. parhaaseen (yhdistäen A- ja B-ryhmän tulokset) aikaan.

Joukkuetta voidaan täydentää cup-aikarajat alittaneilla luistelijoilla 1.12.2013 annettujen näyttöjen perusteella.

EM Hamar NOR

Valitaan ISU:n EM-aikarajan alittaneista paras nais- ja miesluistelija alkukauden maailmancupin kilpailujen perusteella.

Mikäli maailmancupin tulokset eivät oikeuta valintaan, voidaan valinta tehdä myös jonkin muun ISU:n kalenterissa listatun kuluvan kauden kilpailun perusteella.

MM sprint Nagano JPN

Valitaan edellisen kauden tulosten perusteella miehet Pekka Koskela 500 m, 1000 m ja Mika Poutala 500 m, 1000 m.
Kilpailuun valitaan ensisijaisesti ne urheilijat, jotka ovat tulleet valituksi olympialaisiin tai heitä on esitetty valittaviksi (sijoittuminen SOQC-listalle). Joukkueseen voidaan nimetä luistelijoita alkukauden maailmancup-kisojen tulosten perusteella. ISU edellyttää molemmilla kilpailtavilla matkoilla sprinttereiden MM-kilpailuille määritettyjen aikarajojen alittamista. Valitaan enintään neljä (4) urheilijaa.

HLVK:lla on 16.12.2012 mennessä mahdollisuus harkita urheilijan valitsemista muiden kuin maailmancupissa luisteltujen tulosten perusteella, mikäli urheilija on osoittanut maailmancupin tuloksiin verraten kovempaa kuntoa (kauden kärkiajat) ISU:n kalenterissa merkityissä kilpailuissa.

Olympialaiset Sochi RUS

Suomen Olympiakomitea (NOC) valitsee luistelijat Sotsin matkakohtaisiin kilpailuihin. Valinnassa täytetään Suomen saavuttamia maapaikkoja, joiden määrä matkakohtaisesti määrittyy kauden ensimmäisen neljän maailmancupin osakilpailun perusteella (SOQC-ranking).

Ote “Sotšin Olympialaisten 2014 valintajärjestelmä ja – kriteerit” (OK hallituksen päätös 21.8.2013):

Valintakriteerit

- Olympialaisiin valitaan urheilijat, joilla on kansainvälisten näyttöjen (lähtökohtaisesti lajin kausien 2012 - 2013 ja 2013 - 2014 MM-kilpailut, MC-kilpailut ja maailman-ranking) perusteella realistinen mahdollisuus sijoittua henkilökohtaisessa kilpailussa 16 parhaan joukkoon    

-­ Olympialaisiin voidaan valita harkinnalla myös uransa nousujohteisessa kehitysvaiheessa olevia urheilijoita, jotka myös muiden kuin yllä mainittujen kansainvälisten näyttöjen sekä urheilu-­uran kehityksen perusteella arvioidaan tulevaisuuden arvokilpailumenestyjiksi

- Jos viestijoukkueella/joukkuekilpailussa on kansainvälisten näyttöjen (lähtökohtaisesti lajin MM-kilpailut ja MC-kilpailut) perusteella realistinen mahdollisuus sijoittua kahdeksan parhaan joukkoon, voidaan joukkuetta täydentää urheilijalla, joka ei täytä henkilökohtaisen kilpailun kriteereitä

Luisteluliitto tiedottaa Suomen Olympiakomiteaa välittömästi kriteerit alittavan tuloksen synnyttyä. Olympiakomitea tekee valintoja jatkuvan valinnan periaatteella useasti syyskauden aikana. Olympiajoukkueen viimeinen valinta on tammikuun 2014 loppupuolella.

MM juniorit Bjugn NOR

Kilpailuun valitaan urheilijat kauden tulosten perusteella nuorisovaliokunnan esityksestä.   

WC5 all Inzell GER

Kilpailuun valitaan kauden tulosten perusteella kaksi parasta luistelijaa. Muut kauden tulosten perusteella paremmuusjärjestyksessä valittavat urheilijat osallistuvat kilpailuun omakustanteisesti.
Tarvittaessa keskinäinen paremmuus ratkaistaan vertaamalla tuloksia kilpailun 20. parhaaseen (A- ja B-ryhmät yhdistäen) tulokseen (aikaan) siinä kilpailussa, jossa tulos (aika) on tehty. 

WC6 Final Heerenveen NED

Valitaan kilpailuun ISU:n valintasäännön perusteella (maailmancupin pisteet) osallistumisoikeuden saavuttaneet luistelijat.

MM allr Heerenveen NED

Valitaan kilpailuun ISU:n valintasäännön perusteella osallistumisoikeuden saavuttaneet luistelijat.